Danıştay 5. Daire 2022/813 Esas 2022/5179 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
5. Daire
Esas No: 2022/813
Karar No: 2022/5179
Karar Tarihi: 21.06.2022

Danıştay 5. Daire 2022/813 Esas 2022/5179 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı, kamu görevinden çıkarılmış ve göreve iade talebinde bulunmuştur. Ancak OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından reddedilmiştir. Davacı, yoksun kaldığı özlük haklarının iadesi ve parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesi için dava açmıştır. İdare Mahkemesi davayı reddetmiş, yapılan istinaf başvurusu reddedilmiştir. Temyiz istemiyle Bölge İdare Mahkemesi kararı temyiz edilmiştir. Davacı, ihracına ilişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin hukuka aykırı olduğunu savunmuştur. Davalı idare, temyiz isteminin reddi gerektiğini savunmuştur. Danıştay Tetkik Hakimi, İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiğini düşünmüştür. Danıştay Beşinci Dairesi, davacının Anayasaya aykırılık itirazını yerinde görmediğini belirterek Bölge İdare Mahkemesi kararını onamıştır.
Detaylı Kanun Maddeleri:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 31. maddesi
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 334. maddesi
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi
6100 Hukuk Muh
Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2022/813 E.  ,  2022/5179 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    BEŞİNCİ DAİRE
    Esas No : 2022/813
    Karar No : 2022/5179

    Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
    Vekili : Av. …
    Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / …
    Vekili : Av. …
    İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptaline ve bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı iddia olunan özlük haklarının iadesine, parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Davacı tarafından, FETÖ/PDY örgütü ile herhangi bir ilişkisinin olmadığı, ihracına ilişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin hukuka aykırı olduğu, geçerli bir sebebe ve somut delile dayanmayan ve savunma alınmaksızın tesis edilen dava konusu işlemin Anayasa'ya ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'ne aykırı olduğu, gerekçeli karar hakkının, özel hayata saygı hakkının, mülkiyet hakkının, eğitim hakkının, masumiyet karinesinin ve Anayasa'da düzenlenen haklarının ihlal edildiği, kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesine aykırı hareket edildiği, yasaya uygun bir şekilde kurulmuş sendika ve derneğe ilişkin tespitlerin hukuka aykırı olduğu, 672 sayılı KHK'nın Anayasa'ya aykırı olduğu iddia edilmektedir.

    Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    Danıştay Tetkik Hakimi : …
    Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 31. maddesinin atıfta bulunduğu 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 334. maddesi uyarınca davacının adli yardım istemi kabul edilerek, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, davacının Anayasaya aykırılık itirazı yerinde görülmeyerek işin gereği görüşüldü:
    Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
    Her ne kadar İdare Mahkemesi kararının gerekçesinde davacının hapis cezası ile cezalandırıldığı belirtilerek hüküm kurulmuş ise de, davacının mahkumiyet kararı kesinleşmemiş olduğundan, yargılama süreci devam eden ceza davasının davacı aleyhine bir durum olarak değerlendirilmesi; bu ceza yargılamasının konusunun davacının terör örgütü üyeliğine ilişkin bulunması nedeniyle masumiyet karinesi gereğince mümkün değildir.
    Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde verilen … Ağır Ceza Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararında yer alan;
    "....sanık adına kayıtlı … numaralı GSM hattı ile kullanılan … ID numaralı adı "… " kullanıcı isimli bylock kullanıcısı olduu " tespiti, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
    … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçe eklenerek ONANMASINA, davacının adli yardım istemi temyiz aşamasında kabul edildiğinden bu aşamada tahsil edilemeyen yargılama giderlerinin 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 339. Maddesinin 1. Fıkrası uyarınca davacıdan tahsili için Mahkemesince ilgili merciine müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 21/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

    Hemen Ara