Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2019/4903 Esas 2020/2997 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/4903
Karar No: 2020/2997

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2019/4903 Esas 2020/2997 Karar Sayılı İlamı

(Kapatılan)20. Hukuk Dairesi         2019/4903 E.  ,  2020/2997 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davadan dolayı yerel mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, dosya incelendi gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dairenin 10/09/2018 gün ve 2016/1617 E. - 2018/5415 K. sayılı kararında hükmün davacı ... , ..., ... ve ..."ye tebligatların usûlüne uygun olarak yapılmadığı anlaşıldığından, Hükmün bu kişilere usûlüne uygun bir şekilde tebliğ edilmesi ve temyiz süresinin beklenmesi amacıyla dosyanın yerel mahkemeye geri çevrilmesine karar verilmişse de, geri çevirme kararı üzerine gelen ve Dairenin 2019/4903 Esasına kaydedilen dava dosyasının incelenmesinde, söz konusu kişilere herhangi bir tebligat yapılmadan dosyanın gönderildiği, bir önceki geri çevirme kararının gereklerinin tam olarak yerine getirilmediği anlaşılmıştır. Bu nedenle;
    1- Hükmün davacı ... , ..., ... ve ..."ye tebliğine dair belge üzerinde yapılan incelemede; tebligatların usûlüne uygun olarak yapılmadığı görülmüştür. Şöyle ki;
    7201 sayılı Tebligat Kanununun 21. maddesinde; “Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz ve tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir ve memuruna imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa, keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.
    Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.” denilmiştir.
    Aynı Kanununun "Tebliğ Mazbatası" başlıklı 23. maddesinde tebliğ mazbatasında bulunması gereken hususlar tek tek sayılmış olup, sözkonusu maddenin 7. bendine göre tebliğ mazbatasının 21. maddedeki durumun tahaddüsü halinde bu hususlara mütaallik muamelenin yapıldığını, adreste bulunmama ve imtina için gösterilen sebebi ihtiva etmesi gerekmektedir.
    Bu nedenlerle, temyiz incelemesi yapılabilmesi için;
    Hükmün davacı ... , ..., ... ve ..."ye Tebligat Kanununun 21. maddesine göre tebliğ edildiği belirtilmiş ise de, tebliğ mazbatasında yazılı adreslerin, adres kayıt sistemindeki adresi olup olmadığı anlaşılamadığından, davacıların adres kayıt sistemindeki adresi araştırılarak tebliğ yapılan adresin, adres kayıt sistemindeki adres olmaması halinde, davacıların adres kayıt sistemindeki adresine hükmün yeniden yukarıda değinilen yönteme uygun şekilde tebliğ edilip, temyiz için gerekli sürenin beklendikten alınacak tüm cevabi yazıların bu dosya arasına konulması,
    Ayrıca, dava dosyasının, 6100 sayılı Kanunun geçici 3. maddesi atfıyla HUMK’nın 433/3. ve Bölge Adliye ve Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Cumhuriyet Başsavcılıkları İdari ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmeliğin 203. maddeleri uyarınca tarih ve işlem sırasına göre düzenlenip, dizi listesine bağlandıktan sonra gönderilmesi gerekmektedir.
    SONUÇ: Değinilen eksikliklerin giderilmesi için, dosyanın YEREL MAHKEMEYE GÖNDERİLMESİNE 16/09/2020 günü oy birliğiyle karar verildi.









    Hemen Ara