Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2021/7152 Esas 2022/784 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/7152
Karar No: 2022/784
Karar Tarihi: 07.02.2022

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2021/7152 Esas 2022/784 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacılar, miras bırakanın borçlu olduğunu iddia ederek mirasın hükmen reddini istemiştir. Davalılar ise davanın reddini savunmuşlardır. Mahkeme, mirasın hükmen reddine karar vermiştir. Ancak, davalı Hazine'nin temyiz başvurusu sonrasında Yargıtay 14. Hukuk Dairesi, terekenin açıkça borca batık olup olmadığının araştırılması gerektiğini belirterek hükmü bozmuştur. Mahkeme, bozma ilamına uygun olarak yapılan yargılama sonucunda terekenin borca batık olduğu kararını vermiş ve mirasın hükmen reddi isteğini kabul etmiştir. Kararda, TMK'nin 605/2. maddesi uyarınca terekenin borca batık olduğunun tespit edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, miras bırakanın aktif ve pasifinin tereddüde neden olmayacak şekilde belirlenmesi için bankalar, trafik tescil müdürlüğü, vergi daireleri, belediyeler, tapu müdürlüğü vb. kurum ve kuruluşlardan sorulması gerektiği aktarılmıştır. Kararda ayrıca, keşif yapılarak miras bırakanın ölüm tarihi itibariyle sahip olduğu taşınmazın gerçek değerinin belirlenmesi gerektiği vurgulanmıştır. TMK'nin 605/2. maddesi, miras bırakanın ölüm tarihinde terekenin borca batık olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğini belirtmektedir.
7. Hukuk Dairesi         2021/7152 E.  ,  2022/784 K.

    "İçtihat Metni"

    7. Hukuk Dairesi
    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    ...


    Davacılar vekili tarafından, davalılar aleyhine 22.11.2007 gününde verilen dilekçe ile mirasın hükmen reddi talebi üzerine Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin bozma ilamına uyularak yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 02.07.2020 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... vekili ve davalı ... vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, mirasın hükmen reddi isteğine ilişkindir.
    Davacılar vekili, 14.05.2004 tarihinde ölen miras bırakan ... terekesinin borca batık olması nedeni ile mirası hükmen reddin tespitini istemiştir.
    Davalılar vekilleri, ayrı ayrı davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, TMK'nin 605/2. maddesi uyarınca mirasın hükmen reddine karar verilmiştir.
    Davalı Hazine vekilinin temyiz başvurusu üzerine, 14. Hukuk Dairesinin 10.11.2018 tarihli 2016/4092 Esas, 2018/8828 Karar sayılı ilamı ile “Mirasın hükmen reddine ilişkin olarak açılan davalarda, terekenin açıkça borca batık olup olmadığının araştırılması gerekmektedir. İcra takibi sonunda aciz vesikası düzenlenmesi halinde terekenin borca batık olduğu kabul edilir. Aksi halde terekenin borca batık olup olmadığı, murisin malvarlığı bulunup bulunmadığının usulüne uygun olarak, bankalar, trafik tescil müdürlüğü, vergi daireleri, belediyeler, tapu müdürlüğü v.b. kurum ve kuruluşlardan sorulması, murisin alacak ve borçları zabıta marifetiyle de araştırılarak aktif malvarlığı ile takibe konu borç miktarı gözönünde tutularak aktif ve pasifinin tereddüde neden olmayacak şekilde belirlenmesi gerekirken yapılacak incelemelerde ölüm tarihi itibariyle murise ait banka kaydının bulunup bulunmadığı, mirasçıların mirası kabul anlamına gelecek davranışlarda bulunup bulunmadığı araştırılmadan hüküm kurulduğu görülmüştür." gerekçesiyle hüküm bozulmuştur.
    Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davanın kabulü ile TMK'nin 605/2. maddesi uyarınca terekenin borca batık olduğunun tespitine, mirasın hükmen reddilmiş sayılmasına karar verilmiştir
    Hükmü, davalı Hazine vekili ile dahili davalı ... vekili temyiz etmişlerdir.
    Somut olaya gelince, UYAP sisteminde bulunan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) kayıtları üzerinden yapılan güncel sorgulama sonucunda mirasbırakana ait ...,... Köyünde bulunan 1136 parsel sayılı taşınmazı bulunmasına karşın, taşınmaz değerinin tereke aktifi hesaplanmasında dikkate alınmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle, talimat yoluyla keşif yapılarak mirasbırakanın ölüm tarihi itibari ile gerçek değeri belirlenmeli ve net tereke değeri belirtilen eksiklik giderilmek sureti ile saptanmalıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 07/02/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.








    Hemen Ara