Esas No: 2021/19846
Karar No: 2022/10074
Karar Tarihi: 28.06.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/19846 Esas 2022/10074 Karar Sayılı İlamı
6. Ceza Dairesi 2021/19846 E. , 2022/10074 K.Özet:
Ceza Dairesi tarafından verilen bir hükümde, sanığın kimlik bilgilerinin tespiti esnasında usulüne uygun hareket edilmediği ve bu nedenle hükümde hukuka aykırılık bulunduğu ifade edilmiştir. Yargıtay ayrıca, sanık hakkındaki kimlik bilgilerinin tespiti amacıyla ilgili makamlara yazılı yazıların sonucu beklenmeden hüküm verilmesinin, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 209. maddesine aykırı olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle, hükmün öncelikle bu nedenle bozulması gerektiği hükmedilmiş ve dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine karar verilmiştir. Kanun maddeleri ise şöyledir:
- CMK'nın 288. maddesi: Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.
- CMK’nın 294. maddesi: Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.
- CMK’nın 301. maddesi: Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.
- CMK’nın 209. maddesi: Sanığın kimliği, doğum yeri, tarihi ile ikametgah adresi bilinmiyorsa, güvenlik kuvvetleri, eğitim durumu, işi ve yaptığı işler ile bu sırada kullanılan vasıtalar, eş ve çocukları ile yakınların bilgileri muhakkak alınır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇ : Nitelikli yağma
HÜKÜM : Mahkumiyet
Bölge Adliye Mahkemesince verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır'', aynı Kanun’un 294. maddesinin ''temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir'' ve aynı Kanun’un 301. maddesinin ''Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek yapılan incelemede;
Sanık ...'ın Suriye vatandaşı olduğu ve kendi beyanına göre kimlik bilgilerinin tespit edilmiş olduğunun anlaşılması, bu aşamada Suriye'ye yönelik adli yardımlaşma taleplerine Dışişleri Bakanlığınca yapılacak bildirime kadar ara verilmesi karşısında, sanığın resmi kimlik bilgilerinin diplomatik yazışmalarla belirlenemeyeceği sabit ise de; soruşturma makamınca sanığın beyanı üzerine tespit edilen kimlik bilgileri ile, sanığın kolluk tarafından tespit edilen parmak izlerinin ve fotoğraflarının Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne gönderilerek Geçici Koruma Yönetmeliğinin 21 ve 22'nci maddeleri uyarınca sanıkların Türkiye'ye kabul edilen yabancılardan olup olmadığının ve varsa yabancı kimlik numaraları ile adres kayıt sistemindeki kayıtları tespit edilmesi, şayet kimliğinin bu şekilde belirlenmesinin mümkün olmaması halinde ise bu kez sanığın fotoğrafı karara yapıştırılmak, parmak izlerinin ise usulune uygun şekilde alınarak karara eklenmesi suretiyle hükümlülüğe karar verilmesi gerekirken, sanığın kimlik bilgilerinin tespiti amacıyla ilgili makamlara yazılan yazıların sonucu beklenmeden yazılı şekilde hükümlülüğüne karar verilmek suretiyle 5271 sayılı CMK’nın 209. maddesine aykırı davranılması,
Bozmayı gerektirmiş, sanık müdafiinin temyiz istemi bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, diğer yönleri incelenmeksizin hükmün öncelikle bu nedenle CMK'nın 302/2. maddesi uyarınca tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, CMK’nın 304/2-a maddesi gereğince dosyanın gereğinin ifası için ... 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine, 28.06.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.