Esas No: 2021/5949
Karar No: 2022/565
Karar Tarihi: 18.01.2022
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2021/5949 Esas 2022/565 Karar Sayılı İlamı
7. Hukuk Dairesi 2021/5949 E. , 2022/565 K.Özet:
Davalılar arasındaki ortaklığın giderilmesi davasında Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen kararın temyiz edilmesi üzerine, dosya incelendi. Mahkeme kararının tebliği için yapılan adres araştırmasında davalı ...'in adresinin meçhul olduğu anlaşıldı. Bu nedenle, gerekirse ilanen tebligat yoluyla gerekçeli kararın tebliği sağlanarak yasal temyiz süresi beklenilmesi gerektiği belirtildi ve dosyanın mahkemesine iadesine karar verildi.
7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 35. maddesi gereğince kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimsenin adresini değiştirmesi durumunda yeni adresini hemen kaza merciine bildirmesi zorunludur. Adres değişikliği durumunda bundan sonraki tebliğler bildirilen yeni adrese yapılır. Adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi tespit edilemeyen durumlarda tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.
Tebligat Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 'Adresin meçhul olması' kenar başlıklı 48. maddesi uyarınca, tebligat memuru tarafından adresi tespit edilemeyen kişinin adresinin tespiti için tebliğatı çıkaran merci tarafından adres araştırması yapılır. Adresi meçhul olanlara tebligat ilanen yapılır. İlânen tebligat, usuller izlendikten sonra başvurulacak son çaredir. Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, tüzel kişiler bakımından resmi kayıtlardaki adresleri esas alınır ve tebliğ kanunu hükümleri uygulanır.
"İçtihat Metni"
7. Hukuk Dairesi
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVALILAR : ... vd.
Taraflar arasındaki ortaklığın giderilmesi davasından dolayı mahal mahkemesinden verilen hüküm davalılar ..., ..., ... ve ... ile davalılar ..., ... ve bir kısım davalılar vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
7201 sayılı Tebligat Kanununun 35. maddesi gereğince; “Kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebliğler bildirilen yeni adrese yapılır.” (m. 35/1)
"Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır." (m. 35/2)
“Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, tüzel kişiler bakımından resmi kayıtlardaki adresleri esas alınır ve bu madde hükümleri uygulanır.” (m. 35/4)
Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin ‘Adresin meçhul olması’ kenar başlıklı 48. maddesinde; ‘‘Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca kendisine tebligat yapılamayan, tebliğ memuru tarafından adresi tespit edilemeyen, adres kayıt sisteminde de yerleşim yeri adresi bulunmayan kişinin adresinin tespiti için tebligatı çıkaran merci tarafından adres araştırması yapılır.
(2) Tebligatı çıkaran merci, muhatabın adresini öncelikle resmî veya özel kurum ve dairelerden, bunlardan sonuç alınamadığı takdirde kolluk vasıtasıyla araştırabilir ve tespit ettirebilir. Yapılan araştırmalara rağmen muhatabın adresinin tespit edilememesi halinde adres meçhul sayılır.
(3) Adresi meçhul olanlara tebligat ilanen yapılır.
(4) İlânen tebligat, bu maddedeki usuller izlendikten sonra başvurulacak son çaredir.’’
Hükümlerine yer verilmiştir.
Gerekçeli karar Tebligat Kanununun 10. maddesine göre tebliğ edilmezse, mahkemece ilgilinin adresi, Yönetmeliğin 48.maddesinde belirtilen özel ve resmi kuruluşlardan araştırılmalı, buna rağmen adreste bulunmama halinde 7201 sayılı Tebligat Kanununun 28. maddesi gereğince ilanen tebligat yapılmalıdır.
Davalı ...’in MERNİS’te kayıtlı yerleşim yeri adresi bulunmadığından yargılama aşamasında bilinen adresi olan ... adresine yapılan tebligatın iade edilmesi üzerine mahkemece bu defa davalıya iade edilen aynı adres üzerinden 7201 sayılı Tebligat Kanununun 35. maddesine göre yapılan gerekçeli karar tebligatı usulüne uygun değildir. Bu nedenle; yukarıda bahsedilen yasal düzenlemelere göre yapılan araştırmalar neticesinde davalı ...’in adresinin meçhul olduğunun anlaşılması halinde gerekirse ilanen tebliğ yoluyla 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun şekilde gerekçeli kararın tebliği sağlanarak ve yasal temyiz süresi beklenildikten sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın MAHKEMESİNE İADESİNE, 18/01/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.