Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2022/4860 Esas 2022/6434 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/4860
Karar No: 2022/6434
Karar Tarihi: 30.05.2022

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2022/4860 Esas 2022/6434 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Borçlu tarafından yapılan kanun yolu başvurusunun uygun olmadığına karar veren İcra Hukuk Mahkemesi'nin kararı, Borçlular vekili tarafından yapılan dilekçelerdeki hakaret, itham ve suçlamalar nedeniyle geri çevrildi. Mahkeme, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 32/2. maddesi gereği uygun süre verilerek hukuki içerikli bir temyiz dilekçesi düzenlenmesi için dosyanın mahkemeye gönderilmesine karar verdi. Ayrıca, Borçlular vekili Av. ... hakkında yerel mahkeme hakimi, bozma kararını veren Yargıtay 12. Hukuk Dairesi üyeleri ve tetkik hakimine yönelik hakaret, itham ve suçlamalar nedeniyle cezai ve idari yönden gereğinin takdir ve ifası için geri çevirme kararının ve dilekçelerin bir örneğinin ilgili yerlere bildirilmesine karar verildi.
Kanun maddeleri:
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 32/2. maddesi: Okunamayan veya uygunsuz yahut ilgisiz olan dilekçenin yeniden düzenlenmesi için uygun bir süre verilir ve bu dilekçe dosyada kalır. Verilen süre içinde yeniden bir dilekçe düzenlenmezse, tekrar süre verilmez.
12. Hukuk Dairesi         2022/4860 E.  ,  2022/6434 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi



    Yukarıda tarih ve numarası yazılı İlk Derece Mahkemesince verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki borçlular tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
    6100 sayılı HMK'nın 32./2. maddesi, ''Okunamayan veya uygunsuz yahut ilgisiz olan dilekçenin yeniden düzenlenmesi için uygun bir süre verilir ve bu dilekçe dosyada kalır. Verilen süre içinde yeniden bir dilekçe düzenlenmezse, tekrar süre verilmez.'' hükmünü içermektedir.
    Borçlular vekili Av. ... tarafından düzenlenen 16.02.2022, 23.02.2022 ve 09.03.2022 tarihli kanun yolu başvuru dilekçelerinde “Hakimlerin biat etmeleri mümkün olabilir ancak T.C. Vatandaşları yarım akıllı bir adliye teşkilatına biat etmeyecektir.” ifadesi, yine "... ifadeleri kelime cambazlığı ve alacaklı lehine karar verme önyargısı ile yapılmış bir incelemenin tezahürüdür. Hakimler kararları ile konuşur ve bu kararda konuşmakta, bu kararı imzalayan Yargıtay Üyelerinin bulundukları mevkilere gelme gerekçelerinin sorunlu olduğunu göstermektedir." ifadesi, yine "Bir taraf lehine hileli karar tesis etmek Yüksek Mahkeme Üyeliğine yakışmaz.", yine "...ifadesinin Türkçe meali bize bu kararı bozmamız için talimat geldi, onun için kıvırabildiğimiz kadar kıvıracağız denilmektedir." ifadesi, yine " Genellikle Yüksek Hakimler süslü ifadeleri kullanarak hukuka aykırı karar tesis etmekte mahirdirler, ... Yüksek Mahkemenin bu kadar ucuz bir karar vermesi o heyetin kıymetine işaret eder." gibi ifadeler nedeniyle dilekçenin HMK'nun 32/2. maddesinde geçen ''uygunsuz'' kelimesinin kapsamında kaldığı ve aynı zamanda suç teşkil ettiği anlaşılmakla;
    1)Borçlular vekiline yeniden hukuki içerikli temyiz dilekçesi düzenlenmesi için HMK'nun 32/2.maddesi uyarınca uygun bir süre verilip, verilecek temyiz dilekçesi ile birlikte gönderilmesi için dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
    2) Av. ... hakkında yerel mahkeme hakimi, bozma kararını veren Yargıtay 12. Hukuk Dairesi üyeleri ve tetkik hakimine yönelik hakaret, itham ve isnat içeren ifadeler nedeniyle cezai ve idari yönden gereğinin takdir ve ifası için geri çevirme kararının ve bahsi geçen dilekçelerin bir örneğinin Yargıtay 1. Başkanlığı aracılığıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına ve ilgili Baroya bildirilmek üzere Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı'na gönderilmesine, 30.05.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Hemen Ara