Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/14049 Esas 2014/22714 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/14049
Karar No: 2014/22714
Karar Tarihi: 15.12.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/14049 Esas 2014/22714 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davalılarla davacı arasında yapılan iş sözleşmesinin haksız feshedildiği iddiasıyla kıdem ve ihbar tazminatı, genel tatil, yıllık izin, fazla çalışma ve hafta tatili alacaklarının talep edildiği davada, mahkeme hafta tatili ücretine hak kazanıp kazanmadığı hususunda uyuşmazlık olduğunu belirtmiş ve bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğinde olduğunu vurgulamıştır. Kanun maddeleri ise şu şekildedir: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 46. maddesi, 63. maddesi, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 3. maddesi.
7. Hukuk Dairesi         2014/14049 E.  ,  2014/22714 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Çorum 2. İş Mahkemesi
    Tarihi : 07/01/2014
    Numarası : 2013/219-2014/3

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalılar vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1.Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine.
    2.Davacı vekili, müvekkilinin 11.04.2006-09.07.2011 tarihleri arasında çalıştığını, sözleşmesinin haksız feshedildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı, genel tatil, yıllık izin, fazla çalışma ve hafta tatili alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalılar davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Davacı işçinin hafta tatili ücretine hak kazanıp kazanmadığı hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
    4857 sayılı İş Kanununun 46"ncı maddesinde, işçinin tatil gününden önce aynı Yasanın 63"üncü maddesine göre belirlenmiş olan iş günlerinde çalışmış olması koşuluyla, yedi günlük zaman dilimi içinde yirmidört saat dinlenme hakkının bulunduğu belirtilmiş, işçinin hafta tatili gününde çalışma karşılığı olmaksızın bir günlük ücrete hak kazanacağı da 46"ncı maddenin ikinci fıkrasında hüküm altına alınmıştır.
    Hafta tatili izni kesintisiz en az yirmidört saattir. Bunun altında bir süre haftalık izin verilmesi durumunda, usulüne uygun şekilde hafta tatili izni kullandığından söz edilemez. Hafta tatili bölünerek kullandırılamaz. Buna göre hafta tatilinin yirmidört saatten az olarak kullandırılması halinde hafta tatili hiç kullandırılmamış sayılır.
    2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanununun 3"üncü maddesine göre, hafta tatili Pazar günüdür. Bu genel kural mutlak nitelikte olmayıp, hafta tatili izninin Pazar günü dışında da kullandırılması mümkündür.
    Hafta tatili gününde çalıştığını iddia eden işçi, norm kuramı uyarınca bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda yer alan hafta tatili ücreti ödemesinin yapıldığı varsayılır. Bordroda ilgili bölümünün boş olması ya da bordronun imza taşımaması halinde, işçi hafta tatilinde çalışma yaptığını her türlü delille ispat edebilir.
    Somut olayda davacı tanıklarından M.. K.. dışında bütün tanıklar haftada 6 gün çalışıldığını beyan etmişlerdir. Davalı tanığı Murat ise iki ayda bir Pazar günü davacının nöbet tuttuğunu beyan etmiştir. Davalı tanığı Murat’ın davalıya karşı derdest davası olup menfaat birliği ile hareket ettiğinden davası olan tek tanık beyanıyla hafta tatili alacağının kabulü hatalı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalılara iadesine, 15.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Hemen Ara