Esas No: 2018/5261
Karar No: 2022/3534
Karar Tarihi: 27.06.2022
Danıştay 10. Daire 2018/5261 Esas 2022/3534 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2018/5261 E. , 2022/3534 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2018/5261
Karar No : 2022/3534
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Kaymakamlığı /
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Turizm İşletmeleri ve Tic. Ltd. Şti.
VEKİL : Av. …
İSTEMİN_KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirket tarafından, işletmecisi olduğu İstanbul ili, Beyoğlu ilçesi, … Sk. No:.. adresinde bulunan sauna faaliyet konulu işyerinde fuhuş yapıldığından bahisle anılan işyerinin 3 (üç) ay süre ile kapatılmasına ilişkin Beyoğlu Kaymakamlığı Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu’nun … tarih ve … sayılı kararın iptali istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: …. İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; polis memurlarının mahallinde yaptığı tespite dayalı olarak kapatma kararı alınmış ise de, söz konusu tespit tutanağında bu kişilerin müşteri olduklarının belirlenmiş olmasına karşın, iki müşteri arasında gerçekleşen uygunsuz davranışın sauna işletmecisi olan davacı şirketin bilgisi dahilinde gerçekleşmiş olduğunu kanıtlayan başkaca herhangi bir tespitin yapılmamış olduğu, davalı idarece gizli bir inceleme yapılarak elde edilmiş somut bir tespitin de bulunmadığı, dosya kapsamında yer alan tespiti destekler nitelikte başkaca ifadelerin veya bir delilin de dava dosyasına sunulmamış olduğu, dolayısıyla söz konusu tespitin tek başına işyerinin fuhuşa aracılık ve yer temin edilen bir mekan olarak kabul edilmesini gerektirecek nitelik ve yeterlilikte olmadığı, bu durumda, Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Hastalıklarla Mücadele Tüzüğünün 95. ve 96. maddesinde belirtildiği şekilde davacıya ait işyerinde fuhuşa aracılık ve yer temin edildiği hususunda hukuken kabul edilebilir nitelikte yeterli ve somut bir tespit olmadığından işyerinin üç (3) ay süreyle kapatılması yönündeki dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi …. İdare Dava Dairesince; istinaf dilekçesinde ileri sürülen iddiaların istinaf başvurusuna konu ... İdare Mahkemesi kararının kaldırılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığı gerekçesiyle davalı idarenin istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davalı idare tarafından, kamu yararı gereği tesis olunan işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı iddiasıyla temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davacı tarafından temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
MADDİ OLAY :
İstanbul ili, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliğine bağlı ekiplerce dava konusu işyerinde yapılan denetim üzerine düzenlenen 08/10/2017 tarihli tutanakta, 26/07/2017 tarihli şikayet dilekçesi evrakına istinaden işyerine gidildiği, ... isimli çalışan refakatinde yapılan kontrolde … isimli yabancı uyruklu erkek şahıs ile ... isimli erkek şahsın uygunsuz bir biçimde görülmeleri üzerine şahısların üzerlerini giymelerinin ardından ... isimli şahısla birlikte … ve ...'nin Ahlak Büro Amirliğine intikallerinin sağlandığı, çalışanların durumu şirket yetkilisi ….'ye haber verdiği ve …'nin de büroya geldiği, Cumhuriyet Savcısının konu ile ilgili talimatlarının alındığı belirtilmiş, tutanak 2 polis memuru, ..., …. ve şirket yetkilisi …. tarafından herhangi bir ihitrazi kayıt konulmaksızın imzalanmıştır.
Ahlak Büro Amirliğinde ..., bu tarz eylemlerin işyeri içerisinde yapılmaması için 3 yıldır büyük çaba gösterdiğini, çalışanlarını bu konuda dikkatli olmaları gerektiği konusunda her zaman uyardığını, işyerinin yoğun olduğu zamanlarda takibin zor olduğunu, bu tarz işlere kesinlikle izin verilmediğini ve göz yumulmadığını, uygunsuz davranıştan personelinin araması sonucu haberdar olduğunu, fuhuş için yer temininde bulunmadığını beyan etmiştir.
..., arkadaşı ... ile işyerine gittiğini, saunada sıcaktan bunalmış bir vaziyette oturduğunu, bu sırada ...'nin dışarıya çıkmak için önünden geçtiği sırada kapının açıldığını ve polislerin içeriye girdiğini, yanlış anlama olduğunu, uygunsuz bir vaziyetin olmadığını; …. ise, kendisinin saunada oturduğunu, ….'nin de arkasını duvara yaslamış bir vaziyette sauna içerisinde uyuduğunu, sıcaktan bunaldığı için ayağa kalkıp ...'yi uyandıracağı sırada polislerin içeriye girdiğini, uygunsuz vaziyetin bulunmadığını beyan etmiştir.
