Esas No: 2021/19132
Karar No: 2022/16431
Karar Tarihi: 24.11.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/19132 Esas 2022/16431 Karar Sayılı İlamı
6. Ceza Dairesi 2021/19132 E. , 2022/16431 K.Özet:
Ceza Dairesi tarafından verilen bir kararın temyiz istemine ilişkin incelemede, sanık hakkında nitelikli hırsızlık suçundan kurulan hükümde herhangi bir isabetsizlik olmadığı sonucuna varılmıştır. Temyiz başvurusunun suçun unsurlarının oluşmadığı ve değer azlığından indirim uygulanması gerektiğine yönelik olduğu ancak bu talebin kabul edilmediği belirtilmiştir. Kararda 5271 sayılı CMK'nın 288., 294. ve 301. maddelerine atıfta bulunularak, temyiz yalnızca hükmün hukuka aykırı olması durumunda yapılabileceğine, temyiz isteyenin hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini göstermek zorunda olduğuna ve Yargıtay'ın yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususları inceleyeceğine dikkat çekilmiştir. 5237 sayılı TCK'nın 61. maddesi uyarınca temel ceza belirlenirken suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı göz önünde bulundurulması gerektiği belirtilerek, alt sınırdan daha fazla ceza verilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇ : Nitelikli hırsızlık
HÜKÜM : İstinaf başvurusunun esastan reddine dair karar
Bölge Adliye Mahkemesince verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'', aynı Kanunun 294. maddesinin ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' ve aynı Kanunun 301. maddesinin ''Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek sanık müdafiinin temyiz isteminin suçun unsurlarının oluşmadığı ve değer azlığından indirim uygulanması gerektiğine yönelik olduğu gözetilerek yapılan incelemede;
5237 sayılı TCK'nın 61. maddesi uyarınca suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı gözetilerek temel ceza belirlenirken alt sınırdan daha fazla ayrılması gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması, aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Oluş ve dosya içeriğine göre, sanık hakkında nitelikli hırsızlık suçundan kurulan hükümde herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmakla istinaf isteminin esastan reddine dair karar hukuka uygun bulunduğundan, sanık müdafiinin yerinde görülmeyen temyiz isteminin reddiyle, 5271 sayılı CMK'nın 302/1. maddesi uyarınca, usul ve yasaya uygun olan Bölge Adliye Mahkemesi kararına yönelik TEMYİZ İSTEMİNİN ESASTAN REDDİ ile tebliğnameye uygun olarak HÜKMÜN ONANMASINA, dosyanın mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine, 24.11.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.