Eksik İşler Bedeli - Gecikme Ve Manevi Tazminat Tahsili - Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2009/1389 Esas 2010/1028 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/1389
Karar No: 2010/1028
Karar Tarihi: 22.02.2010

Eksik İşler Bedeli - Gecikme Ve Manevi Tazminat Tahsili - Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2009/1389 Esas 2010/1028 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacılar, yüklenici davalıdan bağımsız bölümlerdeki eksik işler bedeli ile gecikme ve manevi tazminatın tahsilini istemişlerdir. Mahkeme, 4 adet dairenin toplam 27,25 m2 olarak küçük yapılmış olduğunu ve merdiven demir korkuluklarının üzerine yapılması gereken ahşap küpeştenin eksik bırakılmış olduğunu kabul ederek, 10.000,00 TL maddi tazminatın davalıdan tahsiline karar vermiştir. Ancak, bilirkişi raporu hatalı olduğundan ve eksik iş sorunu sebebiyle davacıların gerçek maddi zararlarının belirlenmesi gerektiğinden karar davacılar yararına bozulmuştur. Ayrıca, taleplerin ayrı ayrı belirtilmemesi ve talep aşımı olması sebepleri ile karar davalı yararına da bozulmuştur. Kanun maddeleri: Borçlar Kanunu [Madde 96], Borçlar Kanunu [Madde 355].

 

 

15. Hukuk Dairesi 2009/1389 E., 2010/1028 K.

15. Hukuk Dairesi 2009/1389 E., 2010/1028 K.

  • EKSİK İŞLER BEDELİ
  • GECİKME VE MANEVİ TAZMİNAT TAHSİLİ

 

  • 818 S. BORÇLAR KANUNU [ Madde 96 ]
  • 818 S. BORÇLAR KANUNU [ Madde 355 ]

"İçtihat Metni"

Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

- K A R A R -

Dava, eksik işler bedeli ile gecikme ve manevi tazminatların tahsili istemleriyle açılmış; mahkemece, eksik işler ve dairelerin küçük yapılmasından kaynaklanan davacıların maddi zararları olarak 10.000,00 TL"nin dava tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline; manevi tazminat davasının ise reddine karar verilmiş ve verilen karar, taraf vekillerince temyiz edilmiştir.

1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışındaki sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.

2-Zeytinburnu 1. Noterliği"nce doğrudan düzenlenen 26.01.2005 tarih ve 3042 yevmiye numaralı, "Düzenleme Şeklinde Gayrimenkul Satış Vaadi ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi", hukuksal niteliğince, Borçlar Kanunu"nun 355. maddesinde tanımlanan eser sözleşmesi kapsamında olan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesidir. Yüklenici davalı, sözleşmede kararlaştırılan koşullarla, davacıların mülkiyetinde bulunan taşınmaza inşaat yapımını ve onlara zemin katta bir, birinci katta bir, ikinci katta bir ve üçüncü katta çatı piyesi bağlantılı bir dubleks dairenin teslimini yüklenmiştir.

Davada, davacılar, yüklenici tarafından kendilerine imâl edilip teslimi yüklenilen dairelerin noksan yüzölçümlü olarak yapıldığını ve yükleniciye ait dairelerden daha küçük alanlı olduklarını ve ayrıca izolasyon işinin yapılmadığını ortak alanda bulunan merdiven boşluğunun eksik bırakıldığını ve ayrıca teslimde haksız gecikme olduğunu ileri sürerek; fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere; 10.000,00 TL maddi tazminatın ve ayrıca toplam 10.500,00 TL manevi tazminatın davalıdan tahsilini istemişlerdir. Mahkemece, 4 adet dairenin toplam 27,25 m2 olarak küçük yapılmış olduğu ve bundan dolayı davacıların

kaybının 20.437,50 TL tutarında olduğu ve ayrıca merdiven demir korkuluklarının üzerine yapılması gereken ahşap küpeştenin de eksik bırakılmış olması sebebiyle bedelinin 1.125,00 TL tutarında bulunduğu kabul edilip; taleple bağlı kalınmak suretiyle, 10.000,00 TL maddi tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmiştir. Hükme dayanak alınan bilirkişi raporunda davacılara ait dairelerin toplam noksan yüzölçüm miktarı (750,00 TL x 27,25 = 20.437,50 TL) olarak hesaplanmış ise de; bu hesap şekli yüzölçüm noksanlığından kaynaklanan gerçek zararı yansıtmamaktadır.

