Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2011/5400 Esas 2012/294 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/5400
Karar No: 2012/294
Karar Tarihi: 25.01.2012

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2011/5400 Esas 2012/294 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin geriye etkili feshine karar verilmesi istemiyle açılan davada, bilirkişi raporunda eksik inceleme yapıldığı ve yetersiz bir rapor alındığı gerekçesiyle mahkeme kararı bozuldu. Mahkemenin yapması gereken iş, bozma ilamı gereği bilirkişilere inşaatların tamamını inceletmek ve İmar Yasası'na uygun olup olmadığı ve seviyesi saptanarak sonuca uygun hüküm kurmaktır. Kararda İmar Yasası'na referans verilerek, inşaatların uygunluğu ve seviyesi belirlenmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Kanun Maddeleri: İmar Yasası, İBK. 09.05.1960 gün ve 21/9 sayılı madde.
15. Hukuk Dairesi         2011/5400 E.  ,  2012/294 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin geriye etkili feshine karar verilmesi istemiyle açılmış, mahkemenin davanın kabulüne dair kararının Dairemizce bozulması üzerine bozmaya uyularak verilen karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Hükmüne uyulan bozma ilâmında, konusunda uzman üç kişilik bilirkişi kuruluyla mahallinde keşif yapılarak dava konusu arsada yapılan tüm inşaatlar incelenmek suretiyle sözleşme ve eklerine, tasdikli proje ve imara uygun olup olmadıkları ve seviyesi saptanıp sonucuna uygun karar verilmesi gereğine değinilmiştir. Bozma ilâmına uyulmakla ilâm gereği yerine getirilmelidir (İBK. 09.05.1960 gün ve 21/9 sayılı). Oysa mahkemece alınan bilirkişi raporunda, inşaatların belediyece onaylı mimari uygulama projesine göre yapılmadığının tesbitiyle yetinilmiş, İmar Yasası"na uygun olup olmadığı veya mevcut haliyle ruhsat alınıp alınamayacağı incelenmediği gibi tüm inşaatın seviyesi de saptanmış değildir. Mahkemece bu husus incelettirilmeden hükme varılması doğru olmamıştır. O halde yapılması gereken iş, bozma ilâmı gereğince bilirkişilere inşaatların tamamını inceletmek, İmar Yasası"na uygun olup olmadığı ve getirilen seviyesi saptanarak sonucuna uygun hüküm kurmaktan ibarettir. Eksik inceleme ve yetersiz bilirkişi raporuyla bağlı kalınarak hükme varılması usul ve yasaya aykırı olmuş, kararın bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalının temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, fazla alınan temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 25.01.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Hemen Ara