Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2022/553 Esas 2022/2220 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/553
Karar No: 2022/2220
Karar Tarihi: 23.02.2022

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2022/553 Esas 2022/2220 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Bir borçlunun çeke dayalı kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takipte bulunduğu ve borçlu tarafından ödendiği ve sair itirazlarla icra mahkemesine başvurduğu, ancak tebligatların usulsüz yapılmasından ötürü duruşma ve karardan haberdar olmadığı belirtilerek haklarının yeniden kazandırılması talebinin bulunduğu belirtilmektedir. Mahkeme ise hükmi şahıslara tebligat yapılması için belirlenmiş kanun maddelerini açıklamakta ve borçlunun ticaret sicilinde kayıtlı adresine gönderilen tebligatın, Tebligat Kanunu'nun 21/1. maddesine göre yapılmış olması halinde tebliğ memurunun, Tebligat Yönetmeliği'nin 30 ve 31. maddelerindeki koşulları araştırmasına gerek olmadığını belirtmektedir. Kararda ayrıca, gerekçeli karar tebliğ evrakının TK' nın 21/1. maddesine uygun olarak, şirket adresinin kapalı olduğu tespit edilip, komşu ...'e haber bırakılarak usulüne uygun çıkartıldığı anlaşılmaktadır. Kanun maddeleri ise şu şekildedir: 7201 Sayılı Tebligat Kanunu'nun 12, 13, 21/1. ve 35/4. maddeleri.
12. Hukuk Dairesi         2022/553 E.  ,  2022/2220 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
    Çeke dayalı kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takipte, borçlunun çek aslının kasada bulunmadığı, borcun ödendiği ve sair itirazlarla icra mahkemesine başvurduğu, mahkemece davanın reddine karar verildiği, karara karşı borçlunun tebligatların usulsüz yapılmasından ötürü duruşma ve karardan haberdar olmadığı, haklarının tarafına yeniden kazandırılması talebi ile temyiz yoluna başvurduğu anlaşılmaktadır.
    Hükmi şahıslara ne şekilde tebligat yapılacağı 7201 Sayılı Tebligat Kanunu'nun 12 ve 13. maddelerinde belirlenmiştir. Borçlu şirketin tebligat adresinin, ticaret sicilinde kayıtlı adresi olması ve tevziat saatlerinde kapalı bulunması veya tebligatın alınmasından imtina edilmesi halinde, bu adrese 7201 Sayılı Tebligat Kanunu'nun 21/1. ya da 35/4. maddelerine göre tebligatın yapılması gerekir.
    Dairemizin yerleşik içtihatlarına göre tüzel kişiler adına ticaret sicilindeki adreslerine gönderilen tebligatın, Tebligat Kanunu'nun 21/1. maddesine göre yapılmış olması halinde tebliğ memurunun, Tebligat Yönetmeliği'nin 30 ve 31. maddelerindeki koşulları araştırmasına gerek yoktur. Zira, muhatabın adreste bulunmaması halinde, bunun nedeninin araştırılması ve tevziat saatinden sonra adrese dönüp dönmeyeceğinin tespit edilmesi gerçek kişiler yönünden zorunlu olup, hükmi şahısların sıfatı ve niteliği itibari ile böyle bir araştırmanın yapılmamış olması, tebligatın usulsüzlüğü sonucunu doğurmaz. Ancak, Kanunun 21/1.maddesine göre tebligat yapılması halinde, tebliğ memuru, tebliğ evrakını tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde, tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de, mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirir.
    Somut olayda borçlu ... Gıda Ve İhtiyaç Maddeleri Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi’nin talep ve temyiz dilekçesinde yazılı olan adresine gerekçeli karar, 7201 Sayılı TK' nın 21/1 maddesi gereğince "Muhatabın adresinin kapalı olduğu komşu ... nerede olduğunu bilmediği anlaşıldığından TK 21 maddesi gereğince ... Mahallesi Muhtarlığına teslim edilmiş olup 2 nolu haber kağıdı muhatabın kapısına yapıştırılmış en yakın
    komşu ...'e haber verilmiştir. (beyan veren komşusu imzadan imtina etti) " şeklinde tebliğ olunduğu, bu hali ile gerekçeli karar tebliğ evrakının TK' nın 21/1. maddesine uygun olarak, şirket adresinin kapalı olduğu tespit edilip, komşu ...'e haber bırakılarak usulüne uygun çıkartıldığı anlaşılmaktadır.
    Buna göre, karar temyiz edene 02/07/2013 tarihinde tebliğ edildiği halde temyiz dilekçesi belirli süre geçirildikten sonra, 18/09/2013 tarihinde verilip kaydettirilmiştir. Süre aşımı bakımından temyiz dilekçesinin (REDDİNE), ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 23/02/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Hemen Ara