Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2018/4709 Esas 2021/4073 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/4709
Karar No: 2021/4073
Karar Tarihi: 16.06.2021

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2018/4709 Esas 2021/4073 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı, tapu iptali ve yayla olarak sınırlandırılması talebiyle davalılar aleyhine dava açmıştır. Mahkeme, ölü şahsa karşı dava açılamayacağı gerekçesiyle davayı reddetmiştir. Ancak, elbirliği halinde mülkiyette ortaklık bağı olduğundan davanın reddi yerine davanın ortakların tümüne karşı açılması gereklidir. Bu nedenle, davanın yeniden görülmesine karar verilmiştir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 701 ila 703. maddeleri uyarınca elbirliği mülkiyetinde ortakların tüzel kişiliği bulunmadığından her birinin eşya üzerinde doğrudan bir hakkı yoktur ve mülkiyet bütünüyle ortakların tümüne aittir. Bu nedenle, elbirliği mülkiyetinin konusu olan bir mal veya hakka ilişkin davaların, elbirliği halindeki maliklerin hepsi tarafından veya hepsine karşı birlikte açılması gereklidir.
14. Hukuk Dairesi         2018/4709 E.  ,  2021/4073 K.

    "İçtihat Metni"




    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 24.02.2006 gününde verilen dilekçe ile tapu iptali ve yayla olarak sınırlandırılması talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 28.06.2006 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R
    Dava, çekişmeli taşınmazın evveliyatının yayla olduğu, zilyetlikle kazanılmasının söz konusu olamayacağı iddiasıyla tapu iptali ve özel siciline işlenmesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece, ölü şahsa karşı dava açılamayacağından davanın reddine karar verilmiştir.
    Hükmü davacı vekili temyiz etmiştir.
    Elbirliği halinde mülkiyette, mirasçılar arasında ortaklık bağı vardır. Bu kişiler mirasçı sıfatı ile bir mala veya hakka birlikte malik olmak durumundadır.
    4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 701 ila 703. maddeleri uyarınca bu tür mülkiyetin (ortaklığın) tüzel kişiliği bulunmadığından ortaklardan her birinin eşya üzerinde doğrudan bir hakkı da yoktur. Bu anlatımın doğal sonucu olarak da mülkiyet bütünüyle ortakların tümüne aittir. Elbirliği mülkiyetinde malikler mülkiyet payını ayırmadığından eşya üzerinde paydaş değil ortaktır. Yine bu tür mülkiyette işin özelliği gereği ortaklar arasında zorunlu dava arkadaşlığı vardır. Bu nedenle,elbirliği mülkiyetinin konusu olan bir mal veya hakka ilişkin davaların,elbirliği halindeki maliklerin hepsi tarafından veya hepsine karşı birlikte açılması zorunludur.
    Şayet davalı olacaklarsa davanın ortakların tümü aleyhine açılması gerekir.
    Somut olayda, davalılar dava konusu taşınmazda elbirliği halinde malik olduklarından (zorunlu dava arkadaşı olduklarından) davadan önce ölen maliklerin mirasçıları davaya katılarak tarafların savunma ve delilleri toplanarak işin esası hakkında bir karar verilmek üzere kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda yazılı nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarını kabulü hükmün BOZULMASINA, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 16/06/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara