Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2015/279 Esas 2015/810 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
16. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/279
Karar No: 2015/810

Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2015/279 Esas 2015/810 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen bir kararda, hükümlünün kaçması suçu ile TCK'nın 292/1, 62, 53, 58. maddeleri uyarınca mahkumiyet kararı verildiği ancak, tekerrüre esas alınan mahkumiyetin su hırsızlığı suçundan olduğu ve sanığın adli sicilinde başka bir tekerrüre esas mahkumiyetin bulunmadığı belirtildi. 6352 sayılı Kanunun Geçici 2. maddesinde, abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun ve doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi dolayısıyla hırsızlık suçundan mahkum olan kişilerin, zararı tamamen tazmin etmeleri halinde, verilen cezanın tüm sonuçlarıyla ortadan kalkacağı hükme bağlandı. Sanığın bu madde kapsamında bir başvurusunun olup olmadığı, zararı tamamen tazmin edip etmediği ve tekerrüre esas alınan ilamla ilgili olarak ek bir karar verilip verilmediği hususlarının araştırılmadığı gerekçesiyle kararın bozulması gerektiği belirtildi. Bu nedenle, kararın bu sebeplerden dolayı bozulması kararlaştırıldı.
16. Ceza Dairesi         2015/279 E.  ,  2015/810 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Sulh Ceza Mahkemesi
    Suç : Hükümlünün kaçması
    Hüküm : TCK"nın 292/1, 62, 53, 58. maddeleri uyarınca mahkumiyet

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddine, ancak;
    Tekerrüre esas alınan mahkumiyet hükmünün su hırsızlığı suçundan verildiği, sanığın adli sicilinde başkaca tekerrüre esas mahkumiyetin bulunmadığı, 05.07.2012 tarih ve 28344 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe giren 6352 sayılı Kanunun Geçici 2. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun ve doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi dolayısıyla bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla hakkında hırsızlık suçundan dolayı kovuşturma yapılan veya kesinleşmiş olup olmadığına bakılmaksızın hakkında hüküm verilen kişinin, bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde, zararı tamamen tazmin etmesi hâlinde, hakkında cezaya hükmolunmaz, verilen ceza tüm sonuçlarıyla ortadan kalkar." şeklindeki düzenleme ile su hırsızlığı suçundan mahkumiyeti bulunan kişinin anılan kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde zararı tamamen tazmin etmesi halinde verilen cezanın tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılacağının hükme bağlanması karşısında, sanığın anılan madde kapsamında bir başvurusunun olup olmadığı, zararı tamamen tazmin edip etmediği ve tekerrüre esas alınan ilamla ilgili olarak ek bir karar verilip verilmediği hususları araştırılarak, sonucuna göre tekerrür hususunda yeniden değerlendirme yapılması gerektiğinin gözetilmemesi;
    Kanuna aykırı, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı BOZULMASINA, 16.04.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Hemen Ara