Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2021/8256 Esas 2022/3739 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/8256
Karar No: 2022/3739
Karar Tarihi: 25.05.2022

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2021/8256 Esas 2022/3739 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen ortaklığın giderilmesi davasında davalı tarafın temyiz başvurusu incelenmiştir. Kararda 7201 sayılı Tebligat Kanunu'na göre tebligatın nasıl yapılacağı, bilinen en son adresin tebligata elverişli olup olmadığı, tebligat imkansızlığı durumunda yapılacak işlemler ve tebliğ mazbatasının içeriği gibi konulara açıklık getirilmiştir. Dosyadaki tebligat işlemlerinin Kanun ve Yönetmelik hükümlerine uygun olmadığından, gerekli düzenlemelerin yapılması için dosyanın mahkemesine iadesine karar verilmiştir.
7201 sayılı Tebligat Kanunu'nda yer alan önemli maddeler şunlardır:
- Bilinen Adreste Tebligat (10. madde): Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır. Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.
- Muvakkaten Başka Yere Gitmesi (20. madde): Kendisine tebliğ yapılacak kişinin muvakkaten başka yere gittiğini belirten kişiler, beyanlarını imzalar ve tebliğ memuru tebliğ evrakını bu kişilere verir. Beyanını imzadan imtina eden kişiler veya tebliğ evrakını kabul etmek istemeyenler olduğunda ise tebligat, özel yöntemlerle yapılır.
- Tebliğ İmkansızlığı ve Tebellüğden İmtina (21. madde): Kendisine tebligat yapılacak kişi veya diğer yazılı kişiler hiçbir şekilde bulunamazsa veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru evrakı, muhtarlık veya ihtiyar heyeti azasına veya zabıta amiri veya memurlarına teslim eder ve ihbarname kapıya yapıştırılır.
- Tebliğ Mazbatası (23. madde): Tebliğ işlemleri bir mazbata ile tevsik edilir ve mazbata belirli bilgileri içermelidir. Bu bilgiler arasında tebliği çıkaran merciin adı, tebliği isteyen tarafın adı ve adresi, tebliği olunacak kişinin adı ve adresi, tebliğin mevzuu, tebliğ tarihi ve tebliğ evrakının kim tarafından teslim alındığı yer alır.
7. Hukuk Dairesi         2021/8256 E.  ,  2022/3739 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki ortaklığın giderilmesi davasından dolayı mahal mahkemesinden verilen hüküm davalı ... tarafından temyiz edilmekle, dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    K A R A R

    7201 sayılı Tebligat Kanununun;
    A-"Bilinen Adreste Tebligat" kenar başlıklı 10. maddesinin birinci ve ikinci fıkraları uyarınca, tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır.
    Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.
    B-"Muhatabın muvakkaten başka yere gitmesi" kenar başlıklı 20. maddesinde, 13, 14, 16, 17 ve 18'inci maddelerde yazılı şahıslar, kendisine tebliğ yapılacak kimsenin muvakkaten başka yere gittiğini belirtirlerse; keyfiyet ve beyanda bulunanın adı ve soyadı tebliğ mazbatasına yazılarak altı beyan yapan tarafından imzalanır ve tebliğ memuru tebliğ evrakını bu kişilere verir. Bu kişiler tebliğ evrakını kabule mecburdurlar. Kendisine tebliğ yapılacak kimsenin muvakkaten başka bir yere gittiğini belirten kimse, beyanını imzadan imtina ederse, tebliğ eden bu beyanı şerh ve imza eder. Bu durumda ve tebliğ evrakının kabulden çekinme halinde tebligat, 21'inci maddeye göre yapılır. Bu maddeye göre yapılacak tebligatlarda tebliğ, tebliğ evrakının 13, 14, 16, 17 ve 18'inci maddelerde yazılı kişilere verildiği tarihte veya ihbarname kapıya yapıştırılmışsa bu tarihten itibaren onbeş gün sonra yapılmış sayılır.
    C-"Tebliğ imkansızlığı ve tebellüğden imtina" kenar başlıklı 21. maddesinde, Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.
    Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.
    Muhtar, ihtiyar heyeti azaları, zabıta amir ve memurları yukarıdaki fıkralar uyarınca kendilerine teslim edilen evrakı kabule mecburdurlar.
    D- "Tebliğ Mazbatası” kenar başlıklı 23. maddesinde, tebliğ bir mazbata ile tevsik edilir. Bu mazbatanın:
    1. Tebliği çıkaran merciin adını,
    2. Tebliği isteyen tarafın adını, soyadını ve adresini,
    3. Tebliğ olunacak şahsın adını, soyadını ve adresini,
    4. Tebliğin mevzuunu,
    5. Tebliğin kime yapıldığını ve tebliğ muhatabından başkasına yapılmış ise o kimsenin adını, soyadını, adresini ve 22 nci madde gereğince tebellüğe ehil olduğunu,
    6. Tebliğin nerede ve ne zaman yapıldığını,
    7. 21'inci maddedeki durumun tahaddüsü halinde bu hususlara mütaallik muamelenin (Değişik ibare: 11/01/2011-6099 S.K./6.mad.) yapıldığını, adreste bulunmama ve imtina için gösterilen sebebi,
    8. (Ek bent: 11/01/2011-6099 S.K./6.mad.) Tebligatın adres kayıt sistemindeki adrese yapılması durumunda buna ilişkin kaydı,
    9. (Değişik bend: 19/03/2003 - 4829 S.K./7. md.) Tebliğ evrakı kime verilmiş ise onun imzası ile tebliğ memurunun adı, soyadı ve imzasını, ihtiva etmesi lazımdır.
    Somut olaya gelince;
    Davalılardan ..., ..., ... ve ... adına çıkarılan gerekçeli karar tebliğ evrakı, muhatabının geçici veya sürekli olarak adreste bulunup bulunmadığı, beyanına başvurulan komşunun ismi, isim ve imzadan imtina edip etmediği hususları tebliğ evrakında belirtilmeksizin mahalle muhtarının imzası alınarak ilgili muhtarlığa teslim edilmiş olup usulsüz olduğundan adı geçen davalılara 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun şekilde gerekçeli kararın usulüne uygun tebliği sağlanarak yasal temyiz süresi beklenildikten sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın MAHKEMESİNE İADESİNE, 25.05.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.




    Hemen Ara