Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2006/1-273 Esas 2006/310 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2006/1-273
Karar No: 2006/310
Karar Tarihi: 24.5.2006

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2006/1-273 Esas 2006/310 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacılar tarafından açılan “elatmanın önlenmesi eski hale iade” davasında, mahkeme, binanın proje ve ruhsat hatalarının giderilmesi gerektiği gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak, Yargıtay 1.Hukuk Dairesi, kaçak yapı nedeniyle diğer paydaşların haklarıyla bağdaşmayan kullanımın yasal olmayacağına dikkat çekerek kararı bozmuştur. Hukuk Genel Kurulu da bu nedenle direnme kararını bozmuştur. Kararda Türk Medeni Kanunu’nun 693.maddesine göre, paydaşlar arasında hakların bağdaştığı ölçüde paylaşılan mülkün kullanılabileceği ancak kaçak yapı kullanımının yasal olmadığı belirtilmektedir. Ayrıca, kaçak yapıların yıkılması ve imara uygun hale getirilememesi durumunda da bu kullanımın yasal olmayacağı vurgulanmaktadır. Kararda detaylı olarak bahsedilen diğer kanun maddeleri ise yer almamaktadır.
Hukuk Genel Kurulu         2006/1-273 E.  ,  2006/310 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Gebze 3. Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 09/09/2005
    NUMARASI : 2005/245-314

    Taraflar arasındaki “elatmanın önlenmesi eski hale iade“ davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Gebze 3.Asliye Hukuk  Mahkemesince davanın reddine dair verilen 4.4.2003 gün ve 2001/385 E, 2003/750 K. sayılı kararın incelenmesi davacılar  vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 1.Hukuk Dairesinin 22.12.2004  gün ve  2004/13164 E, 2004/14266 sayılı ilamı ile, (...Dava, elatmanın önlenmesi ve eski hale getirilme isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosya içeriği, toplanan delillere göre, çekişmeli taşınmazın arsa niteliğiyle davacılar, davalı ve dava dışı kişiler adına kayıtlı olduğu taşınmazda 4.8.1986 tarihli ruhsata bağlı olarak 3 katlı bina yapıldığı, aynı zamanda birde kat ilave edildiği, ne varki çekişme konusu ilave katın tamamen projeye aykırı ve kaçak olduğu, nitekim Belediyenin de bu gerekçeyle yıkım kararı aldığı tartışmasızdır.,
    Türk Medeni Kanununun 693.maddesine göre, paydaşlardan her biri diğerlerinin haklarıyla bağdaştığı ölçüde paylı maldan yararlanabilir ve onu kullanabilir.
    Ancak, kat irtifakına geçilmeyen ve diğer paydaşların haklarıyla bağdaşmayan kaçak yapının bir paydaş veya paydaşlar tarafından kullanılmasının yasa hükmüne uygun düştüğü söylenemez.
    Hal böyle olunca, yukarıda açıklanan ilkeler gözetilerek, binanın proje ve ruhsata aykırılıkların giderilmesi suretiyle, davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı olduğu üzere hüküm kurulması doğru değildir....) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
    TEMYİZ EDEN: Davacılar  vekili
    HUKUK GENEL KURULU KARARI
    Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü: 
    Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici  nedenlere ve özellikle davaya konu taşınmazda kat mülkiyeti yada kat intifakı kurulmamasına, taşınmazın paylı mülkiyet şeklinde kullanılmasına, diğer paydaşların haklarıyla bağdaşmayacak kaçak yapının bir kısım paydaşlar tarafından kullanılmasının yasal olmamasına, binadaki proje ve ruhsata aykırı olarak yapılan katların imara uygun hale getirilmesi ve ruhsata bağlanmasının olanaklı olmadığının anlaşılmasına, kaçak olarak yapılan katın yıkılarak, daireye katılan sığınağın ise eski haline getirilerek projeye,ruhsata ve imara aykırılıkların giderilmesinin gerekmesine göre, Hukuk Genel Kuru"nca da benimsenen Özel Daire bozma  kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.   
    SONUÇ:Davacılar  vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile,direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA,istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, 24.5.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara