Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2014/1385 Esas 2014/2204 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/1385
Karar No: 2014/2204
Karar Tarihi: 31.03.2014

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2014/1385 Esas 2014/2204 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Dava, bir eser sözleşmesinden kaynaklanıyor ve bakiye iş bedelinin tahsili isteniyor. Mahkeme, sözleşmedeki asıl ve ilave işlerin bedelinin toplam olarak kararlaştırıldığını ve niteliği itibariyle götürü bedelli bir sözleşme olduğunu belirtiyor. Dosyaya gelen bilirkişi raporu ile davacının gerçekleştirdiği imalâtların nelerden ibaret olduğu ve bu imalâtların eksik ve kusurları dikkate alınarak sözleşmede asıl iş ve ilave iş bütününe göre fiziki oranının ne olduğu tespit edilmesi gerektiğini belirtiyor. Kararda geçen kanun maddeleri ise Eser ve İşverenin Hak ve Borçları Hakkında Kanun ve Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleridir.
15. Hukuk Dairesi         2014/1385 E.  ,  2014/2204 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Malatya 3. Asliye Hukuk Hakimliği (Tic.Mah.Sıf.)
    Tarihi :03.05.2012
    Numarası :2011/458-2012/247

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalılar vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış, eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmal edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanmış olup, bakiye iş bedelinin tahsili istemine ilişkindir. Mahkemece ıslah ile arttırılan miktar da dikkate alınarak davanın kabulüne dair verilen karar, davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalılar vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2-09.04.2011 tarihli sözleşme ile davacı taşeron, davalı yüklenici şirketin yapımını üstlendiği inşaatın elektrik tesisat işini işçilik ve anahtar teslimi olarak ilave işler dahil 62.000,00 TL bedelle yapmayı M.. A.. ile yaptığı sözleşmeyle üstlenmiştir. Davalı şirket, cevap dilekçesinde akdî ilişkinin tarafı olduğunu kabul etmektedir. Sözleşmede asıl ve ilave işlerin bedeli toplam olarak kararlaştırıldığından niteliği itibariyle götürü bedelli bir sözleşmedir. Aksi kararlaştırılmadığından KDV"de götürü bedele dahildir. Dosya kapsamından da davalı tarafından davacıya, toplam 43.070,00 TL ödeme yapıldığı anlaşılmaktadır.
    Eser sözleşmelerinde yüklenicinin sözleşme konusu iş bedeline hak kazanabilmesi için işi sözleşme ve eklerine uygun tamamlayıp iş sahibine teslim ettiğini ispatlaması gerekir. Götürü bedelli işlerde hakedilen iş bedelinin, gerçekleştirilen imalâtın işin bütününe fiziki oranı tespit edilip bu oranın götürü bedele uygulanmak suretiyle hesaplanması gerekir. İşin eksik ve kusurlu yapıldığının savunulması halinde ayıpla ilgili süresinde ihbarda bulunulmuş olması koşuluyla gerçekleştirilen imalâtların eksik ve kusurlar da dikkate alınarak tespiti gerekir.
    Bu durumda mahkemece hükme esas raporu düzenleyen bilirkişi kurulundan alınacak ek raporla davacının gerçekleştirdiği imalâtların nelerden ibaret olduğu, bu imalâtların eksik ve kusurları dikkate alınarak sözleşmede asıl iş ve ilave iş bütününe göre fiziki oranının ne olduğu, bu oranın kararlaştırılan toplam 62.000,00 TL götürü bedele uygulanmak suretiyle hakedilen iş bedelinin ne kadar olacağı hesaplattırılıp, bundan kanıtlanan 43.070,00 TL ödeme düşüldükten sonra sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekirken, işin eksiksiz ve kusursuz olarak tamamlanıp teslim edildiği sonucunu doğuracak biçimde kabul kararı verilmesi doğru olmamış, hükmün bozulması uygun görülmüştür.
    SONUÇ:Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalıların diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kabulü ile hükmün davalılar yararına BOZULMASINA,
    ödedikleri temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalılara geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 31.03.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Hemen Ara