Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2009/4985 Esas 2011/223 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/4985
Karar No: 2011/223
Karar Tarihi: 24.01.2011

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2009/4985 Esas 2011/223 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme, bir eser sözleşmesinden kaynaklanan davada asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın reddine karar vermiştir. Tarafların sair temyiz itirazları reddedilirken, hüküm gereği belirtilen alacak miktarı yanlış hesaplanmıştır. Bilirkişi raporlarına dayanılarak sözleşme dışı iş bedelleri hesaba katılmadan tüm ödemelerin sözleşme kapsamındaki işler için yapıldığı kabul edilerek davacı alacağı belirlenmişti. Bunun yanı sıra, sözleşmede belirlenen kesin teminatın yüklenicinin borcuna mahsup edilemeyeceği kabul edilmesine rağmen bu bedel sözleşme bedeline dahil edilerek davacı alacağı belirlenmişti. Mahkeme, eksik inceleme yapıldığı gerekçesiyle hükmün davacı yararına bozulması gerektiğine hükmetmiştir. Hükümde belirtilen kanun maddeleri, Borçlar Kanunu'nun 158. maddesi ve sözleşmenin 36. maddesidir.
15. Hukuk Dairesi         2009/4985 E.  ,  2011/223 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Ticaret Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve sayılı hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiş, davacı-k.davalı ... Bilgisayar Hiz.San.İth. ve İhr.Ltd.Şti. vekili tarafından duruşma istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı-k.davalı vekili gelmedi. Davalı-k.davacı vekili Avukat ..., Avukat ...geldi. Temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan davalı-k.davacı avukatı dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kere dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Asıl ve birleşen dava eser sözleşmesinden kaynaklanmış olup, mahkemece asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın reddine dair verilen karar taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle mahkemenin karar başlığında dava tarihi olarak 18.03.2008 tarihinin yazılması maddi hataya dayalı olup mahkemece her zaman düzeltilebileceğinin tabiî olmasına ve sözleşmede kararlaştırılan cezai şartın BK’nın 158. maddesinde tanımlanan ifaya ekli ceza niteliğinde olup fesih halinde istenemeyeceği sözleşmede de aksine hüküm bulunmadığından taraf vekillerinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Hükme esas alınan bilirkişi raporlarında ve tarafların yazışmalarından davacı yüklenicinin 92.173 $ ek iş yaptığı anlaşılmaktadır. Buna rağmen davacı alacağı belirlenirken sözleşmeden doğan hakediş alacağının hesaplanmasında sözleşme dışı iş bedellerinin ödenip ödenmediğinin araştırılmadan tüm ödemelerin sözleşme kapsamındaki işler için yapıldığının kabulü ile davacı alacağının belirlenmesi doğru olmamış, hükmün davacı yararına bozulması uygun bulunmuştur.
    3-Taraflarca imzalanan sözleşmenin 36. maddesinde gelir kaydedilen kesin teminatın yüklenicinin borcuna mahsup edilmeyeceği kabul edilmiştir. Buna rağmen hükme esas alınan bilirkişi raporunda teminat bedeli sözleşme bedeline dahil edilerek davacı alacağı belirlenmiş olup bu hesap tarzı sözleşmenin 36. maddesine aykırıdır. Mahkemece bilirkişilerden alınacak ek rapor ile sözleşmenin 36. maddesi ve sözleşme dışı işler bedelleri de dikkate alınarak tarafların alacaklı olup olmadığının belirlenmesi gerekirken eksik inceleme ile sonuca varılmasına doğru olmamıştır.
    SONUÇ:Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle tarafların sair temyiz itirazlarının reddine, hükmün 2. bent gereğince davacı, 3. bent uyarınca davalı yararına BOZULMASINA, 825,00"er TL vekâlet ücretinin taraflardan karşılıklı olarak alınarak Yargıtay duruşmasında vekille temsil olunan diğer tarafa verilmesine, fazla alınan temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden taraflara geri verilmesine, 24.01.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Hemen Ara