Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2012/4357 Esas 2013/3405 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/4357
Karar No: 2013/3405
Karar Tarihi: 27.05.2013

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2012/4357 Esas 2013/3405 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı şirket iş bedelinin tahsili istemiyle dava açmış, ancak davalı şirket tarafından herhangi bir borçlarının olmadığı savunulmuştur. Sözleşmede iş bedelinin davacı şirkete fatura edileceği belirtilmiş, davalı şirketin ise sözleşmenin tarafı olmadığı ve herhangi bir yükümlülüğünün ispatlanamadığı belirtilmiştir. Mahkeme davacı şirketin davalı şirketten iş bedeli istemesinin mümkün olmadığına hükmetmiştir. Kararda, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin 7/II. maddesine göre, karar altına alınacak vekâlet ücretinin maktu vekâlet ücretini geçememesi gerektiği de belirtilmiştir. Kararda geçen kanun maddeleri: Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin 7/II. maddesi, HMK'nın geçici 3. maddesi ve HUMK'ın 438/VII. maddesi.
15. Hukuk Dairesi         2012/4357 E.  ,  2013/3405 K.

    "İçtihat Metni"



    Mahkemesi :Ticaret Mahkemesi


    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:


    - K A R A R -


    Dava, iş bedelinin tahsili istemi ile açılmış, mahkemece davanın reddine karar verilmiş, karar davacı şirket vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Davalı şirket vekili davacı şirketle akdî ilişkilerinin bulunmadığını, davacı şirkete herhangi bir borçlarının olmadığını savunmuştur. Mahkemece de davalı şirket vekilinin bu savunmasına değer verilerek davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosyada bulunan sözleşmenin ... A.Ş. ile ... Limited Şirketi arasında imzalandığı, sözleşmede iş bedelinin ... Anonim Şirketi"ne fatura edileceği düzenlenmesine yer verilmiştir. Davalı şirket sözleşmenin tarafı olmayıp, davacıya karşı herhangi bir yükümlülüğünün olduğu da ispatlanamamıştır. Davacı şirketin davalı şirketten iş bedeli istemesi mümkün değildir.
    Mahkemece de davalı şirket yönünden davanın pasif husumet yokluğu nedeniyle reddine karar verildiği sonucuna varılmaktadır. Bu durumda karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi"nin 7/II. maddesine göre, karar altına alınacak vekâlet ücretinin maktu vekâlet ücretini geçememesi gerekir. Bu durum dikkate alınmadan nispi vekâlet ücretinin tahsiline karar verilmesi doğru olmamıştır. Kararın bu nedenle bozulması gerekirse de, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, HMK"nın geçici 3. maddesinin yollaması ile HUMK"nın 438/VII. maddesi uyarınca kararın düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davacı şirket vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kararın hüküm fıkrası 4 numaralı bendinde yer alan "3.070,00 TL" rakam ve ibaresinin karardan çıkarılmasına, yerine "1.200,00 TL maktu" rakam ibare ve kelimesinin yazılmasına, kararın değiştirilmiş bu şekli ile DÜZELTİLEREK ONANMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 27.05.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Hemen Ara