Danıştay 12. Daire 2022/3362 Esas 2022/4352 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
12. Daire
Esas No: 2022/3362
Karar No: 2022/4352
Karar Tarihi: 05.07.2022

Danıştay 12. Daire 2022/3362 Esas 2022/4352 Karar Sayılı İlamı

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2022/3362 E.  ,  2022/4352 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    ONİKİNCİ DAİRE
    Esas No : 2022/3362
    Karar No : 2022/4352


    DAVACI : … vasisi …
    DAVALILAR : 1- … Kurulu - …
    2- … Bakanlığı - …

    DAVANIN KONUSU : … 'nın, … Adliyesinde hakim olarak görev yapmakta iken, hakkında düzenlenen Adli Tıp Kurumu sağlık raporunda belirtilen "psikotik bozukluk" akıl hastalığı nedeniyle meslekten çıkarılmasına ilişkin Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun 18/05/2022 tarihli kararı ile oturmakta olduğu lojmandan tahliyesine ilişkin Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığının … sayılı kararının iptali istenilmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca Tetkik Hakimi … 'ün açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

    MADDİ OLAY VE HUKUKİ SÜREÇ :
    Davacı, … Sulh Hukuk Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararı ile kızı … 'ya vasi olarak tayin edilmiştir.
    Davacı tarafından; … Adliyesinde hakim olarak görev yapan kızı … 'nın, Adli Tıp Kurumunca düzenlenen sağlık raporunda belirtilen "psikotik bozukluk" akıl hastalığı nedeniyle meslekten çıkarılmasına ilişkin Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun 18/05/2022 tarihli kararı ile lojmandan tahliyesine ilişkin Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığının … sayılı kararının iptali istemiyle dava açılmıştır.

    İLGİLİ MEVZUAT :
    2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 3. maddesinde; idarî davaların, Danıştay, idare mahkemesi ve vergi mahkemesi başkanlıklarına hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle açılacağı, dilekçelerde, davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı delillerin, davaya konu olan idarî işlemin yazılı bildirim tarihinin, tam yargı davalarında uyuşmazlık konusu miktarın gösterileceği, dava konusu kararın ve belgelerin asılları veya örneklerinin dava dilekçesine ekleneceği, dava dilekçelerinin ve bunlara ekli evrakın örneklerinin karşı taraf sayısından bir fazla olacağı hükme bağlanmıştır.
    2577 sayılı Kanun'un "Aynı dilekçe ile dava açılabilecek haller" başlıklı 5. maddesinin birinci fıkrasında da, "Her idari işlem aleyhine ayrı ayrı dava açılır. Ancak, aralarında maddi veya hukuki yönden bağlılık ya da sebep sonuç ilişkisi bulunan birden fazla işleme karşı bir dilekçe ile de dava açılabilir." hükmüne yer verilmiştir.
    Aynı Kanun'un "Dilekçeler üzerine ilk inceleme" başlıklı 14. maddesinin üçüncü fıkrasının (g) bendinde, dilekçelerin 3. ve 5. maddelere uygun olup olmadıkları yönlerinden de inceleneceği düzenlenmiş; "İlk inceleme üzerine verilecek karar" başlıklı 15. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde, 3. ve 5. maddelere uygun olmayan dava dilekçesinin, otuz gün içinde anılan maddelere uygun şekilde yeniden düzenlenmek veya noksanları tamamlanmak üzere reddedileceği; beşinci fıkrasında ise, dilekçenin reddedilmesi üzerine yeniden verilen dilekçede aynı yanlışlıklar yapıldığı takdirde davanın reddedileceği belirtilmiştir.

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
    Dava dosyasının incelenmesinden; dava dilekçesinde, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun 18/05/2022 tarihli meslekten çıkarma kararı ile Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığının … sayılı lojmandan tahliye işleminin iptali istenilmekle birlikte, bu işlemlerin dava dilekçesine eklenmediği, sayı ve tebliğ tarihlerinin tam ve eksiksiz olarak gösterilmediği, vasi sıfatıyla dava açmak için vesayet makamından izin alınıp alınmadığı hususunun açıklığa kavuşturulmadığı anlaşılmakta olup, bu yönleriyle dava dilekçesinde 2577 sayılı Kanun'un 3. maddesine uyarlık görülmemiştir.
    Öte yandan; dava konusu edilen hakimlik mesleğinden çıkarılma ve lojmandan tahliye işlemleri arasında, 2577 sayılı Kanun'un 5. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen maddi ve hukuki yönden bağlılık bulunmadığı anlaşıldığından, bu iki işlemin tek dilekçeyle dava konusu edilmesinde de 2577 sayılı Kanun'un 5. maddesine uygunluk bulunmamaktadır.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 3. ve 5. maddelerine uygun olmayan DAVA DİLEKÇESİNİN, aynı Kanun'un 15. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi gereğince bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 30 (otuz) gün içinde, yukarıda belirtildiği şekilde her işleme karşı ayrı ayrı ve belirtilen eksiklikler giderilmek suretiyle dava açılmak üzere REDDİNE
    2. Aşağıda dökümü yapılan … -TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, davanın yenilenmesi halinde her bir dava için ayrı ayrı harç alınmasına, posta gideri avansından artan tutarın davacıya iadesine,
    3. Yeniden verilen dilekçelerde aynı yanlışlıklar yapıldığı taktirde, 2577 sayılı Kanun'un 15. maddesinin 5. fıkrası uyarınca davanın reddedileceği hususunun davacıya bildirilmesine, 05/07/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara