Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan - Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2015/5549 Esas 2016/1246 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
21. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/5549
Karar No: 2016/1246
Karar Tarihi: 15.02.2016

Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan - Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2015/5549 Esas 2016/1246 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme, sanığın annesi adına kayıtlı bir taşınmazı satın almak için tapu dairesine geldiği ve kimliği belirsiz bir bayanı annesi olarak tanıttığı suça konu resmi belgeyi oluşturduğunu kabul etti. Ancak tapu müdürünün belgedeki imzalar henüz tamamlanmadan satış işlemini durdurması üzerine belgenin gücüne ulaşamadığı için, sanığın yalan beyan suçu oluşmadı. Mahkeme, suçun oluşup oluşmadığını ve teşebbüs aşamasında kalıp kalmadığını tartışmadan hüküm verdiği için, kararı bozdu.
Kanun maddeleri: TCK 206 - Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçu. CMUK 321 - Kararı bozmak için gerekli sebepleri belirleyen madde.
21. Ceza Dairesi         2015/5549 E.  ,  2016/1246 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Sanığın, yanında kimliği belirsiz bir bayanla geldiği tapu dairesine annesi olan müşteki adına kayıtlı taşınmazı adına devralmak üzere müracaat ile suça konu resmi satış senedinin oluşturulmasını sağladığının iddia ve kabul olunduğu somut olayda; müştekinin oğlu olan sanığın kendisinin bilgisi olmadan satış işlemi yapmak istendiğini öğrenerek tapu müdürlüğüne ihbarda bulunması üzerine tapu müdürü tarafından belgedeki imzalar henüz tamamlanmadan satış işleminin durdurulması şeklinde gerçekleşen eylemde; yüklenen TCK"nun 206. maddesinde düzenlenen "resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunmak" suçunun oluşabilmesi için kişinin açıklamaları üzerine oluşturulan resmi belgenin, bu beyanın doğruluğunu ispat edici bir güce sahip olması gerektiği cihetle; sanığın kimliği belirsiz bir bayanı annesi olarak tanıtarak suça konu gayrimenkulün kendisine satışı hususunda anlaştıklarını işlemi yapacak olan görevli memura beyanda bulunarak suçun icrai hareketlerine başladığı, ancak şikayetçinin olayı öğrenmesi üzerine yaptığı müracaat sonucu görevli memurca hazırlanan henüz tek imzalı olan ve kalan imzaların henüz tamamlanmaması nedeniyle hukuken sonuç doğuracak güce ulaşmayan bir belge halinde kaldığı olayda; yüklenen suçun oluşup oluşmadığı yada teşebbüs aşamasında kalıp kalmadığı tartışılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik incelemeyle yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Yasaya aykırı, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK"nun 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 15.02.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Hemen Ara