Davalı yüklenici, davacıların onayı ile onlara ait daireleri küçük yaptığını savunmuş ise de; yanlar arasındaki yazılı sözleşmenin değiştirildiğine ve davacıların daha küçük daire yapımına razı olduklarına dair yazılı kanıt sunulmuş değildir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca benimsenen (09.12.1992 tarih 1992/649 Esas ve 1992/732 Karar sayılı ilâmı) ve kararlılık kazanan uygulamaya göre, bağımsız bölümlerdeki yüzölçüm noksanlığı, "eksik iş" olarak kabul edilmektedir. Davalı yüklenici, davacılara ait bağımsız bölümleri, sözleşme hükümlerine aykırı olarak ve bu kapsamda noksan yüzölçümlü yapmış olduğundan, sözleşmeyle yükümlendiği edimlerini kısmen ifa etmiş sayılır. Bu sebeple, arsa sahibi noksan ifanın yerine getirilmesini ya da bundan doğan zararının tazminini isteyebilir. Borçlar Kanunu"nun 96. maddesi gereğince, yanlar arasındaki sözleşme hükümlerine göre, olması gereken yüzölçümlerdeki daireler ile noksan yüzölçümlü olarak yapılan dairelerin teslimi gereken tarihten itibaren hakkını kullanması için makul bir bekleme süresinden sonraki serbest piyasa rayiçleri itibariyle değerleri belirlenerek; farkların toplamının davalıdan tahsili ile davacılara verilmesi gerekirken; az yukarıda açıklandığı üzere, bilirkişi kurulunca yasal yöntemine uygun olmayan şekilde, değer kaybının hesaplanması ve raporun mahkemece kabulü doğru olmamıştır. O halde, uzman bilirkişi kurulu oluşturularak, mahkemece yerinde keşif ve inceleme yapılarak; açıklanan yöntemle yüzölçüm noksanlığı sebebiyle davacıların gerçek maddi zararlarının belirlenmesi ve taleple bağlı kalınarak hüküm kurulması gerekmektedir. Bu sebeplerle, kararın davacılar yararına bozulması gerekmiştir.

3-Davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının incelenmesine gelince; davada gecikme tazminatı ve noksan işlere ilişkin tazminat talepleri belirtildiği halde; her bir talep için ayrı ayrı ne miktarda maddi tazminat istendiği açıklanmamış ve mahkemece de yargılama sırasında davacılara açıklattırılmamıştır. Davacılar, iddia ettikleri tüm zarar kalemleri için 10.000,00 TL maddi tazminat istemişlerdir. HUMK"nın 74. maddesine aykırı olarak talep de aşılarak noksan yüzölçüm niteliğindeki eksik iş ile ortak alandaki merdiven korkuluğunun eksik bırakılması sebebiyle eksik iş bedelinin toplamı 10.000,00 TL olarak kabul edilmiş olması ve ortak yer niteliği olan merdiven korkuluğu noksan işi için bilirkişi kurulunca davacıların payları gözetilmeden hesaplanan 1.125,00 TL"nin tahsiline karar verilmesi de doğru olmamıştır.

Kararın, açıklanan sebeplerle de davalı yararına bozulması gerekmiştir.

SONUÇ:Yukarıda (1.) bendde belirtilen nedenlerle taraf vekillerinin sair temyiz itirazlarının reddine; kararın (2.) bendde açıklanan sebeplerle davacılar yararına, (3.) bendde açıklanan nedenlerle de davalı yararına BOZULMASINA, fazla alınan temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz eden taraflara geri verilmesine, 22.02.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.
 

 

 

Hemen Ara