Şahısların alınan ifadeleri üzerine Beyoğlu Kaymakamlığı İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün … tarih ve … sayılı yazısı ile davacı tarafından işletilen işyerinin fuhuş amaçlı olarak kullanıldığının bildirilmesinin ardından Beyoğlu Kaymakamlığı Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu’nun … tarih ve … sayılı kararı ile davacının işletmekte olduğu işyerinin 3 (üç) ay süreyle kapatılmasına karar verilmiş, anılan komisyon kararının iptali istemiyle bakılan dava açılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT:
Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Hastalıklarla Mücadele Tüzüğünün 95. maddesinde, "İzin alınmadan içinde gizli fuhuş yapıldığı iddia veya ihbar edilen veyahut her ne şekilde olursa olsun muttali olunan evler hakkında ahlak zabıtası memurları tarafından önce gizli inceleme yapılır. Bu gibi evlerde gizli fuhuş yapıldığı delilleriyle tesbit edildiği takdirde, düzenlenecek tutanaklar gizli inceleme raporları ile birlikte en büyük polis amiri tarafından komisyona sunulur. Bu yerler hakkında komisyonca 104 üncü maddeye göre işlem yapılır." hükmü; 96. maddesinde, "Otel, motel, pansiyon, misafirhane, hamam, plaj, bar, pavyon, çalgılı kahve, diskotek, içkili gazino, gece klübü, taverna ve benzeri isimler altında işletme ruhsatı alınan yerlerde, gerçek amaç ve anlamda uzak olarak genel kadınlara sanat icra etmek imkanının verildiği veya bu gibi yerlerin bir genelev özellik ve mahiyetinde kullanıldığı, 95 inci maddeye göre tespit olunursa, bu tesisler ruhsatsız açılmış birleşme yerleri sayılarak sahipleri veya işletenler hakkında komisyonca 104 üncü madde uyarınca işlem yapılır." hükmü ve 104. maddesinde, "Usulü dairesinde izin alınmadan içinde gizli fuhuş yapıldığı delilleriyle tesbit edilen 95 ve 96 ncı maddelerde yazılı mahaller komisyon kararıyle üç ayı geçmemek üzere kapatılır." hükmü yer almaktadır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Otel ve benzeri isimler altında alınan ruhsata istinaden faaliyet gösteren işyerlerine Tüzüğün 104. maddesi gereğince kapatma yaptırımının uygulanabilmesi için, bu yerlerde, genel kadınlara süreklilik arz edecek şekilde sanat icra etme imkanının verildiğinin veya bu gibi yerlerin bir genelev özellik ve mahiyetinde kullanıldığının tespit edilmesi gerekmektedir. Buna göre, Tüzüğün 96. maddesinde sayılan iş yerlerinin, yine aynı maddede belirtilen şekilde kullanılmasının önlenmesi bakımından, iş yeri sahibi ve çalışanlarının gerekli dikkat ve özeni göstermekle yükümlü oldukları açıktır.
Uyuşmazlıkta, Ahlak Büro Amirliğindeki ifadelerinde şirket yetkilisi ... ile olayda ismi geçen …. ve …. tarafından dava konusu işyerinde gizli fuhuş yapılmadığı beyan edilmişse de, Ahlak Büro Amirliğine bağlı ekipçe yapılan gizli inceleme ve gözetleme üzerine düzenlenen, işyerinde fuhuş yapıldığına yönelik 08/10/2017 tarihli tutanağın şirket yetkilisi ile olayda ismi geçen …. ve …. tarafından herhangi bir ihtirazi kayıt konulmaksızın imzalandığı, bu sebeple tutanağa idari soruşturma açısından itibar edilmesi gerektiği, buna göre dava konusu işyerinin gerçek anlam ve amacından uzak bir şekilde fuhuş amacıyla kullanıldığı ve işyeri sahibi ve çalışanlarının söz konusu uygunsuz durumun yaşanmasını teminen gözetim ve özen yükümlülüğünü gereği gibi yerine getirmediği sonucuna varılmıştır.
Bu durumda, kolluk kuvvetlerince yapılan tespitlerin aksi yönünde bir iddia ve bu iddiayı kanıtlayacak somut bilgi veya belgenin dosyaya sunulamadığı, şirket yetkilisi ile olayda ismi geçenlerce herhangi bir ihtirazi kayıt konulmaksızın imzalanan tutanaktan da bu durumun anlaşıldığı açık olup, yukarıda aktarılan Tüzük hükümlerine uygun olarak tesis edilen işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık görülmemiştir.
Bu itibarla, dava konusu işlemin iptali yönündeki ... İdare Mahkemesi kararına yönelik davalı idarenin istinaf isteminin reddine ilişkin temyize konu ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin KABULÜNE,
2. Dava konusu işlemin iptaline ilişkin ... İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesine gönderilmesine, 27/06/2022 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.