Esas No: 2021/19245
Karar No: 2022/10611
Karar Tarihi: 04.07.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/19245 Esas 2022/10611 Karar Sayılı İlamı
6. Ceza Dairesi 2021/19245 E. , 2022/10611 K.Özet:
Sanık, mağdureyle bir tartışma sonucu mağdurenin bir ara fenalaşmasına neden olmuş ve silah kullanarak onun fularını çekip almıştır. Ancak mahkeme sanığın eylemini nitelikli yağma suçuna değil hırsızlık suçuna aykırı şekilde değerlendirmiştir. Bu nedenle karar bozulmuş ve dosya Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmiştir. Kanun maddeleri ise şu şekildedir:
- 6282 sayılı kanunun 20/2. maddesi (şiddet mağduru olması sebebiyle Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının dava katılmasına izin vermesi)
- 5271 sayılı CMK'nın 288. maddesi (temyiz nedenleri)
- 5271 sayılı CMK'nın 294. maddesi (temyiz sebebi gösterme zorunluluğu)
- 5271 sayılı CMK'nın 301. maddesi (Yargıtay'ın yapacağı inceleme).
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇ : Nitelikli yağma
HÜKÜM : Mahkumiyet
Bölge Adliye Mahkemesince verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
Pozitif ayrımcılığa tabi tutulan mağdurenin 6282 sayılı kanun kapsamında şiddet mağduru olması sebebiyle Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının aynı kanunun 20/2. maddesi uyarınca davaya katılmasında isabetsizlik görülmediğinden tebliğnamedeki bu hususla ilgili görüş benimsenmemiştir.
5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'', aynı Kanunun 294. maddesinin ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' ve aynı Kanunun 301. maddesinin ''Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek temyiz sebebinin var olduğu belirlenmek suretiyle yapılan incelemede;
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve Hakimler Kurulunun takdiri ile Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararına göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz nedenleri de yerinde görülmemiştir.
Ancak;
Sanığın suç tarihinde kendisiyle bir süre arkadaşlık yaptıkları mağdure ...’in bulunduğu yere Muhammet adlı arkadaşı ile birlikte gittikten sonra mağdure ile konuşmak istediği, mağdurenin önce görüşmeyi kabul etmediği sanığın ısrarı sonucu görüştükleri sırada meydana gelen tartışma sonucu mağdurenin bir ara fenalaştığı, sanığın bunun üzerine tanıklar ... ve ...’ün beyanlarından da anlaşılacağı üzere üzerinde bulundurmuş olduğu silahı arkadaşına vererek “Al şu silahı beni iki mezar arasında bekle benim görülecek hesabım var” deyip silahı arkadaşına verdiği silahı alan arkadaşının olay yerinden uzaklaştığı, sonrasında sanığın mağdure ile birlikte yürüyerek ilerledikleri bu sırada sanığın mağdurenin boğazında takılı olan fuları çekip aldığı ve olay yerinden uzaklaştığı, sanığın eyleminin bu şekliyle TCK’nın 142/2-b maddesi kapsamındaki hırsızlık suçunu oluşturduğu gözetilmeden yazılı şekilde karar verilmesi,
Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz istemi bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, kararın Bölge Adliye Mahkemesine iletilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 04.07.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.