Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2021/6253 Esas 2022/562 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/6253
Karar No: 2022/562
Karar Tarihi: 18.01.2022

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2021/6253 Esas 2022/562 Karar Sayılı İlamı

7. Hukuk Dairesi         2021/6253 E.  ,  2022/562 K.

    "İçtihat Metni"

    7. Hukuk Dairesi
    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVALILAR : ... vd.


    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 11.06.2015 gününde verilen dilekçe ile mirasın hükmen reddi talebi üzerine Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin bozma ilamına uyularak yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 20.04.2021 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... Telekom A.Ş vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, mirasın hükmen reddi isteğine ilişkindir.
    Davacı vekili, 13/11/2012 tarihinde ölen davacı murisi ...'ın terekesinin borca batık olduğunun tespiti ile mirasın hükmen reddine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar vekilleri, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kabulüne dair verilen ilk karar, bir kısım davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin 2016/11858 E. - 2019/5888 K. sayılı ilamıyla ‘‘...Davacı vekilinin mirasın reddine ilişkin vekaletnamesinde özel yetki bulunmamasına rağmen bu eksiklik tamamlatılmadan yargılamaya devam edilmesi doğru görülmemiştir.
    Öte yandan, mirasbırakanın terekesine ilişkin araştırmalar mirasbırakanın ölüm tarihi esas alınarak yapılmamıştır. Mirasbırakanın ölüm tarihi itibari ile araç kaydı sorulmalı, varsa ölüm tarihindeki değeri tespit edilerek terekenin aktifine katılmalı ve terekenin borca batık olup olmadığı değerlendirilmelidir.
    Kabule göre de, davanın niteliği gereği davalı-alacaklıların, murisin terekesinin borca batık olduğunu bilmedikleri, bilmelerinin de mümkün olmadığı, terekenin borca batık olup olmadığına yapılan yargılama sonrasında karar verildiği göz önünde bulundurularak yargılama gideri ve harçtan davalıların değil davacının sorumlu tutulması, davacı lehine vekalet ücretine hükmedilmemesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi de doğru görülmemiştir. ’’ gerekçesiyle bozulmuştur.
    Mahkemece bozma ilamına uyularak davanın kabulüne, muris ...'ın terekesinin borca batık olduğunun tespiti ile mirasın hükmen reddine karar verilmiştir.
    Hükmü davalı ... Telekom AŞ. vekili temyiz etmiştir.
    1- Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve dosya kapsamına göre davalı ... Telekom AŞ. vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2- Davalı ... Telekom AŞ. vekilinin diğer temyiz itirazlarına gelince;
    Mahkemece, davanın niteliği gereği davalı-alacaklının murisin terekesinin borca batık olduğunu bilmediği, bilmesinin mümkün olmadığı, yapılan yargılama sonrasında terekenin borca batık olup olmadığına karar verildiği göz önünde bulundurularak yargılama giderinden davacının sorumlu tutulması gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş ve bu husus kararın bozulmasını gerektirmiş ise de yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden HUMK’nın 438/7 maddesi gereğince hüküm sonucunun aşağıdaki şekilde düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı ... Telekom AŞ. vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bent uyarınca davalı ... Telekom AŞ. vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hüküm sonucunun 3. bendinin hükümden çıkarılarak yerine "davanın niteliği gereği yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına" cümlesinin yazılmasına, hükmün DÜZELTİLMİŞ ve değiştirilmiş bu şekli ile ONANMASINA, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 18/01/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.







    Hemen Ara