İnfaz Kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokma - Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2016/3285 Esas 2016/7127 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
16. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/3285
Karar No: 2016/7127
Karar Tarihi: 08.12.2016

İnfaz Kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokma - Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2016/3285 Esas 2016/7127 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanık, cezaevinde bulunduğu sırada yasak olan eşyaları (kağıt, cep telefonu ve sim kart) bulundurmak suçundan mahkum edilmiştir. Ancak, tutanaklarda yer alan her iki eylemin tek suç oluşturacağı dikkate alınmadan sadece cep telefonu ve sim kart bulundurulması sebebiyle dava açılmıştır. Bu nedenle, atılı suçların doğru bir şekilde araştırılmadığı ve sanığın hukuki durumunun tam olarak takdir edilmediği gerekçesiyle karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- TCK 297/1: İnfaz kurumlarına yasaklanmış eşyaların nakli veya sokulması suçu
- TCK 62: Tekerrür
- TCK 53: Ceza Kanunundaki genel kural ve istisnalar hükümleri
16. Ceza Dairesi         2016/3285 E.  ,  2016/7127 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
    Suç : İnfaz Kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokma
    Hüküm : TCK"nın 297/1, 62, 53. maddeleri uyarınca mahkumiyet

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Tekerrüre esas sabıkası olan sanık hakkında TCK"nın 58. maddesinin uygulanmaması aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
    Dosya içerisinde aynı tarih ve saatli, sanık üzerinde cezaevinde bulundurulması suç teşkil eden eşya yakalandığına dair iki ayrı tutanak bulunması, tutanaklardan birinde sadece esrar ve içmek için kullanılan kağıt, diğerinde ise esrar içmek için kullanılan kağıt ile cep telefonu ve iki adet sim kart bulunuğunun yazılı olması ve davanın sadece cep telefonu ve sim kart bulundurulması sebebiyle açılması karşısında, tutanaklardaki her iki eylemin tek suç oluşturacağı gözetildiğinde, tutanak imzacılarının tanık olarak dinlenilmesi tutanak içeriklerini doğrulamaları halinde esrar ile ilgili dava açılıp açılmadığı araştırılarak, açılmış dava dosyasının bulunması halinde anılan dosyanın getirtilerek derdest olması halinde her iki dava dosyasının birleştirilmesi, karar verilip kesinleşmiş olması durumunda ise dosyanın ... veya Yargıtay denetime olanak verecek şekilde onaylı örneği dosya arasına alındıktan, açılmamış ise zamanaşımı süresi içinde açılabileceği gözetilerek, iki dosyanın bir bütün halinde görülüp sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken eksik araştırma ile hüküm kurulması,
    Kanuna aykırı, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı BOZULMASINA, 08.12.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Hemen Ara