Silahlı terör örgütüne üye olma - Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2016/4757 Esas 2016/7487 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
16. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/4757
Karar No: 2016/7487

Silahlı terör örgütüne üye olma - Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2016/4757 Esas 2016/7487 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanık, silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan yargılanmıştır. Suçun oluşabilmesi için organik bağ kurulması, süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gösteren eylem ve faaliyetlerin bulunması gerektiği belirtilmiştir. Sanık suçlamayı kabul etmemiş ancak mahkum edilmiştir. Sanığın temyiz itirazlarına gerekçesiz olarak yer verilmemesi nedeniyle karar bozulmuştur. Terslale kod adlı gizli tanığın ifadesi, kamuya açık alanda çekilen görüntüler ve örgüte müzahir internet sitesinde yayınlanan yazı delil olarak kabul edilmiştir. Mahkumiyet kararına dayanak teşkil eden delillerin hukuka uygun olduğu gerekçesiyle çoğunluk karara katılmıştır. Ancak, karşı oy da yer almıştır.
Kanun maddeleri:
- 5237 Sayılı TCK'nın 314/2. maddesi: Silahlı terör örgütüne üye olmak suçunu tanımlar.
- 3713 sayılı Kanunun 5/1. maddesi: Terörizmin önlenmesi hakkındaki kanun.
- TCK'nın 62. maddesi: Birden fazla suçun işlenmesi halinde uygulanacak cezayı belirler.
- TCK'nın 53. maddesi: Ceza indirimi hakkında hükümler içerir.
- TCK'nın 58/9. maddesi: Kendi suçunu bildirme hakkına ilişkin hükümler içerir.
- TCK'nın 63. maddesi: Hüküm çeşitleri hakkında hükümler içerir.
16. Ceza Dairesi         2016/4757 E.  ,  2016/7487 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Ağır Ceza Mahkemesi
    Suç : Silahlı terör örgütüne üye olma
    Hüküm : 5237 Sayılı TCK"nın 314/2. maddesi, 3713 sayılı Kanunun 5/1. maddesi, TCK"nın 62, 53, 58/9 ve 63.
    maddeleri uyarınca mahkumiyet


    Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
    Silahlı örgüte üye olmak; örgüte katılmayı bağlanmayı, örgüte hakim olan hiyerarşik gücün emrine girmeyi ifade etmektedir. Suçun oluşabilmesi için örgütle organik bağ kurulması, süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gerektiren eylem ve faaliyetlerin bulunması aranmaktadır.
    Tüm aşamalarda suçlamayı kabul etmeyen sanığın, mahkumiyetlerine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gözetilmeden atılı suçtan beraati yerine yasal ve yerinde bulunmayan gerekçe ile mahkumiyetine karar verilmesi,
    Kanuna aykırı, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı BOZULMASINA, 08.11.2016 tarihinde üye ..."ın hükmün onanması yönündeki karşı oyu ile oyçokluğuyla karar verildi.

    KARŞI OY:

    Kimliği tespit edilemeyen bir kişi tarafından, 27.01.2009 tarihinde Hakkari İl Merkez Jandarma Komutanlığı nizamiyesi yakınına bırakılan CD içerisinde, "Hakkari ... açılışı 19.09.2009" isimli kamuya açık alanda çekilmiş video görüntülerinin bulunduğu, görüntülerin incelenmesinden sanığın... içerisinde faaliyet gösteren ... Hakkari yapılanmasının açılış etkinliğine 50 kadar kişi ile birlikte katıldığı, görüntülerde yer alan etkinliğin örgüte müzahir Gündem Online adlı internet sitesinde de 19.09.2009 tarihinde "... Hakkaride kuruluşunu ilan etti" başlıklı yazı ile haberleştiği;
    Terslale kod adlı gizli tanığın 19.02.2010 ifadesinde sanığı fotoğrafından teşhis ederek, sanığın Hakkari Üniversitesinde öğrenci olduğunu bir kaç kez örgütün propagandasını yapan konuşmasını duyduğunu, yine toplumsal olaylara katılan sanığın gençlere polise taş atmaları yönünde talimatlar verdiğini ve sanığı ... adlı kişi ile birlikte gördüğünü beyan etmiş aşamalarda da bu beyanını tekrarlamıştır.
    Kamuya açık alanda çekildiği anlaşılan ... Hakkari yapılanması açılış etkinliği görüntüleri ve görüntülerin ele geçme biçiminin, usule uygun olmayan delil kapsamında değerlendirilemeyeceği nitekim aynı etkinliğin örgüte müzahir internet sitesinde yapılan haberle örgütsel niteliği teyit edildiği, Tanık Koruma Kanununa göre her ne kadar gizli tanık beyanının tek başına mahkumiyete esas alınamayacağı belirtilmiş ise de somut olayda maddi delil niteliğinde bulunan CD görüntüleri ve örgüte müzahir internet sitesinde yayınlanan haberle gizli tanık beyanının destelendiği nazara alındığında yerel mahkemenin mahkumiyet kararında dayandığı deliller hukuka aykırı bulunmadığı, sanığın bu delillere subuta eren süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gösteren eylem ve faaliyetlerinin örgüt üyeliği suçunu oluşturması nedeniyle mahkumiyet kararının onanması gerektiği düşüncesi ile sayın çoğunluğun mahkumiyet kararına dayanak teşkil eden delillere niçin itibar edilmediği tartışmasını içermeyen soyut değerlendirme ile mahkumiyet hükmünün bozulmasına ilişkin kararına katılmak mümkün olmamıştır.



    Hemen Ara