Esas No: 2021/16309
Karar No: 2022/11722
Karar Tarihi: 15.09.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/16309 Esas 2022/11722 Karar Sayılı İlamı
6. Ceza Dairesi 2021/16309 E. , 2022/11722 K.Özet:
Asliye Ceza Mahkemesi, bir kişinin nitelikli hırsızlık suçundan mahkumiyetine karar verdi. Ancak temyiz sonucu dosyanın incelenmesiyle, sanığın çalınan eşyaların farklı kişilere ait olduğunu bilebilecek durumda olup olmadığının araştırılmaması ve çalınan eşyaların farklı bölümlerde mi yoksa aynı yerde mi bulunduğunun belirlenmemesi nedeniyle hüküm BOZULDU. Bu durumda, şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereği sanık hakkında tek suçtan hüküm kurulması ya da 5237 sayılı TCK'nın 43/2. maddesi uyarınca uygulama yapılması gerekmektedir. Mahkeme, bu karar sonucu sanığın ceza miktarı yönünden kazanılmış hakkının korunmasına karar verdi.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu Madde 43/2: Aynı hareketler taraflar bakımından birbirinden sapma göstermeyen ve aynı amaçla işlenen suçlardan, ancak bir tanesi için ceza verilir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Nitelikli hırsızlık
HÜKÜM : Mahkumiyet
Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz nedenleri de yerinde görülmemiştir.
Ancak;
Sanığın, dava konusu olayda katılan ...’in arsası üzerindeki evde bulunan her iki katılana ait eşyaları çalması şeklindeki eyleminde, katılanların eşyalarının çalındığı yerin evin içerisinde aynı yer olup olmadığının araştırılarak, farklı bölmelerde ise ayrı ayrı suç olacağı, çalınan eşyalar aynı yerde ise sanığın çalmış olduğu eşyaların farklı kişilere ait olduğunu bilebilecek durumda olup olmadığının araştırılarak, farklı kişilere ait olduğunu anlayacak durumda olmadığının anlaşılması halinde "şüpheden sanık yararlanır" ilkesi gereğince de sanık hakkında tek suçtan hüküm kurulması, farklı kişilere ait olduğunun anlaşılması halinde ise 5237 sayılı TCK’nın 43/2. maddesi ile uygulama yapılması gerekirken, söz konusu fiillerin iki ayrı suç olarak kabulü ile yazılı şekilde hüküm kurulması,
Bozmayı gerektirmiş, o yer Cumhuriyet Savcısının temyiz istemi bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, 1412 sayılı CMUK'un 326/son maddesi gereğince sanığın ceza miktarı yönünden kazanılmış hakkının korunmasına, 15.09.2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.