Danıştay 5. Daire 2021/1304 Esas 2022/5771 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
5. Daire
Esas No: 2021/1304
Karar No: 2022/5771
Karar Tarihi: 04.07.2022

Danıştay 5. Daire 2021/1304 Esas 2022/5771 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davalı idare bünyesinde öğretmen olarak görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna başvurmuştur. Ancak başvurusu reddedilince, yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesi ve sosyal haklarının iadesi talebiyle dava açmıştır. İdare mahkemesi tarafından reddedilen davacının istinaf talebi de reddedilince, yerel mahkemenin kararı temyiz edilmiştir. Ancak temyiz istemi de reddedilmiştir. Kararda belirtilen kanun maddeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. ve 50. maddeleridir.
Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2021/1304 E.  ,  2022/5771 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    BEŞİNCİ DAİRE
    Esas No : 2021/1304
    Karar No : 2022/5771

    Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
    Vekili : Av. …
    Karşı Taraf (Davalı) : …Bakanlığı / …
    Vekili : Av…

    İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde öğretmen olarak görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin …tarih ve …sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığI parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine ve sosyal haklarının iadesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen …İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararına karşı yapılan istinaf isteminin reddine ilişkin …Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Hiçbir terör örgütüne veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatının olmadığı, dava konusu işlemde somut hiçbir delil ve gerekçenin gösterilmediği, kişiselleştirme yapılmadığı, herhangi bir disiplin soruşturması yapılmadan ve savunması alınmadan kamu görevinden çıkarıldığı, ByLock isimli programı indirmediği ve kullanmadığı, ByLock'a ilişkin verilerin yasa dışı delil olduğu, Bank Asya'nın yasal olarak kurulan ve faaliyet gösteren bir kurum olduğu, gerçekleştirildiği tarihte yasal olan bankacılık faaliyetlerinin suç teşkil etmediği, örgüt liderinin talimatıyla bir işlem gerçekleştirmediği, Aktif Eğitim Sen isimli sendikaya yasal olarak faaliyet gösterdiği dönemde terör örgütü ile ilişkisini bilmeden üye olduğu, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne herhangi bir yardımda bulunmadığı belirtilerek Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

    Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı, davacının temyiz iddialarının 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uymadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    Danıştay Tetkik Hakimi : …
    Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
    Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
    Her ne kadar İdare Mahkemesi kararının gerekçesinde davacının terör örgütü üyeliğinden hapis cezası ile cezalandırıldığı belirtilerek hüküm kurulmuş ise de, davacının anılan suçtan mahkumiyet kararı kesinleşmemiş olduğundan, yargılama süreci devam eden ceza davasının davacı aleyhine bir durum olarak değerlendirilmesi masumiyet karinesi gereğince mümkün değildir.
    Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde verilen …Ağır Ceza Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararında yer alan; "... bylock kullanım kaydını görünen Emniyet Müdürlüğü yazısında yer alan IMEI numaralı cihazın ilk tespit tarihi öncesi ve sonrasında sanığın kullandığı eşi adına kayıtlı …numaralı GSM hattı ile kullanıldığını gösteren ayrıntı dökümleri içeriği, dosya kapsamına gönderilen bylock ön inceleme tespit ve değerlendirme tutanağı (…ID nosu, …kullanıcı adı, …. Şifresiyle ve …ID nolu F.K. isimli şahıs, …ID nolu ismi belli olmayan bylock kullanıcılarıyla yapılan "…" şeklinde isminin geçtiği mesaj içerikleri) ile GSM hattının 22/01/2015-17/02/2016 tarihleri arasında (454) kez bylock server IP leriyle login olduğu/ iletişim kurduğuna dair CGNAT kayıtlarıyla doğrulandığı..." şeklindeki tespitler bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
    …Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 04/07/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

    Hemen Ara