Danıştay 5. Daire 2022/1490 Esas 2022/6515 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
5. Daire
Esas No: 2022/1490
Karar No: 2022/6515
Karar Tarihi: 11.10.2022

Danıştay 5. Daire 2022/1490 Esas 2022/6515 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Danıştay Beşinci Dairesi tarafından verilen kararda, davacının OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'na yaptığı başvurunun reddedilmesi ve işten çıkarılmasının hukuka aykırı olduğuna dair açtığı dava reddedilmiştir. Kararda, davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisaklı olduğuna ilişkin delillerin bulunduğu ve işten çıkartılmasının sebebinin haklı olduğu belirtilmiştir. Temyiz istemi de reddedilmiştir. Kararda, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 334. maddesi ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi bahsedilmiştir.
Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2022/1490 E.  ,  2022/6515 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    BEŞİNCİ DAİRE
    Esas No : 2022/1490
    Karar No : 2022/6515



    Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …

    Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / ANKARA
    Vekili : Hukuk Müşaviri …

    İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptaline ve bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı iddia olunan özlük haklarının iadesine, parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen …. İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
    Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: 672 sayılı KHK ile hiçbir somut delil ve gerekçe sunulmaksızın meslekten çıkarıldığı, herhangi bir soruşturma açılmadığı ve savunmasının alınmadığı, memuriyetten çıkarıldığına ilişkin kararın kendisine tebliğ edilmediği, adının, soyadının ve iş yerinin ifşa edilerek liste ile tüm dünyaya duyurulduğu, hiçbir bağının bulunmadığı bu yapıyla ilişkili olarak sorumlu tutulmasının ve memuriyetine son verilmesinin hukuka aykırı olduğu ileri sürülmüştür.

    Davalı İdarenin Savunmasının Özeti : Davalı idare tarafından; Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı, davacının temyiz iddialarının 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uymadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    Danıştay Tetkik Hakimi : …
    Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.


    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 31. maddesinin atıfta bulunduğu 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 334. maddesi uyarınca davacının adli yardım istemi kabul edilerek Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
    Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkündür.
    Bununla birlikte dava dosyasında yer alan davacı hakkındaki tespitler ile davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesince, ... Ağır Ceza Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında yer alan;
    "...Her ne kadar sanık üzerine atılı suçlamaları kabul etmemiş, ByLock kullanmadığını savunmuş ise de; ByLock tespit tutanağına göre sanığın … IMEI nolu telefon ve … nolu hat ile ByLock kullandığının belirlendiği, dosyada yer alan HTS kaydına göre … nolu hattın ByLock kullanıldığı belirtilen … IMEI numaralı telefonda aktif olarak kullanıldığının anlaşıldığı, tüm bu hususların dosyada mevcut ByLock analiz raporuyla doğrulandığı, ayrıca bylock analiz raporunda geçen kullanıcı adının (…) sanığın adının sessiz harflerini içermesi, ayrıca şifrenin (…) sanığın adının ilk harfi ve doğum tarihinden oluşması şifrenin ve kullanıcı adının sanık tarafından oluşturulduğunu gösterdiği, bütün bunların yanında sanığın kullandığını kabul ettiği telefon hattı üzerinden Bylock IP adreslerine 179 kez erişim sağlandığının CGNAT kayıtlarından anlaşıldığı, bu adreslere erişim sağlanan tarihlerde telefonun sinyal aldığı baz istasyonlarının sanık tarafından doğrulandığı, böylece o tarihlerde sanığın bahsi geçen telefonu bizzat kullandığının ortaya konulduğu, ayrıca ByLock analiz raporuna göre sanığın kayıtlı olduğu ByLock grubunda yer alan birçok kişinin sanık tarafından tanındığı ve bu kişiler hakkında benzer suçlardan kamu davalarının açıldığı, bir kısmının sonuçlandığı ve bir kısmının da derdest olduğu, dolayısıyla ByLock tespit tutanağı, HTS kaydı, ByLock analiz raporu ve yukarıda belirtilen tüm hususlar birlikte değerlendirildiğinde sanık tarafından … IMEI numaralı telefonda … nolu hat ile ByLock kullanıldığının net olarak belirlendiği, bu nedenle sanığın ByLock kullanmadığına dair savunmasının suçtan kurtulmaya dönük olduğu ve savunmasına itibar edilemeyeceği anlaşılmıştır..." tespitleri dikkate alındığında davacının örgütün gizli haberleşme programı olan Bylock programını kullandığı ve FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
    … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 11/10/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

    Hemen Ara