Esas No: 2021/22675
Karar No: 2022/17704
Karar Tarihi: 20.12.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/22675 Esas 2022/17704 Karar Sayılı İlamı
6. Ceza Dairesi 2021/22675 E. , 2022/17704 K.Özet:
Ceza Dairesi tarafından verilen kararda, konut dokunulmazlığını ihlal etme suçundan verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yönelik sanık ve müdafinin itirazı olduğu belirtilmiş. Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nin konuyla ilgili verdiği kararda dosyanın itirazı incelemekle görevli mahkemeye iletilmek üzere mahalline iadesine karar verildiği, ancak mahallinde yetkili ve görevli mahkeme tarafından bir karar verilmediğinden hükmün açıklanmasına karar verilerek yazılı şekilde hüküm tesisi yapıldığı ifade edilmiş. Bu durumun yasal koşulları oluşmadığı ve denetim süresi içinde sanığın yeniden kasıtlı bir suç işlememesi gerektiği belirtilerek hükmün bozulması kararlaştırılmış. Kanun maddeleri ise şu şekilde açıklanmıştır:
- 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 288. maddesi: Temyiz, hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.
- 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 294. maddesi: Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.
- 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 301. maddesi: Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇ : Konut dokunulmazlığını ihlal etme
HÜKÜM : İlk derece mahkeme kararı kaldırılarak yeniden kurulan mahkumiyet
Bölge Adliye Mahkemesince verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'', aynı Kanunun 294. maddesinin ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' ve aynı Kanunun 301. maddesinin "Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek temyiz dilekçesinde gösterilen hususlar ile re’sen incelenmesi gereken konular yönünden CMK'nın 288 ve 289. maddeleri kapsamında olduğu belirlenerek ve anılan sebeplere yönelik yapılan incelemede;
Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin 06.04.2016 tarihli karara yönelik sanık ve müdafinin itiraz-temyiz isteminde bulunması üzerine temyiz incelemesini yapan Yargıtay 6. Ceza Dairesinin 22.02.2022 gün, 2021/6326 esas ve 2022/2078 Karar sayılı ilamı ile konut dokunulmazlığının ihlali suçundan verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair karara yönelik sanık ve müdafinin itirazı hususunda dosyanın itirazı incelemekle görevli mahkemeye iletilmek üzere mahalline iadesine karar verilmesine karşın mahallinde yetkili ve görevli mahkemece bir karar verilmediğinden kararın usulüne uygun olarak kesinleşmediği gözetilmeden denetim süresi içinde sanığın yeniden kasıtlı bir suç işlediğinden bahsedilemeyeceğinden yasal koşulları oluşmadığı halde hükmün açıklanmasına karar verilerek yazılı şekilde hüküm tesisi,
Bozmayı gerektirmiş, sanık ... ve müdafinin temyiz istemleri bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, dosyanın ... Bölge Adliye Mahkemesi 7. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Savcılığına iadesine, 20.12.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.