Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/20676 Esas 2014/22827 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/20676
Karar No: 2014/22827
Karar Tarihi: 16.12.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/20676 Esas 2014/22827 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkemenin işçi tarafından açılan dava ile ilgili verdiği karar, bir önceki kararın maddi hata nedeniyle ortadan kaldırılması sonucunda alınmıştır. Davacı işçi, çalıştığı işyerinde feshedilen iş akdinin haksız ve ihbarsız olduğunu ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai, hafta tatili ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsilini talep etmiştir. Mahkeme, fazla çalışma yapıp yapılmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunduğunu belirtmiş ve somut delillerin kullanılması gerektiğini ifade etmiştir. Ancak, bilirkişi tarafından fazla mesai ücreti hesaplanırken, davacı tanıklarının davalı ile husumetli olduğu dikkate alınmamış ve bu nedenle kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Kararda geçen kanun maddeleri: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25, 39 ve 63'üncü maddeleri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 90'ıncı maddesi ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 98'inci maddesi.
(Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi         2014/20676 E.  ,  2014/22827 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Davalı ... adına vekili Dairemizin 05.05.2014 tarih ve 2014/2569 Esas 2014/9815 Karar sayılı ONAMA kararının maddi hataya dayandığını ileri sürerek, maddi hatanın giderilmesi isteğinde bulunmuştur.
    Dairemiz kararında maddi hata yapıldığına dair dilekçede fazla mesai ücretinin davalı ile husumetli tanık anlatımlarına göre hesap edildiği, Daire uygulamasına göre husumetli tanık anlatımlarına itibar edilmemesi gerektiği, bu nedenle ONAMA kararının maddi hataya dayandığı belirtilmiştir.
    Dosya ve eklerinin yeniden incelenmesinde mahkemenin hükme esas aldığı bilirkişi raporunda fazla mesai ücretinin tamamı davalı ile husumetli tanık anlatımlarına göre hesap edildiği, davacı tanıklarının fazla mesai süresi ile ilgili beyanlarının birbiri ile çelişkili olduğu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile bu yasanın uygulanmasına dair çıkarılan yönetmelik hükümlerinin dikkate alınmadığı anlaşıldığından Dairemizin anılan kararının maddi hataya dayandığı görülmekle Dairemizin 05.05.2014 tarih ve 2014/2569 Esas 2014/9815 Karar sayılı onama kararı ortadan kaldırılmalı davalı şirketin 25.12.2013 tarihli karara yönelik temyiz itirazları yeniden incelenmelidir.
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalı ... Ltd. Şti."nin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı, davalı ..."ne işyerinde şoför olarak çalıştığını, iş akdinin davalı tarafından haksız ve ihbarsız olarak feshedildiğini bildirerek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai, hafta tatili ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile kanıtlaması gerekir. İşçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda, ihtirazi kayıt ileri sürülmemiş olması, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının yazılı delille ispatlanması gerektiği sonucunu doğurmaktadır.
    Somut olayda bilirkişi tarafından davacı tanık beyanları esas alınmak suretiyle fazla mesai ücreti hesaplanmış ve mahkemece bu rapora itibar edilerek davacının fazla mesai ücreti talebinin kısmen kabulüne karar verilmiştir. Oysa fazla mesai hesabında beyanları hesaba esas alınan davacı tanıklarının davalıya karşı açmış olduğu davaların bulunduğu, yani davacı tanıklarının davalı ile husumetli olduğu UYAP ortamında yapılan araştırma ile sabittir. Bu nedenle husumetli davacı tanıklarının beyanları ile yapılan hesaplama hükme esas alınamaz. Yapılacak iş dosya arasında bulunan davacının çalışma saatine ilişkin tüm bilgiler Karayolları Trafik Yönetmeliği 98. maddesinde düzenlenen şoförlerin çalışma saatlerine ilişkin sınırlamalar ile birlikte değerlendirilmek suretiyle çıkacak sonuca göre davacının fazla mesai yapıp yapmadığı hususunda karar vermektir. Mahkemece bu hususa dikkat edilmeden husumetli tanık beyanları hesaplamaya esas alınmak suretiyle fazla mesai ücreti talebinin kısmen kabulüne karar verilmiş olması hatalı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle Dairemizin 05.05.2014 tarih ve 2014/2569 Esas 2014/9815 Karar sayılı ONAMA kararının ORTADAN KALDIRILMASINA, davalı Bortruck Ltd. Şti. vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle kararın yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalı Bortruck Ltd. Şti."ye iadesine, 16.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Hemen Ara