Esas No: 2021/14643
Karar No: 2022/10743
Karar Tarihi: 05.07.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/14643 Esas 2022/10743 Karar Sayılı İlamı
6. Ceza Dairesi 2021/14643 E. , 2022/10743 K.Özet:
Sanık, iş yerinde 2268 adet rezistans kafası ve yedek parçası ile 600 kilo hurda çalma suçundan mahkum edilmiş. Diğer sanıkların suça konu malzemelerin bir kısmını satın alan kişiye sattıklarını söylemeleri üzerine, sanık temin edilen bir kısım malzemenin mağdura iade edilmiştir. Ancak suça konu eşyayı satın alınan kişinin kötü niyetli olması nedeniyle sanığın etkin pişmanlık hükümleri uygulanmamıştır. Mahkeme kararında, çalınan malın 3. kişiye satılması halinde uygulanacak kanun maddeleri ve hükümleri açıklandı: Hırsızlık suçunun failleri, sattığı yeri veya kişiyi söyleyerek çalınan malın hırsızlık suçunun mağduruna iadesini sağlamalıdır. Faillerin aynen geri verme veya tazmin suretiyle satın alanın zararını gidermesi gerekmektedir. Kötü niyetli kişilerin aldığı para veya sağladığı menfaatin kazanç müsaderesine konu edilmesi gerekmektedir. İlgili kanun maddeleri; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 61. ve 168. maddeleridir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇLAR : Nitelikli hırsızlık, iş yeri dokunulmazlığının ihlali ve mala zarar verme
HÜKÜMLER : Mahkumiyet
Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
Hırsızlık suçuna konu eşyanın önem ve değeri, meydana gelen zararın ağırlığı dikkate alınarak 5237 sayılı TCK'nın 61. maddesi uyarınca temel ceza belirlenirken alt sınırdan hüküm kurulması aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamış,
Dairemizce de benimsenen ve Y.C.G.K.'nın 26.03.2013 günlü, 2012/6-1232 esas ve 2013/106 karar sayılı içtihadında belirtildiği üzere, çalınan malın 3. kişiye satılması halinde; 5237 sayılı TCK’nın 168. maddesinin uygulanabilmesi için hırsızlık suçunun failinin, sattığı yeri veya kişiyi söyleyerek çalınan malın, hırsızlık suçunun mağduruna iadesini sağlamasının tek başına yeterli olmadığı, failin bizzat pişmanlık göstererek, satın alan iyiniyetli ise; sattığı yeri veya kişiyi söyleyerek çalınan malın hırsızlık suçunun mağduruna iadesini sağlamasının yanında aynen geri verme veya tazmin suretiyle satın alanın zararını da gidermesi, kötü niyetliyse; satın alandan elde ettiği para veya sağladığı menfaati, kazanç müsaderesine konu edilmek üzere soruşturma makamlarına teslim etmesi gerekir. Esasen iyiniyetli olan satın alanda bulunan ve hırsızlık suçuna konu olan eşyaya elkonulamaz. Hırsızlık suçuna konu eşyaya elkonulmasına rağmen, failin satın alandan aldığı para veya sağladığı menfaatin satına alana iade edilmemesi halinde, satın alana Devlet eliyle haksızlık yapılmış olur.
Somut olayda, mağdurun iş yerinden 2268 adet rezistans kafası ve yedek parçası ile 600 kilo hurdası çalınmış olup hakkında mahkumiyet kararı verilen dosyanın diğer sanıkları olan ... ve ...’ın suça konu malzemelerin bir kısmını hakkında suç eşyasının satın alınması suçundan HAGB kararı verilen ...’a sattıklarını söylemeleri üzerine ...’dan temin edilen bir kısım malzemenin mağdura iade edilmiş olduğu, ancak suça konu eşyayı satın alan ...’ın kötü niyetli olması nedeniyle sanıkların satın alan kişiden elde ettiği parayı, kazanç müsaderesine konu edilmek üzere soruşturma makamlarına teslim etmemiş olduklarının anlaşılması karşısında; sanık ... hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanma şartlarının oluşmadığının gözetilmemesi karşı temyiz bulunmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre sanık ...’ın temyiz istemleri yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle eleştiri dışında usul ve kanuna uygun bulunan hükümlerin tebliğnameye uygun olarak ONANMASINA, 05.07.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.