Danıştay 5. Daire 2022/8213 Esas 2022/5344 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
5. Daire
Esas No: 2022/8213
Karar No: 2022/5344
Karar Tarihi: 24.06.2022

Danıştay 5. Daire 2022/8213 Esas 2022/5344 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Danıştay 5. Dairesi'nin 2022/8213 Esas, 2022/5344 Karar sayılı kararında, davacının kamu görevinden ihraç edildiği ve OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'na yaptığı başvurunun reddedildiği gerekçesiyle açtığı davayı kaybettiği belirtilmiştir. İlk Derece Mahkemesi'nin kararında, davacının silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işlediği ve bu suçun kesinleştiği, ByLock programı kullanarak örgütle bağlantısı olduğunun tespit edildiği ifade edilmiştir. Bölge İdare Mahkemesi ise istinaf başvurusunun usul yönünden süre aşımı nedeniyle reddedildiğine karar vermiştir. Danıştay 5. Dairesi ise temyiz isteminin reddine karar vermiştir.
Kanun maddeleri:
- 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu (45/1, 49 ve 50. maddeleri)
Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2022/8213 E.  ,  2022/5344 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    BEŞİNCİ DAİRE
    Esas No : 2022/8213
    Karar No : 2022/5344


    TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
    VEKİLİ : Av. …
    KARŞI TARAF (DAVALI) : …Bakanlığı
    VEKİLİ : Av. …
    İSTEMİN KONUSU :…Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Davalı idare bünyesinde görev yapmakta iken 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yapılan başvurunun reddine dair …tarihli ve …sayılı işlemin iptali ile yoksun kaldığını öne sürdüğü parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmiştir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: …İdare Mahkemesinin verilen …tarihli ve E:…, K:…sayılı kararında; …Ağır Ceza Mahkemesi'nin E:…, K:…sayılı kararı ile davacının silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işlediğinden bahisle hapis cezası ile cezalandırıldığı, davacının etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanması nedeniyle hükmün kanun yollarından geçmeden kesinleştiği, anılan mahkeme kararının tetkikinden, davacının GSM hattı ile FETÖ/PDY terör örgütünün örgüt içi kriptolu haberleşme sistemi olarak kullanılan ByLock programına girdiğinin tespit edildiği, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun …tarih, E:…, K:…sayılı kararı ile onanarak kesinleşen …Ceza Dairesi'nin ilk derece mahkemesi sıfatıyla verdiği …tarih, E:…,K:…sayılı kararında, ByLock iletişim sisteminin, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının kullanmaları amacıyla oluşturulan ve münhasıran bu suç örgütünün bir kısım mensupları tarafından kullanılan bir ağ olduğu; örgüt talimatı ile bu ağa dahil olunduğunun ve gizliliği sağlamak için haberleşme amacıyla kullanıldığının tespiti halinde, bu durumun kişinin örgütle bağlantısını gösteren bir delil olarak değerlendirileceğinin karara bağlandığı anlaşıldığından, Bylock iletişim sistemini kullandığı tespit edilen davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile en az iltisak ve irtibat düzeyinde bağı olduğu anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ve bu nedenle tazminat talebinin de reddi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın reddine karar verilmiştir.
    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Davacının istinaf başvurusunda bulunması üzerine …Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararında; …İdare Mahkemesince verilen …tarihli ve E:…, K:…sayılı kararın davacı vekilinin elektronik posta adresine …tarihinde konulduğu, mevzuat gereği 30/11/2019 tarihinde tebliğ edilmiş sayıldığı, istinaf başvuru dilekçesinin ise davacı vekili tarafından UYAP Avukat Portal üzerinden 02/04/2020 tarihinde dosyaya gönderildiği ve aynı tarihte Mahkeme kayıtlarına girdiği anlaşıldığından, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanun'un 45/1. maddesi uyarınca istinaf isteminin süre aşımı nedeniyle incelenmesi olanağı bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle istinaf isteminin süre aşımı nedeniyle reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından; istinaf başvurusunun süresinde yapıldığı, hukuka aykırı bir şekilde kamu görevinden ihraç edildiği, AİHS'de yer verilen güvencelerin ihlal edildiği, dava konusu işlemin ve davanın reddi yönündeki kararın hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    Bölge İdare Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Davacının temyiz isteminin reddine,
    2. Davanın reddine ilişkin …İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun süre aşımı nedeniyle reddi yolundaki …Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının ONANMASINA,
    3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına,
    4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de …Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın …İdare Mahkemesine gönderilmesine, 24/06//2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

    Hemen Ara