Esas No: 2022/3686
Karar No: 2022/3170
Karar Tarihi: 16.09.2022
Danıştay 13. Daire 2022/3686 Esas 2022/3170 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 13. Daire Başkanlığı 2022/3686 E. , 2022/3170 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2022/3686
Karar No : 2022/3170
DAVACI : … Sağlık Hizmetleri Turizm Taşımacılık
İnşaat Sanayi Ticaret Ltd. Şti.
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : … Kurumu
DAVANIN KONUSU : … Ltd. Şti.'nin, … markasının Türkiye ana distribütörü olarak … adlı radyoterapi cihazları ve yedek parçalarının tedariki ile ilgili cihazların bakım ve onarımı hizmetlerinde hâkim durumunu kötüye kullanmak ve diğer rekabet karşıtı eylemlerde bulunmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlâl ettiği iddiasıyla yapılan şikâyetin reddi ile soruşturma açılmamasına ilişkin … tarih ve sayılı … Kurulu (Kurul) kararının iptali istenilmektedir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ….'IN DÜŞÜNCESİ : Davanın görev yönünden reddine karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dava dilekçesi 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca incelendikten sonra gereği görüşüldü:
MADDİ OLAY VE HUKUKİ SÜREÇ :
Davacı şirket tarafından Rekabet Kurumu kayıtlarına 15/06/2021 tarihinde giren başvuru ile, … Ltd. Şti.'nin, … markasının Türkiye ana distribütörü olarak … adlı radyoterapi cihazları ve yedek parçalarının tedariki ile ilgili cihazların bakım ve onarımı hizmetlerinde hâkim durumunu kötüye kullanmak ve diğer rekabet karşıtı eylemlerde bulunmak suretiyle 4054 sayılı Kanun'u ihlâl ettiği iddiaları ileri sürülmüş; anılan başvuru üzerine hazırlanan … tarih ve … sayılı İlk İnceleme Raporu 14/07/2021 tarihli Kurul toplantısında görüşülerek … sayılı karar ile önaraştırma yapılmasına karar verilmiş; ilgili karar uyarınca … tarih ve … sayılı Önaraştırma Raporu düzenlenmiş; … tarih ve …
sayılı Kurul kararıyla, düzenlenen Önaraştırma Raporuna ve incelenen dosya kapsamına göre, 4054 sayılı Kanun’un 41. maddesi uyarınca şikâyetin reddi ile soruşturma açılmamasına, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde … İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere karar verilmiştir.
Bunun üzerine anılan Kurul kararının hukuka aykırı olduğu iddialarıyla bakılan dava açılmıştır.
İNCELEME VE GEREKÇE:
USUL YÖNÜNDEN:
2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun 24. maddesinde, ilk derece mahkemesi olarak Danıştay'da görülecek davalar sayılarak, yalnızca bu davaların ilk derece mahkemesi olarak Danıştay'ca karara bağlanacağı; 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun'un 1. maddesinde, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin bu Kanunla verilen görevleri yerine getirmek üzere kurulmuş "genel görevli" mahkemeler olduğu; 5. maddesinde, idare mahkemelerinin, vergi mahkemelerinin görevine giren davalarla ilk derecede Danıştay'da çözümlenecek olanlar dışındaki davaları çözümleyeceği; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14/3-(a) maddesinde, dilekçelerin görev ve yetki yönünden inceleneceği; 15/1-(a) maddesinde, 14. maddenin 3. fıkrasının (a) bendine göre adlî yargının görevli olduğu konularda açılan davaların reddine, idarî yargının görevli olduğu konularda ise görevli veya yetkili olmayan mahkemeye açılan davanın görev veya yetki yönünden reddedilerek dava dosyasının görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesine karar verileceği; 32. maddesinin 1. fıkrasında, göreve ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla, bu Kanun'da veya özel kanunlarda yetkili idare mahkemesinin gösterilmemiş olması hâlinde, yetkili idare mahkemesinin, dava konusu olan idarî işlemi veya idarî sözleşmeyi yapan idarî merciin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi olduğu; 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un "Kurul Kararlarına Karşı Yargı Yolu" başlıklı 55. maddesinin 1. fıkrasında, idari yaptırım kararlarına karşı yetkili idare mahkemesinde dava açılabileceği kurala bağlanmıştır.
4054 sayılı Kanun'un "Kurul Kararlarına Yargı Yolu" başlıklı 5728 sayılı Kanun'la değişik 55. maddesinde yer alan, Rekabet Kurulu'nun nihaî kararlarına, tedbir kararlarına ve idarî para cezalarına ilişkin kararlarına karşı açılacak iptal davalarının ilk derece mahkemesi olarak Danıştay'da görüleceği yönündeki kural, 05/07/2012 tarih ve 28344 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6352 sayılı Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun'un 63. maddesi ile değiştirilmiş ve değişik 55. maddesiyle, “İdari yaptırım kararlarına karşı yetkili idare mahkemesinde dava açılabilir. Kurul kararlarına karşı açılan her türlü dava öncelikli işlerden sayılır.” kuralı getirilmiş olduğundan, 05/07/2012 tarihinden itibaren Rekabet Kurulu'nun ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemleri dışındaki kararlarına karşı açılan davaların ilk derece mahkemesi olarak Danıştay'da görülemeyeceği açıktır.
Düzenli hâle koymak, düzen vermek olarak tanımlanabilecek olan düzenleme, kamu hukukunda kural koyma ile eşanlamlıdır. Kural ise, hukukta sürekli, soyut ve objektif, genel durumları belirleyen norm olarak tanımlanır. Yasama organının yasama tasarrufları dışında idare, Anayasa ve yasal düzenlemelerden aldığı yetki ile kural koyma, düzenleme yapma yetkisine sahiptir. Düzenleme yetkisini kullanarak yönetmelik, genelge gibi düzenleyici işlemleri yapan idarenin bir işleminin düzenleyici nitelik taşıdığının kabul edilebilmesi için, söz konusu işlemin sürekli, soyut, objektif, genel durumları belirleyen ve gösteren hükümler içermesi, başka bir ifadeyle, belirtilen nitelikte kurallar koymuş olması gerekir.
Dava konusu Kurul kararının yukarıda açıklanan nitelikte bir düzenleyici işlem olmadığı gibi, 2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun 24. maddesinde sayma suretiyle belirlenen Danıştay'ın ilk derece bakacağı diğer davalar kapsamında da değerlendirilemeyeceği anlaşılmaktadır.
Bu itibarla, davacı şirket tarafından yapılan şikâyetin reddi ile soruşturma açılmamasına ilişkin …. tarih ve … sayılı Kurul kararının iptali istemiyle açılan davanın, işlemi tesis eden idarî merciin bulunduğu yer idare mahkemesi olan Ankara İdare Mahkemesi'nce çözümlenmesi gerekmektedir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVANIN GÖREV YÖNÜNDEN REDDİNE,
2. Dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 16/09/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.