Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2021/9717 Esas 2022/2790 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/9717
Karar No: 2022/2790
Karar Tarihi: 07.03.2022

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2021/9717 Esas 2022/2790 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, bir ilamlı takipte borçlu tarafından yapılan takibin iptaline ilişkin verilen kararı incelerken, ileri sürülen tüm itiraz ve şikayet nedenlerinin incelenmeden eksik inceleme ile karar verildiğine hükmetmiştir. Bu nedenle, karar bozulmuş ve dosya yeniden incelenmek üzere ilgili mahkemeye gönderilmiştir. Kararda, borçlunun temyiz itirazlarının kabulüne karar verilirken, borçlunun esasa ilişkin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığı belirtilmiştir. Kararın gerekçesi, İİK'nun 364/2. maddesi göndermesiyle uygulanması gereken HMK'nın 373/2. maddeleri uyarınca bozulmasına karar verilmiştir.
12. Hukuk Dairesi         2021/9717 E.  ,  2022/2790 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
    İpoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamlı takipte, borçlu şirketin, icra emri ve kıymet takdiri raporundan önce şirkete hiç bir tebligat ulaşmadığını, talep edilen faiz oranının ipotek akit tablosunda belirtilen faiz oranından fazla olduğunu, takipten önce ihtarname gönderilmediğini, İİK'nun 58/3 maddesi gereği alacağın miktarı, faizin işlemeye başladığı gün ve faiz miktarının takip talebinde gösterilmediğini, iflas erteleme davasında verilen tedbir kararı sebebiyle takip yapılamayacağını, ilamdaki alacak kalemlerinin takipte doğru gösterilmesi gerektiğini, borca, faize ve tüm ferilere itiraz ettiğini ileri sürerek takibin iptaline karar verilmesini istediği, İlk Derece Mahkemesince; ileri sürülen tüm şikayet nedenleri incelenmeksizin iflas erteleme tedbir kararına aykırı olarak takip yapıldığı gerekçesi ile şikayetin kabulü ile takibin iptaline karar verildiği, alacaklının istinaf başvurusu üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince; İİK'nun 179/b-2 maddesi gereğince borçlu şirket hakkında ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapılmasında yasaya uymayan bir yön bulunmadığı gerekçesi ile istinaf başvurusunun kabulü ile mahkeme kararının kaldırıldığı ancak borçlu tarafından ileri sürülen diğer tüm şikayet ve itiraz nedenleri incelenmeksizin davanın reddine karar verildiği görülmüştür.
    6100 sayılı HMK'nun 297. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde; hükmün hangi hususları içereceği açıklanmıştır.
    Yine, istinaf incelemesi sonucunda kararın neleri içereceği Yasa’ nın 359. maddesinde açıklanmış ve özellikle 2. fıkrada;
    “ Hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında, açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.” hükmüne yer verilmiştir.
    HMK. nın 359/2. maddesinde amaçlanan, özellikle infaza esas alınacak hüküm sonucunun şüphe ve tereddüt uyandırmamasıdır.
    Somut olayda, borçlu şirketin icra mahkemesine yapmış olduğu başvuruda, iflas erteleme davasında verilen tedbir sebebiyle takip yapılamayacağına yönelik şikayeti dışında, icra emri ve kıymet takdiri raporundan önce şirkete hiç bir tebligat ulaşmadığını, talep edilen faiz oranının ipotek akit tablosunda belirtilen faiz oranından fazla olduğunu, takipten önce ihtarname gönderilmediğini, İİK'nun 58/3 maddesi gereği alacağın miktarı, faizin işlemeye başladığı gün ve faiz miktarının takip talebinde gösterilmediğini, ilamdaki alacak kalemlerinin takipte doğru gösterilmesi gerektiğini, borca, faize ve tüm ferilere itiraz ettiğini ileri sürerek takibin iptaline karar verilmesini istediği görülmüş ise de bu hususlarda bir inceleme ve değerlendirme yapılmadığı ve olumlu olumsuz bir karar verilmediği görülmektedir.
    O halde, Bölge Adliye Mahkemesince, ileri sürülen diğer tüm itiraz ve şikayet nedenleri incelenerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, anılan konularda bir inceleme ve değerlendirme yapılmaksızın ve olumlu veya olumsuz bir karar verilmeksizin eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
    SONUÇ: Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesinin 08.06.2021 tarih ve 2020/734 Esas, 2021/1290 Karar sayılı kararının yukarıda yazılı nedenlerle 5311 sayılı Kanun ile değişik İİK’nın 364/2.maddesi göndermesiyle uygulanması gereken 6100 sayılı HMK’nın 373/2. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), bozma nedenine göre borçlunun esasa ilişkin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, dosyanın kararı veren Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, peşin alınan temyiz harçlarının istek halinde ilgiliye iadesine, 07/03/2022 gününde oy birliği ile karar verildi.



    Hemen Ara