Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2010/6822 Esas 2011/1147 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/6822
Karar No: 2011/1147
Karar Tarihi: 28.02.2011

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2010/6822 Esas 2011/1147 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Temsilci aracılığıyla yapılan sözleşmeden kaynaklanan alacak tahsiline itirazın iptaline ve %40 icra inkar tazminatına ilişkin davada, dava önşartı mevcut bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddedilmesine karar verildi. Ancak, yargılama sırasında kendisini vekille temsil ettiren davalı yararına maktu vekâlet ücreti takdir edilmesi gerekirken, nisbi vekâlet ücretine hükmedildiği için kararın düzeltilerek onanmasına karar verildi. Kararın temel dayanağı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ndeki 7. madde oldu.
15. Hukuk Dairesi         2010/6822 E.  ,  2011/1147 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsili için başlatılan icra takibine vâki itirazı üzerine açılan itirazın iptâli takibin devamı ve %40 icra inkâr tazminatı istemine ilişkin olup mahkemece davanın reddine dair verilen karar davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2-Dava, taraflar arasındaki akdî ilişki kanıtlanamadığından, bir başka deyişle dava önşartı mevcut bulunmadığı gerekçesi ile reddedilmiştir. Bu durumda karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi"nin 7. maddesi uyarınca yargılama sırasında kendisini vekille temsil ettiren davalı yararına maktu vekâlet ücreti takdir edilmesi gerekirken yazılı şekilde nisbi vekâlet ücretine hükmedilmesi doğru olmamış, bozmayı gerektirmiş ise de; düşülen bu hatanın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün HUMK"nın 438/VII. maddesi uyarınca düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ:Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca mahkeme kararının hüküm fıkrasının 3. bendinin hükümden çıkartılarak yerine “Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi"nin 7. maddesi gereğince 1.000,00 TL maktu vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine” cümlesinin yazılmasına, kararın değiştirilmiş bu şekli ile DÜZELTİLEREK ONANMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 28.02.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Hemen Ara