Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/19231 Esas 2022/9743 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Ceza Dairesi
Esas No: 2021/19231
Karar No: 2022/9743
Karar Tarihi: 23.06.2022

Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/19231 Esas 2022/9743 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Bir sanık grubu hakkında nitelikli yağma teşebbüsü ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlamalarıyla açılan davada, sanıklar suçlamaları reddetmiştir. Olayın, bir hukuki uyuşmazlıktan kaynaklandığı ve sanıklara atılan suçlamaların sabit olmadığı anlaşılmıştır. Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararı, usul ve yasaya uygun bulunmuştur. Temyiz sebebi yönünden bir isabetsizlik tespit edilmemiştir. Bu nedenle, katılan vekilin temyiz istemleri esastan reddedilmiş, hükümler onanmış ve dosya mahkemesine gönderilmiştir.
CMK'nın 288. maddesi, temyizin hukuka aykırılık nedenine dayanacağını belirtir. CMK'nın 294. maddesi, temyiz edenin bozulmasını istediği nedeni belirtmesi gerektiğini ve temyiz sebebinin hükmün hukuki yönüne ilişkin olabileceğini belirtir. CMK'nın 301. maddesi ise Yargıtay'ın yalnız belirtilen hususlara bakacağını, usule ilişkin noksanlardan kaynaklanan hatalarda inceleme yapacağını belirtir.
6. Ceza Dairesi         2021/19231 E.  ,  2022/9743 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
    SUÇLAR : Nitelikli yağmaya teşebbüs ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma
    HÜKÜMLER : İstinaf başvurusunun esastan reddi

    Bölge Adliye Mahkemesince verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'', aynı Kanunun 294. maddesinin ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' ve aynı Kanunun 301. maddesinin ''Yargıtay, yalnız bozulmasını istediği temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir." ve aynı Kanunun 301. maddesinin "Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek, katılan vekilinin temyiz isteminin, bu kapsama yönelik olduğu belirlenerek yapılan incelemede;
    Tüm dosya kapsamından sanıkların tüm aşamalarda üzerilerine atılı suçlamaları reddettiği, katılanla sanıklar arasında hukuki bir uyuşmazlığın bulunduğu, olayın bu hukuki uyuşmazlıktan kaynaklandığı, sanıklara atılı suçların sabit olmadığı hal böyle olmakla arkadaş olan mağdur ve katılanın beyanları dışında olayın sübutuna ilişkin herhangi bir delil olmadığı anlaşılmakla Bölge Adliye Mahkemesi kararının usul ve yasaya uygun olduğu kabul edildiğinden tebliğnamedeki bozma isteyen görüşe iştirak edilmemiştir.
    Ayrıca dosyada CMK'nın 289. maddesinde sayılan hukuka kesin aykırılık hâllerinin herhangi birinin varlığı da tespit edilememiştir.
    Yapılan yargılamaya, dosya içeriğine göre, sanıklar hakkında nitelikli yağmaya teşebbüs ve kişi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından kurulan hükümlerde ileri sürülen temyiz sebebi yönünden bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmakla, 5271 sayılı CMK'nın 302/1. maddesi uyarınca, katılan vekilin TEMYİZ İSTEMLERİNİN ESASTAN REDDİ ile tebliğnameye aykırı olarak HÜKÜMLERİN ONANMASINA, dosyanın mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine, 23/06/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.


    Hemen Ara