Danıştay 5. Daire 2017/15591 Esas 2022/4886 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
5. Daire
Esas No: 2017/15591
Karar No: 2022/4886
Karar Tarihi: 15.06.2022

Danıştay 5. Daire 2017/15591 Esas 2022/4886 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Danıştay 5. Dairesi, Gümrük Muhafaza Memuru olarak görev yapan davacının kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin davasında, Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen kararın temyizen incelenerek bozulması isteminin reddine karar vermiştir. İdare Mahkemesi davacının konusu kalmayan kamu görevine iade edilmesine ilişkin talepte karar verilmemesi gerektiği sonucuna varmış, yalnızca davacının göreve son verildiği 29/07/2016 tarihi ile iade edildiği 12/12/2016 tarihi arasında ödenmeyen maaşların ödenmesine ilişkin talebinin kabulüne karar vermiştir. Bölge İdare Mahkemesi, istinaf başvurusu sonucunda, temyize konu kararı hukuka ve usule uygun olduğu belirterek temyiz istemini reddetmiştir. Kanunlar: 2577 sayılı Kanun'un atıf yaptığı 6100 sayılı Kanun'un 331. maddesi, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. ve 50. maddeleri.
Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2017/15591 E.  ,  2022/4886 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    BEŞİNCİ DAİRE
    Esas No : 2017/15591
    Karar No : 2022/4886

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ...Bakanlığı
    VEKİLİ : Av. ...

    KARŞI TARAF (DAVACI) : ...
    VEKİLİ : Av. ...

    İSTEMİN KONUSU : ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdare Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının yargılama giderleri ve vekalet ücreti yönünden temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.


    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Gümrük Muhafaza Memuru olarak görev yapan davacı tarafından, kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin ...tarih ve ...sayılı işlemin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının ödenmesine karar verilmesi istenilmiştir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: .... İdare Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararında; davacı vekilinin 19/12/2016 tarihli dilekçesi ve eki belgelerden davacının, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 07/12/2016 tarihli onayı ile görevine iade edilerek 12/12/2016 tarihinde görevine başladığı, bu talep yönünden davanın konusuz kaldığı, davacının diğer talebi olan parasal haklarına ilişkin ödeme yapılıp yapılmadığının davalı idareye ara kararı ile sorulması sonrası gelen cevapta; başladığı tarihten itibaren geriye dönük bir ödemenin yapılmadığı, haklarının ödenmesi için talebinin de bulunmadığı belirtildiğinden davacının görevine son verildiği ve göreve başladığı tarihler arasındaki parasal haklarının iadesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle, davacının konusu kalmayan kamu görevine iade edilmesine ilişkin talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına, görevine son verildiği 29/07/2016 tarihi ile iade edildiği 12/12/2016 tarihi arasında ödenmeyen maaşlarının ödenmesine ilişkin talebinin kabulüne, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine karar verilmiştir.
    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Davalı idarenin yargılama gideri ve vekalet ücreti yönünden istinaf başvurusunda bulunması üzerine, ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdare Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararıyla; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu, kararın kaldırılmasını gerektirecek bir neden görülmediği belirtilerek istinaf başvurusunun reddine, istinaf yargılama giderlerinin başvuran üzeride bırakılmasına karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : 2577 sayılı Kanun'un atıf yaptığı 6100 sayılı Kanun'un 331. maddesi gereği davanın konusuz kalması sebebiyle davanın esası hakkında karar verilmesine gerek duyulmayan hallerde, hakimin, davanın açıldığı tarihteki tarafların haklılık durumuna göre yargılama giderlerini takdir etmesi gerektiği, kamu görevinden çıkarılmaya ilişkin dava konusu işlemin tedbir amaçlı ve uygulandığı tarih itibarıyla hukuka uygun olduğu, davanın açıldığı tarihteki hukuki duruma göre idareleri aleyhine yargılama giderleri ve vekalet ücretine hükmedilmesinde hukuki isabet bulunmadığı, Mahkeme kararının bu kısım yönünden bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından savunma verilmemiştir.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    Bölge İdare Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Davalının temyiz isteminin reddine,
    2. Dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına ilişkin İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdare Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının yargılama giderleri ve vekalet ücreti yönünden ONANMASINA,
    3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
    4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın .... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 15/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.


    Hemen Ara