Dolandırıcılık - Yargıtay 23. Ceza Dairesi 2015/17445 Esas 2015/5498 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
23. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/17445
Karar No: 2015/5498
Karar Tarihi: 21.10.2015

Dolandırıcılık - Yargıtay 23. Ceza Dairesi 2015/17445 Esas 2015/5498 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 158/1-h maddesinde belirtilen şirket yöneticisi veya şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında işlenen dolandırıcılık suçunun oluştuğunu belirtti. Sanıklar, leasing yoluyla satın aldıkları bir makineyi sözleşme hükümlerine göre başkasına satılamayacağını bilmesine rağmen, hileli davranışlarla makineyi satın aldıkları şirkete sattıklarından dolandırıcılık suçu işlemişlerdir. Mahkeme, bu nedenle sanıkların suçlu olduğuna hükmetti. Kanun maddesi olarak, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 158/1-h maddesi belirtilmiştir. Bu maddeye göre, şirket yöneticisi veya şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında işlenen dolandırıcılık suçu nitelikli bir suçtur.
23. Ceza Dairesi         2015/17445 E.  ,  2015/5498 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Dolandırıcılık
    HÜKÜM : Mahkumiyet


    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir. Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır. Ticarî faaliyeti meslek olarak icra eden kişilerin, güvenilirliğini sağlamak amacıyla, bu suçun, tacir (kişisel olarak ticaretle uğraşan kimseler) veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticarî faaliyetleri sırasında işlenmesi, TCK’nın 158/1-h bendinde nitelikli hâl kabul edilmiştir. Bu suçun oluşabilmesi için, tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin dolandırıcılık suçunu ticari faaliyetleri sırasında işlemiş olmaları gerekir, suçun faili tacir veya şirket yöneticisi ya da şirket adına hareket eden kişi olabilir.
    Bu açıklamalar çerçevesinde somut olay değerlendirildiğinde; sanıkların tacir olduğu, leasing yoluyla satın alınan makineyi sözleşme hükümlerine göre başkasına satılamayacağını ve devredilemeyeceğini bilmelerine rağmen hileli olarak sanık ... tarafından diğer sanıkların ortağı bulunduğu ... Ltd. Şti"ne satılmış gibi gösterilip fatura düzenlendikten sonra katılana makinenin leasing yoluyla alındığı belirtilmeden sattıkları, böylelikle hileli davranışlarla katılan tarafı aldatıp onun zararına olarak kendilerine yarar sağlamak suretiyle dolandırıcılık suçunu işlediklerinin iddia ve kabul olunması karşısında; eylemin 5237 sayılı TCK’nın 158/1-h maddesinde yazılı şirket yöneticisi veya şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında işlenen dolandırıcılık suçunu oluşturup oluşturmayacağına ilişkin delilleri takdirinin üst dereceli Ağır Ceza Mahkemesi’ne ait olduğu gözetilerek görevsizlik kararı verilmesi yerine, yargılamaya devamla yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Bozmayı gerektirmiş, katılan vekilinin ve sanık ... müdafiinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmüş olduğundan, sair yönleri incelenmeyen hükmün bu sebepten dolayı, 5320 sayılı Kanun"un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK"nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 21/10/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




















    Hemen Ara