Esas No: 2021/17575
Karar No: 2022/10755
Karar Tarihi: 05.07.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/17575 Esas 2022/10755 Karar Sayılı İlamı
6. Ceza Dairesi 2021/17575 E. , 2022/10755 K.Özet:
Ceza Dairesi tarafından verilen kararda, nitelikli yağma suçunun sanıklar ve suça sürüklenen çocuk tarafından işlendiği kabul edilmiş ve bu konuda usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı belirtilmiştir. Ancak, yargılama giderlerinin her bir sanığın sebep olduğu tutar kadar ayrı ayrı yükletilmesi gerektiği gözetilmeden \"eşit olarak\" tahsiline karar verilmesi suretiyle 5271 sayılı CMK'nın 326/2. maddesine aykırı davranıldığı belirtilerek, hükmün bu kısımının çıkarılması gerektiği vurgulanmıştır. Kararda ayrıca, 5271 sayılı CMK'nın 288., 294. ve 301. maddelerinin temyiz başvurusuyla ilgili düzenlemelerine değinilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 5271 sayılı CMK'nın 288. maddesi: Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.
- 5271 sayılı CMK'nın 294. maddesi: Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.
- 5271 sayılı CMK'nın 301. maddesi: Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.
- 5271 sayılı CMK'nın 326/2. maddesi: Yargılama giderleri, mahkumiyete hükmeden hüküm fıkrasında suçtan dolayı müşteki adına lehe hükmedilmemişse katılanın, aksi takdirde mahkumiyete hükmeden sanığın üzerinde bırakılır. Ancak, birden faz
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇ : Nitelikli yağma
HÜKÜMLER : İstinaf başvurusunun esastan reddi
Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'', aynı Kanunun 294. maddesinin ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' ve aynı Kanunun 301. maddesinin ''Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek, sanık ... müdafii dilekçesinde özetle; kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu, sanığın suçu işlediğine dair somut delilin bulunmadığını, beraatine karar verilmesi gerektiğini belirtmiş, suça sürüklenen çocuk ... müdafii temyiz dilekçesinde özetle; suça sürüklenen çocuğun olay tarihindeki yaşının ve kendi iradesi ile kolluk kuvvetlerine gitmesinin nazara alınmadığını, pişmanlığının dikkate alınmadığını, etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmadığını ileri sürdü, sanık ... müdafii ise temyiz dilekçesinde özetle; sanığın suçu işlediğine dair somut bir delilin bulunmadığını, mahkumiyet kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu ileri sürmüş, anılan temyiz dilekçelerindeki belirtilen sebeplere yönelik yapılan incelemede;
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve Hakimler Kurulunun takdiri ile Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararına göre; suçun sanıklar ve suça sürüklenen çocuk tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz nedenleri de yerinde görülmemiştir.
Ancak;
Yargılama giderlerinin her bir sanığın sebep olduğu tutar kadar ayrı ayrı yükletilmesi gerektiği gözetilmeden, “eşit olarak” tahsiline karar verilmesi suretiyle 5271 sayılı CMK’nın 326/2. maddesine aykırı davranılması,
Bozmayı gerektirmiş, sanıklar ... ile ... ve suça sürüklenen çocuk ... müdafiilerinin temyiz istemleri bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükümlerin açıklanan nedenlerle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, bozma nedeni yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden 5271 sayılı CMK'nın 303/1-h. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, hüküm fıkrasından “Yargılama giderlerinin eşit olarak tahsiline” ilişkin kısım çıkartılarak yerine "Sanıkların ve suça sürüklenen çocuğun sebebiyet verdikleri yargılama giderlerinden ayrı ayrı sorumlu tutulmalarına” tümcesi eklenmek suretiyle diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, dosyanın mahkemesine iletilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 05.07.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.