Esas No: 2022/2750
Karar No: 2022/3554
Karar Tarihi: 18.05.2022
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2022/2750 Esas 2022/3554 Karar Sayılı İlamı
7. Hukuk Dairesi 2022/2750 E. , 2022/3554 K.Özet:
Davacılar, ortaklığın giderilmesi davasında davanın kabulüne dair verilen karara karşı yargılamanın yenilenmesi istemişlerdir. Ancak mahkeme yargılamanın yenilenmesi talebinin reddine karar vermiştir. Davacılar vekili ise hükmü temyiz etmiştir. Yargılamanın iadesi, maddi anlamda kesin hükmün bertaraf edilmesini ve daha önce kesin hükme bağlanmış olan bir dava hakkında yeniden yargılama ve inceleme yapılmasını sağlayan olağanüstü bir kanun yoludur. Yargılamanın iadesi talebi bir dava niteliğinde olup dava şartları ve davaya ilişkin genel hükümler geçerlidir. Yargılamanın iadesi talebinin kabulü halinde, yenileme sebebine göre farklı kararlar verilebilecektir. Kararda, 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanunun 25’inci ve geçici 2’inci maddeleri uyarınca kurulan Bölge Adliye Mahkemeleri 20.07.2016 tarihinden sonra verilen kararların istinaf incelemesine tabi olması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, 7251 sayılı Kanun’un 47. maddesi ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun geçici 3. maddesinin 2. fıkrasındaki 454 ibaresi 444 olarak değiştirilmiştir ve yargılamanın yenilenmesi talepleri hakkında verilen kararlar hakkında 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu hükümlerinin uygulanmayacağı belirlenmiştir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Davacılar vekili tarafından, davalılar aleyhine 30/07/2018 gününde verilen dilekçe ile yargılamanın yenilenmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 15/09/2020 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacılar vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün evrak incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, ortaklığın giderilmesi davasında davanın kabulüne dair verilen karara karşı yargılamanın yenilenmesi istemine ilişkindir.
Mahkemece, yargılanmanın yenilenmesi talebinin reddine karar verilmiştir.
Hükmü, davacılar vekili temyiz etmiştir.
Yargılamanın iadesi, yargılama hataları ve noksanlarından dolayı, maddi anlamda kesin hükmün bertaraf edilmesini ve daha önce kesin hükme bağlanmış olan bir dava hakkında yeniden yargılama ve inceleme yapılmasını sağlayan olağanüstü bir kanun yoludur.
Yargılamanın iadesi sonucu verilen karar eski hükmü kaldırdığından geçmişe etkili yenilik doğuran bir karardır. Kural olarak yargılamanın iadesine kararın tarafları başvurabilir. Yargılamanın iadesi olağanüstü bir kanun yolu olsa da, bir üst yargı organından değil aynı mahkemeden talep edilmektedir.
Yargılamanın iadesi talebi bir dava niteliğindedir. Bu sebeple yargılamanın iadesinin gerektirdiği özellikler dikkate alınarak davanın açılmasında verilmesi gereken dilekçe verilecektir. Yargılamanın iadesi bir dava açarak ileri sürülebileceğinden dava şartları ve davaya ilişkin genel hükümler geçerli olacak, yapılması gereken tüm işlemler yapılacaktır. Gerekli tüm harç ve giderler ödenmelidir. Mahkemece talep edilirse teminat da yatırılmalıdır. Yargılamanın iadesi talebini inceleyen mahkeme tarafları davet ederek dinler ve bir ön inceleme yapar.
Yargılamanın iadesi talebinin kabulü halinde, yenileme sebebine göre farklı kararlar verilebilecektir. Yargılamanın iadesi bir dava olduğundan bu davada haksız çıkan taraf, asıl davada olduğu gibi yargılama giderlerine ve vekalet ücretine mahkum edilir.
Öte yandan, 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanunun 25’inci ve geçici 2’inci maddeleri uyarınca kurulan Bölge Adliye Mahkemeleri 20.07.2016 tarihinde göreve başlamış olup, bu tarihten sonra verilen kararların istinaf incelemesine tabi olması kanun gereğidir. Bu nedenle yukarıda da belirtildiği üzere yeni ve ayrı bir karar olan yargılamanın yenilenmesi kararları istinaf kanun yolu incelemesine tabi olmalıdır. Kaldı ki, 7251 sayılı Kanun’un 47. maddesi ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun geçici 3. maddesinin 2. fıkrasındaki 454 ibaresi 444 olarak değiştirilmiş olup bu değişiklikle yargılamanın yenilenmesi talepleri hakkında verilen kararlar hakkında 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu hükümlerinin uygulanmayacağı açık bir şekilde belirlenmiştir. Usul hükümlerinde yapılan değişiklik derdest davaları da kapsayacak şekilde derhal uygulanır.
Tüm bu hususlar nazara alındığında yargılamanın yenilenmesi talepleri hakkında 20.07.2016 tarihinden sonra verilen ilk derece mahkemeleri kararlarına Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümleri uygulanacağından bu kararlar istinaf kanun yoluna tabidir. Bu gerekçelerle istinaf incelemesi yapılması için dosyanın Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmek üzere ilk derece mahkemesine iadesine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle gereği yapılmak üzere dosyanın görevli ve yetkili Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Dairesine gönderilmek üzere MAHKEMESİNE İADESİNE, 18/05/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.