Danıştay 3. Daire 2019/342 Esas 2022/3286 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
3. Daire
Esas No: 2019/342
Karar No: 2022/3286
Karar Tarihi: 21.09.2022

Danıştay 3. Daire 2019/342 Esas 2022/3286 Karar Sayılı İlamı

Danıştay 3. Daire Başkanlığı         2019/342 E.  ,  2022/3286 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    ÜÇÜNCÜ DAİRE
    Esas No : 2019/342
    Karar No : 2022/3286

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ... Vergi Dairesi Müdürlüğü
    VEKİLİ : Av. ...
    KARŞI TARAF (DAVACI) : ... Kılavuzluk Hizmetleri Anonim Şirketi
    VEKİLİ : Av. ...

    İSTEMİN KONUSU: ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına yöneltilen istinaf başvurusuna ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ:
    Dava konusu istem: Davacı şirket tarafından ihtirazi kayıtla verilen 2016 yılının Ekim-Aralık dönemi geçici vergi beyannamesine istinaden yapılan geçici vergi tahakkukunun 246,166,07-TL'lık kısmının iptali ve yasal faizi ile birlikte iadesi istemine ilişkindir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Davacı şirketin T.C Ekonomi Bakanlığına yaptığı başvuru üzerine Bakanlığın, ... tarih ve ... sayılı yatırım teşvik belgesini davacıya tahsis ettiği, söz konusu belge incelendiğinde ise yatırım konusunun "deniz ve kıyı taşımacılığı" olduğu, özel şartlar bölümünün beşinci maddesinde; yatırıma 31/12/2014 tarihinden sonra başlanılması halinde, vergi indirim oranının %70, yatırım katkı oranının %30 olarak uygulanacağının belirtildiği, yedinci maddesinde ise belge kapsamının deniz yolu ile yük taşımacılığı yatırımı olması nedeniyle, ... tarih ve ... sayılı Kararın 17.maddesine istinaden 5. Bölgeye uygulanan bölgesel desteklerin öngörüldüğünün görüldüğü, davacı şirketin ana faaliyet konusu olan Römorkaj faaliyetinden elde ettiği kazancı bakımından, römorkörlerin Türk Uluslararası Gemi Sicili'ne kayıtlı olduğu, 4490 sayılı Kanun'un 12. maddesi gereğince Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemilerin ve yatların işletilmesinden ve devrinden elde edilen kazançların gelir ve kurumlar vergileriyle fonlardan istisna olduğundan dolayı istisnadan yararlandığı, ana faaliyet konusu kapsamında verdiği Römorkaj hizmetinin tamamlayıcı parçası olarak Pilotaj ve Palamar hizmetlerinden dolayı elde ettiği kazanç için belirtilen Yatırım Teşvik Belgesinin olduğu, davalı idarece davacının yatırım teşvik belgesindeki şartları yerine getirmediğine dair bir tespit bulunmadığı, römorkaj hizmetinin tamamlayıcı parçası olarak pilotaj ve palamar faaliyetinin yatırım teşvik belgesi kapsamında indirimli oranda vergiye tabi tutulması gerekirken, davacının ihtirazi kaydının dikkate alınmaması suretiyle yapılan dava konusu tahakkuk işleminde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle tahakkukun fazlaya ilişkin kısmı iptal edilerek, yasal faiziyle birlikte iadesine karar verilmiştir.
    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusunun, usul ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılan Vergi Mahkemesi kararının kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3.fıkrası uyarınca reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacının yürütüğü faaliyetin istisna kapsamında kalmadığı ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'ÜN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    İNCELEME VE GEREKÇE:
    MADDİ OLAY :
    Davacı şirket tarafından, yapmış oldukları "deniz ve kıyı taşımacılığı" işinin, Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen ... tarih ve ... sayılı yatırım teşvik belgesi kapsamında kaldığı, yatırım teşvik belgesi kapsamında 12/08/2015, 09/09/2015 tarihlerinde 2 adet römorkör alınarak, Türk Ulusal Gemi Siciline kaydettirildiği ve bu kapsamda faaliyete geçildiği, römorkaj faaliyetinden elde edilen kazançların 4490 Sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu gereğince kurumlar vergisinden istisna edildiği, ancak 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 32/A maddesinde belirtilen teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançların, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulacağı kuralı gereği, pilotaj ve palamar hizmetlerinden elde edilen kazancın da yatırım teşvik belgesi kapsamında kalan kazanç olduğu ve %70 indirimli kurumlar vergisi oranına tabi olduğu ihtirazi kaydı ile 2016 yılının Ekim-Aralık dönemine ilişkin verilen geçici vergi beyannamesi üzerinden tahakkuk eden geçici verginin fazlaya ilişkin kısmının yasal faizi ile birlikte iadesi istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmıştır.

    İLGİLİ MEVZUAT:
    5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 32/A maddesinde; finans ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar, iş ortaklıkları, taahhüt işleri, 16/7/1997 tarihli ve 4283 sayılı Kanun ile 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Kanun kapsamında yapılan yatırımlar ile rödovans sözleşmelerine bağlı olarak yapılan yatırımlar hariç olmak üzere, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ve Ekonomi Bakanlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançların, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulacağı kurala bağlanmıştır.
    15/06/2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın 17. maddesinde; Denizyolu ile yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımların, yatırım teşvik belgesinden yararlanacağı düzenlemesine yer verilmiştir.

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    Davacı şirketin yatırım teşvik belgesi müracaat formunda yatırımın sektörü ve konusunu "Pilotaj ve römorkör bağlama hizmeti" olarak göstererek başvuruda bulunmasına karşın, Ekonomi Bakanlığı tarafından "Deniz ve kıyı taşımacılığı" yatırım konulu ... tarih ve ... sayılı Yatırım Teşvik Belgesi'nin verilmiş olması karşısında, seyrüsefer güvenliği hizmetleri kapsamında değerlendirilebilecek pilotaj ve palamar hizmetlerinin de teşvik belgesi kapsamında olduğunun kabulü suretiyle yazılı gerekçeyle verilen Vergi Mahkemesi kararına yapılan istinaf başvurusunu reddeden Vergi Dava Dairesi kararında hukuka uygunluk görülmemiştir.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle;
    1.Temyiz isteminin kabülüne,
    2.Temyize konu Vergi Dava Dairesi kararının BOZULMASINA,
    21/09/2022 tarihinde oyçokluğuyla kesin olarak karar verildi.



    (X)-KARŞI OY :
    Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar bozulması istenen Vergi Dava Dairesi kararının dayandığı hukuksal nedenler ve gerekçe karşısında istemin kabulünü gerektirecek durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ve kararın onanması gerektiği oyuyla karara katılmıyorum.

    Hemen Ara