Danıştay 5. Daire 2022/6222 Esas 2022/6252 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
5. Daire
Esas No: 2022/6222
Karar No: 2022/6252
Karar Tarihi: 04.10.2022

Danıştay 5. Daire 2022/6222 Esas 2022/6252 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı kamu görevinden çıkarılmış ve OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından yapılan başvurusu reddedilmiştir. Davacı tarafından açılan davanın reddine ilişkin E:…, K:… sayılı kararın temyizi için yapılan başvuru reddedilmiştir. Davacının suçlu olduğuna dair yürütülen ceza yargılaması sonucunda FETÖ/PDY terör örgütü ile irtibat ve iltisakı görülmüştür. Bu sebeple İdare Dava Dairesi kararının usule ve hukuka uygun olduğu ve bozulması gerektiren bir sebep olmadığı görüşülmüştür. Bu nedenle temyiz istemi reddedilerek İdare Dava Dairesi kararı onanmıştır. Kararda 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. ve 50. maddeleri yer almaktadır.
Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2022/6222 E.  ,  2022/6252 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    BEŞİNCİ DAİRE
    Esas No : 2022/6222
    Karar No : 2022/6252

    Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
    Vekili : Av. …

    Karşı Taraf (Davalı) : …Bakanlığı / …
    Vekili : Av. …

    İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde verilen mahkumiyet hükmünün dava konusu işlemin tesisinden sonra ortaya çıktığı, bu haliyle dava konusu işleme dayanak alınamayacağı, masumiyet karinesinin ve hukuk devleti ilkesinin ihlal edildiği, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun insan hakları ihlallerini inceleme ve giderme görevini yerine getirmediği, bir kişinin aynı eylem nedeniyle iki kez yargılanamayacağı, OHAL döneminde uygulanan kamu görevinden çıkarma cezasının ceza hukuku anlamında bir ceza olduğu, bu nedenle ceza hukukuna ilişkin tüm ilkelerin, insan hakları ve adil yargılanma hakkının tüm gereklerinin somut olaya uygulanması gerektiği, terör örgütünün varlığının ancak yargı kararıyla tespit edilebileceği, söz konusu yapının terör örgütü olarak ilan edildiği tarihten önceki yasal olan faaliyetlerinden dolayı terör örgütü üyeliği ile suçlanamayacağı, işlendiği zaman kanunda suç olarak tanımlanmayan legal faaliyetlerinin terör örgütü ile iltisak ve irtibatına delil olarak kabul edilmesinin hukuka aykırı olduğu, suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin ihlal edildiği, "iltisak" ve "irtibat" kavramlarının belirsiz ve soyut kavramlar olduğu, hukuk devleti, hukuki güvenlik, kanunların geçmişe yürümezliği ve kanun önünde eşitlik ilkelerinin, masumiyet karinesinin, eğitim, mülkiyet, adil yargılanma ve gerekçeli karar hakkının, Anayasa ve AİHS hükümlerinin ihlal edildiği iddia edilmektedir.

    Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    Danıştay Tetkik Hakimi : …
    Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
    Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
    Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde, … Ağır Ceza Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında yer alan;
    "...sanık hakkında yapılan incelemeler neticesinde sanığın örgüte ait Bylock Mesajlaşma programını kullandığı ve buna ilişkin değerlendirme - inceleme tutanağının dosya içerisinde olduğu ve bu tutanakta da sanığın kullanımında olan … numaralı GSM hattı ile bylock isimli programa 08/11/2014 tarihinden 20/05/2015 tarihine kadar girildiği, program üzerinden 11 arama alındığı, 1 arama yapıldığı ve ayrıca mail ve mesaj alım gönderimine ilişkin log kayıtlarının bulunarak programın aktif olarak kullanıldığı, söz konusu programda kullanıcıyı arkadaş olarak ekleyen kişilerin kullanıcıya "…", "…", "…" gibi isimler verildiği de gözetilerek söz konusu GSM numarası üzerinden bylock isimli programı sanığın kullandığının doğrulandığı ve ayrıca tanık ...'ın soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki beyanlarında sabit olduğu gibi sohbet adı altındaki toplantılara sanığın katıldığı, sanığın sohbet ismi verilen örgüt toplantılarına katıldığını, yargılama esnasında dosyaya beyanları gelen … isimli şahsın beyanları kapsamında da desteklendiği tespitleri karşısında sanığın söz konusu suç örgütünün varlığından ve amaçlarından haberdar olduğu,..." tespitleri, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, davacının, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
    …Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 04/10/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

    Hemen Ara