Esas No: 2021/11828
Karar No: 2022/4135
Karar Tarihi: 29.03.2022
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2021/11828 Esas 2022/4135 Karar Sayılı İlamı
12. Hukuk Dairesi 2021/11828 E. , 2022/4135 K.Özet:
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 21. Hukuk Dairesi, bir borçlu şirketin tebligatın usulsüz yapıldığını iddia ederek tebliğ tarihinin düzeltilmesi talebiyle başvurduğu dava ile ilgili karar verdi. Mahkeme, tebligatın ticaret sicil adresine yapıldığını belirterek, tebliğ memurunun komşunun adını tutanakla belirtmemesi nedeniyle tebligatın usulsüz olduğunu kabul etti. Ancak, yine de borçlunun tebliğden haberdar olduğu ve beyan ettiği tarihin tebliğ tarihi olarak kabul edilmesi gerektiği belirtildi. Bu nedenle, mahkeme, tebligatın şeklen usulsüz olduğunu kabul etse de, borçlunun tebliğe muttali olması nedeniyle tebliğ tarihinin düzeltilmesine karar verilmesi gerektiği sonucuna vardı. Kararda, Tebligat Kanunu'nun 12, 13, 21/1 ve 35/4 maddelerinden detaylı bir şekilde bahsedildi.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 21. Hukuk Dairesi
Yukarıda tarih ve numarası yazılı Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Borçlu şirket vekilinin icra mahkemesine başvurusunda; icra takibinde borçluya gönderilen ödeme emri tebligatının, tebliğ mazbatasında haber verilen komşu ismi belirtilmediğinden usulsüz olduğunu ve ödeme emrinden 17/06/2020 tarihinde muttali olunduğunu ileri sürerek tebliğ tarihinin öğrenme tarihine göre düzeltilmesini talep ettiği, mahkemece tebligatın usulüne uygun olduğu gerekçesiyle şikayetin reddine karar verildiği, ilk derece mahkemesi kararına karşı borçlu tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, Bölge Adliye Mahkemesi'nce istinaf başvurusunun esastan reddine karar verildiği görülmektedir.
Hükmi şahıslara ne şekilde tebligat yapılacağı 7201 Sayılı Tebligat Kanunu'nun 12 ve 13. maddelerinde belirlenmiştir. Borçlu şirketin tebligat adresinin, ticaret sicilinde kayıtlı adresi olması ve tevziat saatlerinde kapalı bulunması veya tebligatın alınmasından imtina edilmesi halinde, bu adrese 7201 Sayılı Tebligat Kanunu'nun 21/1. ya da 35/4. maddelerine göre tebligatın yapılması gerekir.
Dairemizin yerleşik içtihatlarına göre tüzel kişiler adına ticaret sicilindeki adreslerine gönderilen tebligatın, Tebligat Kanunu'nun 21/1. maddesine göre yapılmış olması halinde tebliğ memurunun, Tebligat Yönetmeliği'nin 30 ve 31. maddelerindeki koşulları araştırmasına gerek yoktur. Zira, muhatabın adreste bulunmaması halinde, bunun nedeninin araştırılması ve tevziat saatinden sonra adrese dönüp dönmeyeceğinin tespit edilmesi gerçek kişiler yönünden zorunlu olup, hükmi şahısların sıfatı ve niteliği itibari ile böyle bir araştırmanın yapılmamış olması, tebligatın usulsüzlüğü sonucunu doğurmaz. Ancak, Kanunun 21/1.maddesine göre tebligat yapılması halinde, tebliğ memuru, tebliğ evrakını tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde, tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de, mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirir.
Somut olayda borçlu Rem Örme Kumaşçılık Tekstil…A.Ş.'ne ödeme emrinin ticaret sicil adresine 7201 Sayılı TK'nun 21/1 maddesi gereğince "muhatabın tevziat saatlerinde adreste bulunmadığından danışmadan soruldu, imzadan imtina eden danışma görevlisinin dışarıda olduğunu beyan etmesi üzerine 2 nolu ihbar kağıdı kapıya yapıştırılarak muhtara tebliğ edildi, aynı komşunsa haber verildi” şeklindeki şerh ile tebliğ olunduğu, haber verilen komşu isminin bulunmadığı, bu hali ile tebligatın TK'nun 21/1. maddesine aykırı olduğu, her ne kadar şirketin kapalı olması durumunda adreste bulunmama nedeninin araştırılması gerekmemekte ise de, komşuya haber verme yükümlülüğünün devam ettiği, Dairemiz uygulamalarında TK.nun 21/1. maddesinin tüm koşullarının sıkı bir şekilde uygulanmayacağı belirtilmiş olmakla beraber bunun haber verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacağı, haber verilen komşunun isminin usulüne uygun bir şekilde tutanağa geçirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Buna göre şikayete konu tebligatta haber verilen komşunun ismi yazılmadığından bu hali ile tebliğ işleminin şeklen Tebligat Kanunu'nun 21/1. maddesine aykırı ve dolayısıyla usulsüz olduğu anlaşılmaktadır.
Öte yandan TK'nun 32. maddesi gereğince, tebliğ usulüne aykırı yapılmış olsa bile muhatabı tebliğe muttali olmuş ise muteber sayılır. Muhatabın beyan ettiği tarih tebliğ tarihi olarak kabul edilir.
O halde mahkemece usulsüz tebligat şikayetinin kabulü ile TK'nun 32. maddesi gereğince, tebliğ tarihinin, öğrenme tarihine göre düzeltilmesine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ: Borçlunun temyiz isteminin kabulü ile yukarıda yazılı nedenlerle 5311 sayılı Kanun ile değişik İİK'nun 364/2. maddesinin göndermesiyle uygulanması gereken 6100 sayılı HMK'nun 373/1. maddesi uyarınca, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 21. Hukuk Dairesi'nin 04/10/2021 tarih ve 2021/406 E. - 2021/2415 K. sayılı kararının KALDIRILMASINA, Bakırköy 6. İcra Hukuk Mahkemesi 'nin 2020/121 Esas, 2020/557 Karar sayılı kararının BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, dosyanın İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, 29/03/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.