Danıştay 5. Daire 2022/3134 Esas 2022/5672 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
5. Daire
Esas No: 2022/3134
Karar No: 2022/5672
Karar Tarihi: 04.07.2022

Danıştay 5. Daire 2022/3134 Esas 2022/5672 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davalı tarafından görevinden çıkarılan davacının OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yapılan başvurusunun reddine dair işlemin iptali ile yoksun kaldığı iddia olunan parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan dava reddedildi. Karara yapılan istinaf başvurusu da reddedildi. Temyiz istemi sonucu ise, Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, İdari Yargılama Usulü Kanununun belirtilen nedenlerinden birinin bulunması halinde mümkün olduğundan, davacı tarafından ileri sürülen hususların bunlardan hiçbirine uymadığı sonucuna varıldı. Davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu tespit edilmiştir. İdare Dava Dairesinin kararı hukuk ve usule uygun olduğundan, temyiz istemi reddedildi. Kararda belirtilen kanun maddeleri: 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 334. ve 335. maddeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. ve 50. maddeleridir.
Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2022/3134 E.  ,  2022/5672 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    BEŞİNCİ DAİRE
    Esas No : 2022/3134
    Karar No : 2022/5672


    Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
    Vekili : Av. …

    Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / …
    Vekili : Av. …

    İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde görev yapmakta iken 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yapılan başvurunun reddine dair … tarihli ve … sayılı işlemin iptali ile yoksun kalındığı iddia olunan parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen Ankara … . İdare Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Davacı tarafından; FETÖ/PDY örgütü ile herhangi bir ilişkisinin olmadığı, ihracına ilişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin hukuka aykırı olduğu, FETÖ/PDY'nin 26 Mayıs 2016 tarihinde terör örgütü olarak ilan edilmesi nedeniyle geçmişteki fiilleri nedeniyle sorumlu tutulamayacağı, geçerli bir sebebe ve somut delile dayanmayan ve savunma alınmaksızın tesis edilen dava konusu işlemin Anayasaya ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesine aykırı olduğu, hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunmadığı, ByLock programını kullanmadığı, Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından elde edilen istihbari nitelikteki bilgilerin delil olarak kullanılamayacağı, ömür boyu kamu görevinde çalışamama gibi son derece ağır bir ceza verilmesinin hukuka aykırı olduğu, gerekçeli karar hakkının, özel hayata saygı hakkının, mülkiyet hakkının, eğitim hakkının, masumiyet karinesinin ve Anayasada düzenlenen haklarının ihlal edildiği iddia edilmektedir.
    Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Davalı idare tarafından temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    Danıştay Tetkik Hakimi : …

    Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 334. maddesi uyarınca adli yardım talebi İdare Mahkemesince kabul edilmiş olan davacının, aynı Kanun'un 335. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder." düzenlemesi gereğince temyiz aşamasındaki adli yardım talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilerek gereği görüşüldü:
    Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
    Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde verilen … Ağır Ceza Mahkemesinin … tarih ve E: … , K:… sayılı kararında yer alan;
    "...Dosyada mevcut 18/04/2019 tarihli ByLock Tespit ve Değerlendirme Tutanağı incelendiğinde; sanığın ByLock programını indirerek kullandığı, sanığa ait bir adet kullanıcı ID tespitinin yapıldığı, ID numarasının "… " kullanıcı adının "… " son online tarihinin 27/05/2015 olduğu, 01 rakamının sanığın memleketi olan Adana ilinin plaka numarası olduğu, … 'nun da sanığın memleketi olan Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı bir mahalle olduğu, sanığın programa girişine, program üzerinden mesaj yoluyla haberleştiğine dair log ve veri kayıtlarına dair tespitlerin bulunduğu, sanığın ByLock üzerinden 3 kişiyle irtibatlı olduğu, ByLock üzerinden örgütün mahrem yapılanmasında imam olarak görev alan … , … , … ile irtibatlı olduğu, (...) , tanıkların hazırlık ve soruşturma aşamasındaki beyanlarına göre; sanığın 2010-2014 yılları arasında Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şubesinde görev yaptığı dönemde terör örgütüne ait evlerde kalan polis memurlarına yönelik olarak sohbetler organize ettiği, sohbetlerde genellikle örgüt lideri Fethullah Gülen'in sohbetlerinden alıntıların okunduğu, vaazlarının izletildiği ve Fetö'nün yurt dışında yapmış olduğu yardım ve okullara ilişkin bilgilerin verildiği bu sohbetleri sivil öğretmenlerin yaptığı, maaş dönemlerinde belli bir miktar para alındığı, sohbete katılanların bu paraları sanık … verdikleri, sanığın sohbetlere katılan polislere polis teşkilatı içindeki belli birimlere yerleşmeleri konusunda form doldurmalarını söylediği, sanığın organize ettiği toplantıda sivil imama tarafından toplantıya katılan herkese ByLock isimli program yüklendiği, sanığın 2014 yılı ortalarında tayin olarak Siirt iline geldiği, Çevik Kuvvette çalışmaya başladığı, 2014 yılı sonlarına doğru … 'in imamlığını yaptığı toplantılara katıldığı, sanığın evinde de toplantıların yapıldığı, … 'in sanık ile birlikte toplantıya katılan … ve tanık … 'in cep telefonlarına ByLock isimli program yükleyerek grupta bulunan kişilerin telefonlarını eşleştirdiği ve grup yaptığı, 2015 yılı Temmuz ayından sonra da … ile birlikte toplantılara katılmaya devam ettiği..." şeklindeki tespitler bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
    … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderlerinin, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 339. maddesinin 1. fıkrası uyarınca davacıdan tahsili için Mahkemesince ilgili merciine müzekkere yazılmasına,2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 04/07/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

    Hemen Ara