Kenevir ekme - Yargıtay 20. Ceza Dairesi 2015/7435 Esas 2015/2051 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
20. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/7435
Karar No: 2015/2051

Kenevir ekme - Yargıtay 20. Ceza Dairesi 2015/7435 Esas 2015/2051 Karar Sayılı İlamı

20. Ceza Dairesi         2015/7435 E.  ,  2015/2051 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkeme : Asliye Ceza Mahkemesi
    Suç : Kenevir ekme
    Hüküm : Beraat


    Dosya incelendi.
    GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ :
    28/07/2009 tarihli olay, yakalama ve el koyma tutanağı içeriği, sanığın beyanları ile tüm dosya kapsamına göre; sanığın sabit olan kenevir ekme suçundan mahkûmiyetine karar verilmesi gerektiği gözetilmeksizin, mahkûmiyete yeter şüphe bulunmadığı gerekçesiyle beraatine karar verilmesi,
    Kanuna aykırı, Cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu nedenle yerinde olduğundan hükmün BOZULMASINA, 16.06.2015 tarihinde üye ... karşı oyu ve oy çokluğuyla, karar verildi.

    KARŞI OY GEREKÇESİ:
    CMK 116 ve devamı olan maddelerde arama kararının usul ve esasları açıkça gösterilmiştir. Bir kişi hakkında arama işlemi yapılmasının ilk koşulu, hakkında adli işlem yapılmasını gerektirir bir ihbar veya şikayet olması ve buna dayanarak elde edilen makul şüphenin varlığıdır.
    Anayasa"nın 20 ve 21. maddelerinde "özel hayatın gizliliği ve konut dokunulmazlığı" başlıkları ile arama kararının temel ilkeleri gösterilmiştir. Yine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi"nin 8. maddesi "özel hayatın ve aile hayatının korunması" başlığı altında evrensel hukuk kurallarına yer vermiştir.
    5237 sayılı TCK 116. maddesi konut dokunulmazlığını ihlali başlığı altında "bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi ... cezalandırılır" hükmünü içermektedir. Konutun eklentileri içerisinde sayılan yerler ise çoğu zaman mahkeme kararları ile açıklığa kavuşturulmuş ve konut eklentisi kavramı belirginleştirilmiştir.
    Yüksek Yargıtay kararlarında da konutun bahçesi konut eklentisi olarak sayılmış, buraya yapılan haksız girişin konut dokunulmazlığını bozma suçunu oluşturacağı net olarak ortaya konmuştur.
    Konut eklentisi sayılan bahçe kavramı, kişinin oturduğu konutun çevresinde bulunan ve dış dünyadan ayrıldığını gösteren basit veya sağlam maddelerle çevrili boş alanı ifade edebileceği gibi, konut bulunmayan ancak sahiplik gösterir biçimde dış dünyadan ayrılan ve belli amaçlar için kullanılan boş alanları da kapsayabilecektir. Bu durumda konut yanında, konutun eklentilerinin de özel hayatın ve konut dokunulmazlığının korunması konusundaki evrensel hukuk kuralları içerisinde değerlendirilmesinde zorunluluk bulunmaktadır.
    Tekrar başa dönersek, CMK 116 ve sonrasındaki maddelere göre hukuka ve kanuna uygun arama kararı içinde konut eklentileri de değerlendirilecektir. Kaldı ki uygulamada arama kararları bu şekilde verilmekte ve uygulanmaktadır. Kişinin, konutun veya bahçesinin görünen kısmında usulüne uygun alınmış karar olmadan arama yapılabileceği düşüncesi bu anlatılanlar kapsamında hukuka ve kanuna aykırı olacaktır. CMK 118. maddesinde gece dahi arama yapılamayacak yerler olarak konut ve işyeri gösterildiğine göre bu yerlerin eklentilerinde kanuna ve hukuka uygun arama kararı olmadan arama yapılamayacağı çok açık bir şekilde görülmektedir. CMK 116 ve 118. maddelerin birbirini tamamlayacak ve ekleyecek biçimdeki düzenlemesi de bunu göstermektedir.
    Bu açıklamalar ışığında inceleme konusu dosyada sanığa ait konutun eklentisi olduğu adli kolluk görevlileri tarafından düzenlenen tutanak ve diğer anlatımlarla açıkça ortaya konulan bahçede kanuna aykırı yapılan arama sonunda elde edilen kenevir bitkisinin suç delili olarak kabul edilmesi olanaklı değildir.
    Kanuna aykırı elde edilen delil dışında sanığın üzerine atılı suçu işlediği yönünde başka bir delil bulunmadığına göre kanun dışı delile dayanılarak mahkumiyet hükmü kurulamayacağından yerel mahkemenin beraat kararının onanması gerekirken bozma yönündeki sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum.

    Hemen Ara