Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2022/1449 Esas 2022/2572 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/1449
Karar No: 2022/2572
Karar Tarihi: 01.03.2022

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2022/1449 Esas 2022/2572 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 18. Hukuk Dairesi, bir ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla ilgili olarak Esas 2021/359 karar numarasıyla verilen kararı bozdu. Mahkeme, borçlunun iddiasını haklı çıkarabilmek için tanıkların dinlenmesi gerektiğine karar verdi. Kanuna veya ahlâka aykırı şekilde ihaleye fesat karıştırılması ihalenin feshi sebebi olarak kabul edilmektedir. Bu durumun tespit edilmesi için, tarafların fesat nedeni olarak ileri sürdükleri maddi vakıaları, tanık dahil her türlü kanıtla ispat edebilirler. Kararda, İİK'nun 134/2. maddesi göndermesiyle uygulanması gereken Türk Borçlar Kanunu'nun 281. maddesine yer verilmiştir. Bu maddeye göre, ihaleye fesat karıştırılarak ihalenin amacına ulaşması engellenirse, ihalenin sağlıklı yapılması ve malın gerçek değerine satılması önemlidir. Dürüstlük kuralları ile bağdaşmayan davranışların ihaleye fesat niteliğinde olduğu belirtilmektedir.
12. Hukuk Dairesi         2022/1449 E.  ,  2022/2572 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 18. Hukuk Dairesi


    Yukarıda tarih ve numarası yazılı Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
    Borçlunun ihaleye fesat karıştırıldığı iddiası ile birlikte sair fesih nedenlerini ileri sürerek ihalenin feshi istemi ile icra mahkemesine başvurduğu, mahkemece ihale bedelinin muhammen bedelin üzerinde olması nedeniyle davanın hukuki yarar yokluğundan reddine, davacı aleyhine para cezasına hükmedilmesine yer olmadığına karar verildiği, borçlu tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verildiği görülmektedir.
    İİK.nun 134/2. maddesi göndermesi ile uygulanması gereken Türk Borçlar Kanunu'nun 281. maddesi uyarınca; kanuna veya ahlâka (adaba) aykırı şekilde ihaleye fesat karıştırılmış olması, ihalenin feshi sebebidir. İhalenin amacına ulaşmasını ve malın gerçek değerine satılmasını, ihalenin sağlıklı ve normal şartlarda yapılmasını engelleyici, dürüstlük kuralları ile bağdaşmayan davranışlarda bulunulması ve ihaleye katılıma engel olunması ihaleye fesat niteliğindedir. Taraflar, fesat nedeni olarak ileri sürdükleri maddi vakıaları, tanık dahil her türlü kanıtla ispat edebilir.
    Somut olayın incelenmesinde; borçlunun şikayet dilekçesinde ihaleye fesat sebebi olarak ileri sürdüğü vakıalara ilişkin dinlenmesini talep ettiği tanığın isim ve adresini bildirdiği, duruşmada da tanığın dinlenmesini talep ettiği, mahkemece tanığın beyanının alınmadığı, şikayetçinin aynı iddiayı istinaf dilekçesinde de ileri sürdüğü fakat Bölge Adliye Mahkemesince fesat iddiası incelenmeksizin karar verildiği görülmektedir.
    İhaleye konu taşınmaz muhammen bedelin üzerinde satılmış olup yerleşik Yargıtay uygulamasına göre satış bedelinin muhammen bedelin üzerinde olması halinde ihalede zarar unsurunun gerçekleşmediğinin kabulü gerekir ise de somut olayda ihaleye fesat karıştırıldığı iddia edilmekle zarar unsuruna bakılmaksızın bu iddianın usulüne uygun şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.
    O halde mahkemece, fesat iddiasına ilişkin olarak, şikayetçinin tanıkları dinlendikten sonra fesat iddiası konusunda bir değerlendirme yapılıp, oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
    SONUÇ:
    Borçlunun temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile, yukarıda yazılı nedenlerle, 5311 sayılı Kanun ile değişik İİK'nun 364/2. maddesinin göndermesiyle uygulanması gereken 6100 sayılı HMK'nun 373/1. maddesi uyarınca, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 18. Hukuk Dairesi Başkanlığı’nın istinaf talebinin esastan reddine ilişkin 29/11/2021 tarih, 2021/1974 E. 2021/2279K. sayılı kararının KALDIRILMASINA ve Eskişehir 2. İcra Hukuk Mahkemesi'nin 23/09/2021 tarih, 2021/359 Esas 2021/551 Karar sayılı kararının BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde iadesine, dosyanın İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin de Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, 01/03/2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.








    Hemen Ara