Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2022/4881 Esas 2022/10417 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Ceza Dairesi
Esas No: 2022/4881
Karar No: 2022/10417
Karar Tarihi: 30.06.2022

Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2022/4881 Esas 2022/10417 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Suça sürüklenen çocuk, bir müştekinin ikametine girdi, altın bilezik ve zincirlerini çaldı. Hırsızlık suçundan yargılandı ve Temyiz başvurusunda suça sürüklenen çocuğun delil yokluğu nedeniyle beraat etmesi gerektiğine yönelik talebin reddedildi. Kararda, 5271 sayılı CMK'nın 288, 294 ve 301. maddeleri açıklanarak, hükümde herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı belirtilmiştir. Dosya mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade edilmiştir.
CMK'nın 288. maddesi \"Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.\"
CMK'nın 294. maddesi \"Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.\"
CMK'nın 301. maddesi \"Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.\"
6. Ceza Dairesi         2022/4881 E.  ,  2022/10417 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
    SUÇ : Nitelikli hırsızlık
    HÜKÜM : İstinaf başvurusunun esastan reddi

    Bölge Adliye Mahkemesince verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'', aynı Kanunun 294. maddesinin ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' ve aynı Kanunun 301. maddesinin ''Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek suça sürüklenen çocuk müdafiinin temyiz isteminin suça sürüklenen çocuğun delil yokluğu nedeniyle hırsızlık suçundan beraat etmesi gerektiğine yönelik olduğu belirlenerek yapılan incelemede;
    Suça sürüklenen çocuğun müştekinin ikametine 15/08/2021 tarihinde saat 00:30 sıralarında girdiği, suça sürüklenen çocuğun eve girmek için müştekiye ait ikametin balkon kapısını zorladığı ve balkon kapısının kolunu kırdığı, evdeki müştekiye ait 111.240 TL değerinde olan altın bilezik ve zincirlerini çaldığı, müştekinin sesler duyması üzerine suça sürüklenen çocuğun altınları alarak balkondan kaçtığı anlaşılmıştır. Suça sürüklenen çocuğun kamera kaydında ikamete girdiğinin anlaşıldığı ve görüntü inceleme tutanağındaki kişinin kendisi olduğunu doğruladığı, Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü Kimlik Tespit Büro Amirliği Uzmanlık Raporunda etiket yapışık Türk Telekom ibareli karton kutu üzerinde suça sürüklenen çocuğa parmak izinin çıktığı anlaşıldığından suça sürüklenen çocuk hakkında nitelikli hırsızlık suçundan kurulan hükümde herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmıştır.
    Ayrıca dosyada CMK'nın 289. maddesinde sayılan hukuka kesin aykırılık hâllerinin herhangi birinin varlığı da tespit edilememiştir.
    Bölge Adliye Mahkemesinin kararı hukuka uygun bulunduğundan, 5271 sayılı CMK'nın 302/1. maddesi uyarınca, suça sürüklenen çocuk ... müdafiinin yerinde görülmeyen TEMYİZ İSTEMİNİN ESASTAN REDDİ ile tebliğnameye uygun olarak HÜKMÜN ONANMASINA, dosyanın mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine, 30.06.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Hemen Ara