Esas No: 2022/666
Karar No: 2022/3805
Karar Tarihi: 26.05.2022
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2022/666 Esas 2022/3805 Karar Sayılı İlamı
7. Hukuk Dairesi 2022/666 E. , 2022/3805 K.Özet:
Sulh Hukuk Mahkemesi'ndeki bir ortaklığın giderilmesi davasına ilişkin olarak verilen hüküm temyiz edilmiş. Mahkeme, tebligat işlemlerinde yapılan usulsüzlükler nedeniyle dosyanın ilgililerden temin edilerek tebliğin doğru şekilde yapılması ve temyiz incelemesi yapılmak üzere Daire'ye gönderilmesi kararına hükmetmiştir. Kararda, 7201 sayılı Tebligat Kanunu'ndaki değişiklikler ve muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine doğrudan doğruya tebligat yapmanın uygun olmadığı belirtilmiştir. Kanunun 10/2 ve 21/2. maddeleri farklı şekillerde yorumlanmamalı ve usulüne uygun olmayan tebligat işlemleri savunma hakkını kısıtlamamalıdır. Kanunun 21/2. maddesi uyarınca tebligat yapmak için öncelikle otomatik adres sistemi kullanılmalıdır. Muhatabın yeni adresi tespit edilemezse tebliğ evrakı geri gönderilmeli ve yasa uygun şekilde tebliği mümkün olmalıdır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki ortaklığın giderilmesi davasından dolayı mahal mahkemesinden verilen hüküm davalı ... vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
7201 sayılı Tebligat Kanunu, 19.01.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6099 sayılı Kanunla değiştirildikten sonra, gerçek kişilere yapılacak tebligatla ilgili olarak iki aşamalı bir yol benimsenmiştir.
1) Bu kanun değişikliğine göre, muhatabın adres kayıt sistemindeki adresine, Kanunun 21/2. maddesi uyarınca doğrudan tebligat yapılması mümkün değildir. Muhataba çıkarılan ilk tebligat, öncelikle bilinen veya gösterilen en son adresine, mavi renkli zarf kullanılmaksızın ve adres kayıt sistemindeki adres olduğuna ilişkin şerh verilmeksizin Kanunun 10. maddesine göre normal bir şekilde çıkarılmalıdır. Muhatabın bu adreste bulunmaması durumunda, tebliğ memurunca Kanunun 20 ve 21. maddesinin birinci fıkrası ile Tebligat Yönetmeliğinin 29. maddesi uyarınca, muhatap lehine olan araştırmalar yapılarak tebligatın kendisine ulaşması ve bilgilendirme işlemlerinin yerine getirilmesi gerekir.
2) Muhatabın gösterilen adresten sürekli olarak ayrılması ve yeni adresinin de tebliğ memurunca tespit edilememesi durumunda, tebliğ evrakının tebligatı çıkaran mercie geri gönderilmesi gerekir. Ancak bu aşamadan sonra, Kanunun 10/2 ve Yönetmeliğin 16/2. maddeleri nazara alınarak, tebliğ evrakının açık mavi renkli zarfla, adresin muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresi olduğu belirtilerek, Kanunun 21/2. maddesine göre tebliği mümkün olabilecektir.
Tebligat Kanununun 10/2 ve 21/2. maddeleri farklı şekilde yorumlanarak, başka adresi bilinmediği gerekçesiyle muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine doğrudan doğruya 21/2. maddesine göre tebligat çıkartılması ve bu hükme göre tebliğ edilmesi, yukarıda belirtilen hükümlere aykırı olduğundan ve muhatabın savunma hakkını kısıtlayacağından usulüne uygun değildir.
Yukarıda açıklanan ilkeler ışığında somut olaya gelince, nüfus kayıt örneklerinin incelenmesine göre; dava konusu taşınmazda kayıt maliki olan Ömer Saatçi (Mustafa oğlu)'nin hüküm verildikten sonra 16.04.2021 tarihinde vefat ettiği ve gerekçeli kararın kendisine tebliğ edilemediği, adı geçenin mirasçılık belgesi dosyaya sonradan sunulduğu halde mirasçılarına gerekçeli kararın tebliğ edilmediği anlaşıldığından veraset ilamında belirtilen mirasçılarına, 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine uygun şekilde gerekçeli kararın tebliği ile temyiz yoluna başvuru süresinin beklenilmesi,
3- Yine nüfus kayıt örneklerinin incelenmesine göre; dava konusu taşınmazda kayıt maliki olan muris ... 'nin mirasçısı ...'nin hüküm verildikten sonra 19.06.2021 tarihinde vefat ettiği ve gerekçeli kararın kendisine tebliğ edilemediği, mirasçılık belgesinin de dosyada bulunmadığı anlaşıldığından taraf teşkilinin usulüne uygun denetlenebilmesi için mirasçılık belgesinin ilgililerinden temin edilerek tespit edilecek mirasçılarına, 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine uygun şekilde gerekçeli kararın tebliği ile temyiz yoluna başvuru süresinin beklenilmesi, daha sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın MAHKEMESİNE İADESİNE, 26.05.2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.