Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2011/6671 Esas 2012/4692 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/6671
Karar No: 2012/4692
Karar Tarihi: 25.06.2012

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2011/6671 Esas 2012/4692 Karar Sayılı İlamı

15. Hukuk Dairesi         2011/6671 E.  ,  2012/4692 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, arsa payı karşılığı inşaat yapım sözleşmesi gereği davalı arsa sahibine verilmesi gerekenden daha büyük daire verilmesi nedeniyle oluşan değer farkından kaynaklanan alacağın tahsili istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    Davacı yüklenici ile dava dışı arsa sahipleri ...ve davalı ... arasında ... 1. Noterliği’nde imzalanan 28.07.2004 gün 5604 yevmiye nolu düzenleme şeklinde gayrimenkul satış vaadini havi inşaat yapım sözleşmesi ile davacı yüklenici arsa sahiplerine ait taşınmaz üzerinde inşaat yapımını üstlenmiş ve sözleşmenin 5. maddesindeki paylaşıma göre zemin katta bulunan doğu kuzey cepheli bir adet daire davalı arsa sahibine bırakılmıştır. Tarafların beyanından davalıya bırakılan bu daire yerine 4. kat 7 nolu bağımsız bölümün verildiği anlaşılmaktadır. Davacı ile arasında bu değişimin nasıl yapıldığı konusunda yazılı sözleşme bulunmamaktadır. Davacı, 17.500,00 TL değer farkı karşılığı değişim yapıldığını ileri sürmekte, davalı arsa sahibi de, kendisine bırakılan zemin kattaki dairenin küçük yapılması sebebiyle dava açmasını engellemek için yüklenicinin rızasıyla 4. kattaki daireyi bedel farkı olmaksızın verdiğini savunmaktadır. Miktarı belirtilmemiş olmakla birlikte sözleşmenin 24. maddesinde inşaattaki bütün dairelerin metrekare olarak aynı büyüklükte olacağı belirtilmiştir. Yanlarca değişimin kabul edildiği ancak bunun bedelsiz olup olmadığı ya da ne miktar fark bedel ödenerek yapılacağı konusundaki iddialar yasal delillerle kanıtlanamadığı ve yüklenicinin herhangi bir neden olmaksızın daha büyük ve kıymetli bir daire ile küçük ve az değerli daireyi fark bedel almaksızın değiştirmesi beklenemeyeceğinden yükleniciye ait olup da değişim sonucu davalıya verilen dairenin değeri ile davalıya verilmesi kararlaştırılan dairenin diğer dairelerle eşit miktarda yapılmış olması halinde haiz olacağı değer arasındaki farkın tahsili istenebilir.
    Bu durumda mahkemece gerekirse mahallinde yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılarak önceki raporu düzenleyen inşaat bilirkişisinden alınacak ek raporla, sözleşmeye göre davalı arsa sahibine verilmesi kararlaştırılan zemin kat doğu kuzey cepheli dairenin mevcut haliyle değil, sözleşmeye göre diğer dairelerle eşit büyüklükte yapılmış olması halinde, dava tarihi itibariyle edebileceği değeri ile değişim sonucu davalıya verilen 4. kat 7 nolu dairenin aynı tarihi itibariyle mahalli piyasa rayiçlerine göre değeri tespit ettirilip fark varsa bu miktar üzerinden davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve yanlış değerlendirme ile yazılı miktarda kısmen kabul kararı verilmesi doğru olmamış, bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün taraflar yararına BOZULMASINA, fazla alınan temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz eden taraflara geri verilmesine, 25.06.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.













    Hemen Ara