Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/23643 Esas 2022/14199 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Ceza Dairesi
Esas No: 2021/23643
Karar No: 2022/14199
Karar Tarihi: 19.10.2022

Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/23643 Esas 2022/14199 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Ceza Dairesi tarafından verilen kararda, nitelikli yağma suçuna ilişkin istinaf başvurusunun esastan reddedildiği belirtilmiştir. Ancak hükmedilen cezanın koşulları bulunmadığından sanık müdafinin duruşmalı inceleme istemi reddedilmiştir. Temyiz başvurusunda belirtilen nedenlerin incelenmesi sonucunda, suçun sanık tarafından işlendiğinin kabul edildiği ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı belirtilmiştir. Ancak olayda kısmi iade konusunda yeterli inceleme yapılmadığından kararın bozulması ve yeniden incelenmek üzere dosyanın 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Kanun maddelerine ilişkin açıklamalar:
- 5271 sayılı CMK'nın 288. maddesi: Temyiz, hükmün hukuka aykırı olması nedeniyle yapılır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.
- 5271 sayılı CMK'nın 294. maddesi: Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.
- 5271 sayılı CMK'nın 301. maddesi: Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.
6. Ceza Dairesi         2021/23643 E.  ,  2022/14199 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
    SUÇ : Nitelikli yağma
    HÜKÜM : İstinaf başvurusunun esastan reddi

    Bölge Adliye Mahkemesince verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    Hükmedilen cezanın tür ve süresi itibariyle koşulları bulunmadığından sanık ... müdafiinin duruşmalı inceleme isteminin 5271 sayılı CMK'nın 299. maddesi uyarınca REDDİNE karar verilerek;
    5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin "Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.", aynı Kanunun 294. maddesinin "Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir." ve aynı Kanunun 301. maddesinin "Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar." şeklinde düzenlendiği de gözetilerek sanık müdafiinin temyiz dilekçelerinde ileri sürdüğü sebeplere yönelik incelemede,
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve Hakimler Kurulu kararı ile Bölge Adliye Mahkemesinin kararına göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz nedenleri de yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Olay günü sanığın katılandan silah zoruyla aldığı çantayı, soruşturma aşamasında ... vasıtasıyla katılana teslim ettiği, çanta içerisinde kimlik ve kredi kartlarının olduğu ancak cep telefonunun bulunmadığının anlaşılması karşısında; soruşturma aşamasındaki kısmi iade nedeniyle, katılanda kısmi iadeye muvafakat edip etmediği sorularak sonucuna göre sanık hakkında hüküm kurulması gerekirken eksik inceleme ile karar verilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ... müdafiinin temyiz istemi bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, 5271 sayılı CMK'nın 304/2. maddesi uyarınca yeniden incelenmek ve hüküm verilmek üzere dosyanın ... 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine, 19/10/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.


    Hemen Ara